~ seronok..tapi takut! ngee ;)



seronok,tapi takut! itu la yang dila rasa sekarang ni...dah 2 weeks dila sambung belajar balik..serius! seronok sangat2 jumpa kawan kelas lama..rindu bila xjumpa 1 tahun extend tahun lepas...banyak betul benda nak borak..hehe..tapi takut bila masuknye kuliah, ustaz dan ustazah mula tanya balik apa yang dah belajar sem lepas..alamak! habis la! saya xbelajar subject2 dulu...memang terlopong ler...hehe...


tapi Alhamdulillah la subjek lain xbanyak sebut benda2 yang lepas..lega sikit...so nervous ok bila ustazah ajukan soalan kat kuliah yang besar gedabak tu,..dibuatnya kena panggil nama kite,ambik! malu kat situ..heee...assignment xyah cakap..berlambak! semua nak submit sebelum raya haji..3 minggu je ada masa...waa! memang sibuk..sampai nak update blog xmenyempat...terbiar kosong tanpa pengunjung sebab xblogwalking..sedih..sob sob...rindunya nak jadi suri rumah sepenuh masa..hikhik

now jadi suri rumah separuh masa...malam je..sebab kelas sampai malam..masak pun malam je..cik abang dah start kerja...Alhamdulillah rezeki melimpah2 bulan ni! syukur...nanti dila cite lain kali ye...tengah excited ni..hehe...


k.bye!..rindunya korang! ;) Assalamualaikum;)





Salam Sayang...

~ rindu menjelma!



Allah..lamanya xupdate dan blogwalking...sangat2 busy..banyak sungguh benda kena buat bila sampai malaysia..hari tu dila cakap yang rumah kat kampung dila xde line kan..so xleh on9..sekarang dah duk kat rumah nilai..dah guna wireless..duduk je rumah tu terus beli wireless maxis..cik abang boring punye pasal..maklum ler dia baru nak cari keje..bila duk rumah bosan ler dia..hihi..dila??Alhamdulillah dah start masuk kuliah minggu ni..seronok jumpa kawan lama! dan Alhamdulillah sekelas ngan diorang lagi..tahun 3 sem 5..cuma saya lambat habis 1 tahun dari diorang..dah tangguh n cuti 1 tahun hari tu..hiiii...

ouh ye! korang sihat??baru nak tanya lepas borak panjang..hehe..harap semuanya sihat ye,,dila sihat..seperti biasa,tiada perubahan..harap2 bulan2 depan ada la perubahannya...InsyaAllah..hanya doa supaya Allah bagi apa yang dila minta bila Allah rasa itu masa yang terbaik buat dila...amin..

rindu!! itu yang mampu dila katakan bila tertengok balik picture2 pergi mekah hari tu...Allah!sangat sebak bila sampai di sana..Alhamdulillah,Allah izinkan pergi..tapi untuk pergi tersangat la susah..banyak sangat2 dugaan..dulu dila ada ceritakan pasal masalah tiket kan..u know what?masa kat airport lagi dasyat cabarannya...tiket kawan ada masalah dan visa kami silap cop..cop untuk naik bas,not flight! Allah..mengucap dila kat situ..hanya mampu berserah..kalau Allah izinkan kami pergi,ada la rezeki....hubby dila bincang punya bincang ngan orang arab tu,baru la selesai..lama jugak,setengah jam kot..nasib dapat g :(...family kami lak dah naik flight,tapi dari malaysia..kami je dari jordan berlima...pergi sendiri..xpakai orang pun..so bila sampai kat sana pergi mana2 pun sendiri,.hotel jauh gak,kena naik bas..tapi xpela..jauh tu lagi baik untuk pergi solat kat masjid..sabar2..panas sangat2 pun sabar ye..huhu

selalu je dila ingat balik camna pengalaman kat mekah n madinah...rindu sangat2 nak pergi lagi..kalau boleh biar la pergi sekali lagi dapat tawaf sunat banyak2..dah tanam azam nak simpan duit g lagi..insyaAllah...hari tu Alhamdulillah..setelah banyak cabaran dihadapi,akhirnya kesenangan yang diperolehi masa menunaikan umrah..sampai je pagi2 subuh di masjid,terus kami solat subuh dan tunaikan umrah..dila berpimpin tangan dengan mak dan hubby masa g tawaf..risau kalau kami terhimpit dengan orang yang tersangat2 ramai..memang ramai! penuh! sebab 10 hari terakhir bulan ramadhan kan..semua orang nak kejar pahala..mula2 tengok,boleh ke nak menyelit masuk tawaf?cuba masuk,Alhamdulillah,Allah permudahkan umrah kami..kami dapat umrah 2x dengan senang..tawaf kami dapat g dekat betul2 depan kaabah..dan sa'ie terasa dekat..umrah kedua sa'ie hanya 40 minit walaupun orang ramai..syukur:)

dapat umrah 2x pun jadi la sebab dila g ngan family..mana2 pergi mesti ada family..tapi dila,ma n hubby je wat umrah 2x..yang lain 1x..dila pun tak larat sangat sebab bulan puasa tak boleh minum air..tambah2 dila ada gastrik..dahaga air tengah2 panas kat mekah membuatkan dila rasa pening dan panas badan..perut apa lagi,berbunyi2..mak dila lagi kuat dari dila tau..huhu..tapi Alhamdulillah la,xde demam pun balik..panas badan sikit2 dan selsema masa kat mekah je..tapi larat lagi..kat bawah ni ada sedikit gambar yang dila n hubby sempat ambik..kamera xlawa pun..huhu..insyaAllah bila anda tengok gambar ni,niat la awal2 nak g mekah..dila doakan supaya korang pun boleh pergi..amin ;)


tengok! ramai kan..ni malam 29 puasa..diorang orang arab nak kejar pahala di malam no ganjil..Allah..malam ni memang sesak..dila just solat terawih malam ni..dapat duk dalam masjid sebab g awal..balik baru nampak orang solat kat luar masjid penuh..berderet atas jalan raya..ni ambik gambar tingkat atas..orang ramai tengah wat tawaf sebelum terawih..




tempat sa'ie..masa ni tak ramai..masa kami sa'ie baru ramai..

with my mum..dekat depan babul fathi...



masa ni hubby ajak g tengok kaabah sementara tunggu masuk solat isya'..sekali lagi saya sebak..tapi ditahan air mata..hanya doa dipinta..





ada orang nak tengok besar mana kaabah..ni la besarnya..



hari yang ke 29..pagi,saya,hubby ngan mak g depan masjid..nak cari hotel mak sedara tinggal..saya cakap kat mak,tengok la mekah, musim panas xde sangat awan..kat jordan pun xde awan..sekali pandang kat langit, ada awan! just 1 ni je..dan yang mengejutkan saya awan berbentuk Allah! kalau pandang betul2 nampak..cepat2 saya ambik gambar,tapi xclear..ouh Allah! adakah malam ni lailatul qadar??



selepas tawaf..umrah kali ke 2..



orang tenga penat tawaf..nak g sa'ie lak..



orang yang saya sayang sangat2!


**setakat ni dulu ye..esok2 dila sambung kat madinah lak..sikit je yang tu :)**


Salam Sayang...

~Happy anniversary!

Assalamualaikum..;)

ouh! Jarang on9 semenjak balik ni..sorry..tenet kat rumah so slow..sedih xleh on9..huhu..ni pun guna wireless kat kedai makan..sempat lagi..hihi...

1/9/2012... setahun sudah perkahwinan kami..kejap je masa berlalu..rasa semalam baru kahwin..erk..hee...happy anniversary pertama dear...doakan kebahagiaan kami hingga akhir hayat ye...:)




Gambar pagi tadi..sebelum g beraya rumah sedara...kuning gitu di hari ulang tahun perkahwinan.hihi...

Ok la..esok lusa dah kena balik nilai..kena sambung belajar...if wireless kat rumah menjadi,dila on9 and jenguk blog kawan ye:)

p/s : dah balik malaysia 27/8 hari tu...terus balik keLantan...seronok2! ;)

~selamat kembali~

Assalamualaikum...;)

fuh! Seminggu xon9 dan xupdate blog,rindu sangat2 kat blog ni! Rindu nak terjah blog blogger lain..Alhamdulillah setelah beberapa hari duk mekah n madinah,dila n family selamat sampai di jordan balik...untuk 2 3 hari..insyaAllah esok malam balik malaysia..yei! Hihi...

Perjalanan ke mekah sungguh banyak dugaanNya..betul la orang ckap,bukan senang nak g rumah Allah..kna lalui pelbagai ujian..yela,bukan senang juga nak dapat pahala di sana..pahala yang banyak,takkan kita xboleh lalui ujiannya yang xberapa tu kan..huhu..sabar2..

InsyaAllah esok esok lusa dila update sikit pengalaman di sana..hari ni still xboleh sebab kena bawak family jalan2 kat kawasan jordan ni..kejap pun jadila..ok..g dulu:)

salam...

Doakan saya ye!:)

Assalamualaikum...

Esok kul1 lebih tengahari saya akan g umrah.doakan saya ye:)

short entry..busy! Huhu...maafkn salah silap saya...sayang korang:)

~Camna nak tahu tu jodoh kita??~

Assalamualaikum...:)


salam jumaat semua;) semoga hari ni baik2 saja..yei! Saya dah buat shoutbox baru..hihi..thank u kawan2 yang suruh saya letak busuk.org ni..nasib review blog,kalu tak lagi lambat tahu fibox xboleh pakai..kalu busuk.org pun tak boleh,xtahu ler tu =_=


Ok..camna nak tahu tu jodoh kita? dila,camne dila tahu aizul jodoh dila? Alamak! Tergamam ditanya camtu:-p Erm..susahnya soalan tu..dah 3 orang kawan tanya saya soalan camtu beberapa bulan lepas saya kawin..ouh dear! Saya bukan ustazah lagi,bakal je..masih cetek ilmu saya ni..nak jawab pun teragak2..better tanya ustaz.huhu..tapi xpe,saya cuba juga jawab ye...tapi jawab ringkas je mampu..^_^'

Jodoh..kita xtahu sape jodoh kita kan..jodoh kat tangan Tuhan..telah tertulis di luh mahfuz..cuma kita yang tak tahu..tapi jangan risau...jika kita berusaha menjadikan diri kita baik dan 'solehah' ( tu yang penting) ,insyaAllah Allah akan bagi yang soleh untuk kita...sama juga lelaki, jadikan diri anda soleh dulu,baru kita akan dapat yang solehah..ke ada sape2 yang nak pasangan dia kaki dadah? Bersosial? Ouh! Jauhkanlah..kita kena usaha cari,tapi jangan ler pulak sape2 je lelaki yang gedik ngorat kita,kita terima je..tu cari pasal..selidik dulu dan tanya dulu latar belakang dia dari family or kawan baik dia...kalu ok,be friends dan kawin terus..saya pun selidik juga ngan kawan2 dia sebelum berkawan..memang saya memilih...tapi kalau dah sampai masanya kita akan kawin jugak..don't worry:)

Tapi nak tekankan kat sini..kita memang xtahu sape jodoh kita...tak boleh nak jawab persoalan tu..even kita dah kahwin sekalipun,kita still xtahu adakah pasangan yang kita kahwin ni jodoh kita sampai bila2? Tak boleh juga nak cakap,ok aku dah kahwin ngn dia,that's mean tu jodoh aku...no! Xsemestinya..ada je yang kawin,tapi bercerai berai..pastu jumpa orang lain,baru hidupnya ok sampai meninggal..

sebab tu sebelum kawin,kita kena fikir betul2..jangan just nak kawin sebab orang lain kawin..macam kawan2 saya cakap after saya kawin..ouh! Diorang tak tahu saya fikir berapa lama sebelum nak kawin...fikir masa depan juga..tanya family,tanya kawan2 berpengalaman..if rasa kita dah boleh pegang tanggungjawab tu,go ahead..dan solat istikharah before married..insyaAllah awak akan rasa tenang je..dan lepas kawin,disarankan setiap kali berdoa lepas solat,doalah semoga pasangan kita tu benar2 jodoh kita...doalah semoga jodoh kita dengan dia kekal sampai bila2..dan jaga hubungan dengan pasangan..sabar la dalam hadapi dugaan..jangan sikit2 nak cerai..perkataan tu paling saya xsuka! Huhu




Bacalah..insyaAllah Allah Maha Mendengar:) lambat xpe asal kita betul2 dapat yang soleh dan baik...




Pernah dengar tak orang cakap kalu muka sama that's mean tu jodoh kita? Huhu..xsemestinya..orang kata muka sama pasangan bahagia..tapi yang xsama pun akan bahagia la kalau jaga betul2.. jangan xtahu! Ada kawan saya cakap saya xnak dia sebab muka kami xsama..ouh! Sesat tu! :-P... Hoho...


Dalam perkahwinan kita,penting macam bawah ni...




Faham?? Happy+sad..biasa la,hidup xsemestinya selalu ceria..seimbang la tu..tapi yang penting dekatkan diri dengan Allah..doa selalu..jaga hubungan dengan pasangan,insyaAllah hidup bahagia...

Saya bulan 9 baru cukup setahun..doakan kami ye! Still xberpengalaman nak cite pasal ni..tapi nak jawab persoalan kawan...:)


nk blogwalking dah;)

~hanya ini yang mampu~



 first of all,terima kasih sangat2 kat kawan2 blogger dan kawan2 luar sana yang wish birthday untuk suami saya...kat blog 21 orang, kat fb dia 132 orang..thank u sangat2;) dia pun dah baca dah..dan bagi kek...terharu dia..sebab ingat saya tak wish pun dan buat kejutan pun..yela,kul12 pagi saya just bagi ucapan kat blog ni je...kul2 pagi baru bagi kek yang betul..siap wat cheezy wedges dan biskut cornflakes..makanan lain xboleh nak buat takut dia xmakan sebab kenyang..ada kek pun kira ok la kan..hihi


ni pun kek ditempah khas untuk dia..balik je dari rumah senior untuk tanya pasal kursus umrah terus g ambik kek..siap sorok lagi bawah periuk besar..haha...camne saya tipu suruh dia datang kat depan kek tu??baca ni...menjadi jugak tipu saya;-P



from fb dia...camtu je pun tipu..tapi dengan muka gelabah la..:-P


ni je mampu buat untuk dia..nak panggil semua kawan dia sambut macam dia wat masa birthday saya memang xboleh sebab student sini tengah study n tengah final exam..xmau ganggu diorang..xpela..sambut berdua pun dah ok dah..doa yang penting kan:) dan hadiah dah beli macam kawan2 blog cadangkan..tapi tunggu mak bagi sebab dila beli on9 kat malaysia..xmampu pos sini..huhu


ouh ya! baru saya perasan fibox saya xboleh pakai ek?baru perasan!sorry sangat2 sape yang dah terjah tapi xboleh gitahu kat fibox..kena tukar or sign in balik?adei..nak sign in balik tu yang risau..dah lupa password!huhuu...xsuka pulak nak pakai shoutmix..=_= sape tahu ye?




Salam Sayang...

~Happy birthday dear!;)

Assalamualaikum...:)


Entry awal untuk 7/8/2012!

Pssssttttt! Malam ni,tepat2 kul 12 pagi, birthday someone yang saya sayang sangat2 after my parents...who?? Ouh! My love! My husband n also my friend forever!


Sengil chukae hamnida abang! Erk..bahasa korea tu! Hihi...happy birthday abang..yang ke 23 tahun..wah! Masih muda! Don't worry ok..:-p ni kek untuk awak...saya buat sendiri(tipu)... curi pakcik google je..hihi...




Untuk suami yang tercinta...
I asked Allah to give u happy,
make u smile,
guide u safely,
thru every mile,
grant u wealth,
give u health..

..and most of all,
GRANT U PARADISE..with me...nk sama2 masuk syurga ngan awak:')

HAPPY BIRTHDAY....i'll try to be your isteri solehah..insyaAllah:')




saja wat entry awal,nak bagi awak tengok tepat2 kul12.. special gitu..hihi..awak kan suka stalker blog saya senyap2.. xyah senyap2 dah,memang entry untuk awak:-p... to my friends, give your speech! (Paksaan) hihihi

~ nak lagi!!;)

Assalamualaikum..:)



gambar terjumpa dalam phone:)


Sape nak bagi saya bunga?? Hihi..sungguh! Saya sangat gilakan bunga ros..pantang nampak orang jual,mula gedik nak,nak! Tapi terpaksa batalkan niat sebab mahal! Huuu...

First time dila dapat bunga ros ialah time form 1..3 kuntum..warna kuning,putih dan pink..from my friend..perempuan ok! Sebab sekolah saya sume perempuan..hihi..mula2 dapat terkejut! Hari sukan pulak tu..dia letak senyap2 dalam laci..ouh! So sweet! Suka2! Thank u ain;) banyak duit hang ye..hihi..

Second time dapat from si dia yang dah jadi suami saya sekarang...Gambar atas tu la..5 kuntum..means i love u until jannah...;) dulu pernah cite yang saya memang pantang nampak bunga ros dijual.. mula2 dia cakap bunga kan mudah layu..xleh simpan...dia nak bagi something yang boleh simpan...tapi masa konvo kat u dulu,terkejut dia bagi! Bukan konvo kitorang pun.hihi...dia bagi dekat asrama bertemankan kawannye..bagi je terus balik..malu punye pasal..:-p...but with ring! Cincin ada nama tu..hihi..thank u abang! Love it!!


Lepas kawin dah xjumpa orang yang jual bunga...xg mana2 konvo..xg kedai bunga..kawin terus datang sini..sini xde kedai bunga..ada bunga kat universiti je..xkan nak petik..kena kejar ngan pak guard nanti..hihi...


So,sape nak bagi saya bunga?? Nak lagi!! Jelous nora elena dapat banyak warna dalam cite tu:-p korang pulak ape yang korang suKa sangat??

~dah xpenuh dah..

Assalamualaikum..


Alhamdulillah,dah sampai pertengahan ramadhan dah kan...puasa penuh lagi tak setakat ni? Hihi..

Hari tu ada cite pasal terawih kat sini kan..biasa2 je kat sini..sembahyang 8 rakaat terus balik,xde tazkirah pun..tu pun makcik2 arab lepas bagi salam witir terus berebut2 turun pakai selipar...ganas2 pulak tu..xsabar nak balik kot..dila apa lagi,risau selipar hilang disepak mana2,so cepat2 jugak la balik..kecik kan,senang menyelit celah2 mak cik arab besar2.. kuikui..:-p

Sini kalau solat fardhu,perempun tak solat kat masjid..memang xde..untuk lelaki je dia bagi..sebab bagi diorang perempuan elok solat rumah...tapi boleh je pergi asal betul2 tutup aurat,pakai stokin,jangan selak kain solat tinggi2.. huhu..tapi bila solat terawih,boleh pulak perempuan solat masjid..xfaham..di tingkat atas setiap masjid..apa lagi,dila ajak la cik abang g..nak rasa solat kat masjid sini..solat fardhu xboleh,solat sunat pun jadi la..

Hari first pergi,fuh! Ramainye! Azan je isyak pergi2 dah kena duk belakang sekali kat pintu keluar..dan ada yang sampai solat atas lantai tangga..bila ramai camtu,mula diorang main langkah2 je belakang orang sujud..sebab nak cari tempat solat..yang geram,bolehnya duduk depan orang solat..berdiri sampai orang tengah solat xleh sujud! masa tu, Sabar2..dugaan..

Kejadian macam tu berlanjutan sampai 3 hari...3 hari je?? Ahah..sebab start hari yang ke4 dah mula xramai..xde dah berhimpit2 cari tempat solat..dan semalam hari ke 15 kosong,kosong..ouh..eh! Najwa xde kat situ..hihi...tapi boleh nampak la kosong..ada 5 barisan je dari 10 barisan..solat pun xserapat dulu..ok...perkara biasa,semangat di awal ramadhan je! Nak tahu diorang kat mana??



Macam ni la awal2..


sekarang??
Kat kedai2 membeli barang..ada yang jual kasut lelong..kasut xcomel pun,macam dah pakai je..huhu..tapi sini memang famous bundle pun..pastu ada yang beli baju,bawak family g situ g sini..rumah dila betul2 depan pekan kan..pekan kecik yang ada beberapa buah kedai baju dan kasut..dan depan tu masjid...azan je isyak,g masjid..tengok ramainye orang tengah jalan! Diorang watpe..rupenya bawak family g beli barang nak raya kot..memang ramai..yang lelaki pun ramainye lepak...balik terawih still ramai lagi..xhabis shopping lagi rupenye..

Ala..xyah heran la..kat malaysia pun sama je dila tengok tahun lepas..time 'cuti' xg terawih dila g shopping complex..penuh! Sesak nafas..hoho.

Betul ustaz cakap..sekarang orang fikir puasa sebab lepas tu yei! Raya! Zaman nabi orang duk sibuk kejar pahala 10 akhir ramadhan..sekarang sibuk cari diskaun nak sambut raya..huhu...peringatan untuk diri dila jugak..sebab pernah jugak wat camtu..=_= sekarang beli on9 je sebab malas nak bersesak2:-p

Salam;)

~masak pe ye?~

Assalamualaikum...;)


Entry baru update selepas balas komen2 korang...lambat jejak lagi..huhu..xde idea nak tulis pe..macam tu ler..bila nak tulis xtau nak tulis pe..bila nak tido,macam2 idea datang..mencurah2..dush! Geram.. takkan nak taip time tengah ngantuk kot..hoho..




Nah! Menu berbuka semalam ngan sahur..makan ni je..malas nak masak macam2 sebab jemu dah nasi..makan pun sikit2 je..huhu..ape ni?? Ayam goreng kunyit berempah..resepi baru jumpa semalam..sedap jugak rasa rempah2.. taip kat google konfem jumpa;) bukan nak bagi terliur time puasa tengah2 ari.xmau sangka buruk na bulan pose..hihi




Ngan begedil daging..siap berkelit2 gitu gambar..xyah terliur ye..biasa je aih..bukan macam hotel:p

So baru nak masuk topik sebenarnya...=_= topiknye...jom kongsi menu yang adik2,akak2,pakcik2,saudara saudari makan dan masak hari ni...xpun lauk yang korang nak beli kat bazar hari ni..dila xtahu nak masak ape dah aih..bila awak2 gitahu,ada la sikit idea nak makan pe...boleh ye..tinggalkan komen anda ^_^ terima kasih...

~mati hidup kembali dn pelangi


ok..ni bukan cite mati hidup semula tau..ni tajuk lagu dari filem chow kit..serius cite tu xsedap mana..tapi lagu dia best..ada motif dan maknanya..mengenai kesengsaraan dan pelangi yang ada selepas hujan..erk..maksudnya ada kebahagiaan selepas kesedihan..camtu la..faham2 la ye..hihi..jom tengok video ni..kalau xdapat tengok, cari kat youtube ye :-P


Salam Sayang...

~Cantik!;)

Assalamualaikum...;)





Siapa Wanita Cantik?
Wanita cantik ialah:

1.Melukis kekuatan melalui masalah
2.Tersenyum saat tertekan
3.Tertawa saat hati sedang menangis
4.Tabah di saat terhina
5.Mempersona kerana memaafkan
6.Mengasihi tanpa balasan
7.Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi…

Ya Allah… Walaupun aku tidak cantik dimata manusia, cukuplah sekadar cantik dihadapan-MU

1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.

seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya.sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya.

2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN

percaya atau tidak.kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.kenapa?kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya.alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa.

3)TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS

bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis.dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya.dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut.

4)TABAH DI SAAT TERHINA

setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia.tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukan lah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA.

5)MEMPERSONAKANKERANA MEMAAFKAN

bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita.lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.namun bagi seorang wanita yang cantik itu,kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya.kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah.subhanallah.

6)MENGASIHI TANPA BALASAN

kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus.malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari YANG ESA.dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah.

7)BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI


dia hanya berharap kepada YANG ESA.dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang.suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA.

Khas untuk dirimu…Dirimu yang sedap mataku memandang.Cantik itu subjektif!

-Sumber fb-

lepas ni jangan kita kata kita tak cantik tau..sebab semua orang cantik..cantik tu subjektif..dan jangan risau...jodoh kita akan nampak kita cantik...peduli ape orang cakap...cantik dimata Allah lebih penting!;)

~Contest header Paling Meletup By BH


lamanya xjoin contest..hari ni nak join la..time ada masa sikit ni...:) nak tunaikan janji kat maisarah...dah lama dia tag dila..huhu..sorry ye,baru nak join jugak,,hihi

nak join klik banner ye..tarikh tamat 31 oktober 2012...

tag :

ieda
hana
teya



Salam Sayang...

~Alhamdulillah~

Assalamualaikum...


First of all..nak ucap terima kasih sangat2 kat kawan2 blogger sebab sudi doakan dila dan suami uruskan hal umrah tu..Alhamdulillah,berkat doa bulan ramadhan ni Allah dah selesaikan satu2 masalah selepas satu2 ujian datang..thank u Allah!:')


Nak menunaikan umrah melalui jordan ni bukan la senang..sebabnya kita kena berurusan dengan orang arab..diorang sememangnya buat kerja kucar kacir dan slow..kalau melalui agen malaysia senang sebab ada orang melayu kat mekah sana uruskan..tapi mahal..tak mampu nak bawak ma lagi,dila n suami lagi...hari tu tiket dah ok dah..nama dah ada. Ok relax,boleh uruskan hotel pulak..tapi masalah hotel pulak..mahal sangat dan jauh..yang dekat lagi mahal..kitorang dianggarkan 13 orang..nak bolehkan settle hotel lama..contact orang tu,orang ni...ada yang jawab,ada tak..jauh,mahal,..pening cik abang dibuatnya..dila tengok pun pening..huhu..tapi takpe,sabar ye...

Minggu lepas ok,hotel dah selesai...alhamdulillah..tinggal nak bayar je..sekali datang masalah syarikat tiket malaysia cakap nama tiket kitorang xde..means,tiket xde! Apa lagi,kalut la kawan dila yang g sekali tu..cakap kat abang,dia diam...i know perangai abang..kalau ada masalah dia xkan kalut..dia senyap je..tapi senyap berfikir..tu yang saya suka...sebab saya xsuka kalut..orang asyik tanya saya,tapi saya tak tahu nak jawab pe..sebab saya xtahu sangat..abang je tahu..dan abang xkan gitahu saya detail selagi benda tu xpasti..atau ada masalah..dia diam je..he knows that jika saya tahu saya xkan duk diam dan mula gelisah kalut xmenentu..tu xkan selesaikan masalah kan..perempuan,semua camtu..tapi perempuan kalu xgth mula cakap saya ni isteri ke ape..tapi sekarang saya faham kenapa...sebab kalut! Sah ke saya,kawan dengar pun kalut..pening saya dibuatnya..kena buat camni dila,camtu dila..ouh! Sudah! Saya pening! Huhu....sabar2..

Telepon mak,mak cakap risau jugak sebab dah bayar tiket kan..tapi mak cakap sabar...kalu ada rezeki,ada la..doa banyak2 Allah pasti tolong..dan memang tiap2 malam tahajud saya doa supaya dipermudahkan..sebab kesian abang uruskan..dia pun exam..sebab tu xnak push dia fikir hal ni..bila saya cakap tiket camne ek..dia cakap ada sayang..dengar cakap abang,percaya dengan abang je..ok..i trust u..saya pun diam la..hihi...

Dan semalam cuti sabtu,abang g syarikat tiket tu...dan balik abang cek ada dah nama..abang senyum cakap memang xde hari tu sebab dia baru nak masukkan nama dalam sistem hari ni..so jangan risau ye..fuh! Masa tu lega sangat! Terus gitahu mak ada..hihi...satu pengajaran diambil,jangan kalut! Hihi..

So sekarang tinggal berdoa je semoga Allah permudahkan urusan kami semua..teringin sangat nak pergi..dan nak bawak ma sekali..mak pun xpernah g..insyaAllah,insyaAllah...permudahkan Ya Allah :')


take note! biar susah sebelum pergi,jangan susah semasa berada di sana...Amin..sekali lagi,thank u kawan2! Sayang korang! :')

~Permudahkanlah! Amin!

Assalamualaikum...

Please pray for me,my husband and my family...kitorang naaaaaaaakkkk sangat2 pergi mekah puasa ni..tapi macam2 masalah melanda bila bekerja dengan travel arab ni... Saya dah kesian dengan my husband yang bersusah payah uruskan ni..dengan exam lagi..tengok muka pun kesian je penat! Huhu...please,please please...doakan ye! Doa kalian amat diharapkan..sebab makin ramai berdoa insyaAllah dimakbulkan di bulan puasa ni..saya sentiasa berdoa...risau..harap2 ada rezeki ke tanah suci...dah bayar dah pun..huhu..oh Allah! Help me...=_=


2 3 hari xjenguk blog kawan dan balas jejak korang...sabar ye..saya xde mood nak buka blog...update pun pakat taip guna hp je eh..huhu

~Rindunya!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah beberapa hari dapat merasai suasana berterawih kat masjid sini..tapi xsemeriah dan seronok macam di kampungku! Macam2 karenah orang arab berterawih kat sini..ada yang main lalu je depan orang solat..ok,xpela,..mungkin xde tempat nak lalu..tapi yang geram kenapa dia berhenti depan orang solat...xdapat nak sujud budak tu..huhu...tapi masjid tetap penuh setakat ni..ada juga beberapa kerat pelajar melayu lain..mungkin yang lain solat kat masjid lain...tapi yang sedih, ramainye arab xtutup aurat sempurna bila solat..:( ok...kat sini solat xpkai telekung..just pakai tudung labuh dan jubah..pakai handsock dan stokin to cover your aurah...dah complete...tapi ramainye diorang tak pakai stokin...stokin bukan je aurah dalam solat,tapi nak keluar mana2 pun tetap kena pakai..kaki kan aurat =_= dah la..g ke topic....

Ah! Rindunya kampung! Lepas je terawih duk terbayang2 kampung..selalu g terawih masjid atuk yang hanya di depan rumah..sangat seronok! Solat ramai2.. biasanya makcik2 je penuh...tengah solat bunyi mercun kanak2 main dan berlari2.. bunyi yang kuat sampai pak imam terhenti bacaan..terkejut! Hihi...mercun dari hari pertama puasa sampai raya..memang meriah suasana!


Ah! Rindunya sana! Teringat2 makanan2 yang dijamu setiap kali solat terawih...masjid tu setiap hari solat 23 rakaat sekali ngn witir...banyak kan? Tapi tetap rasa tak letih..makcik2 pun tetap tersenyum seronok terawih ramai2 banyak2 rakaat..hihi..sebelum puasa lagi dibahagikan di papan kenyataan rumah siapa yang akan buat jamuan lepas terawih..sape yang cakap rumah saya nak puasa yang kedua! Maka terawih yang kedua nampak la dia duk bersila kat belakang dapur masjid duk hidang makanan..sape yang tak nak buat xpe...bagi rm10 pun jadi..nanti ajk bagi kuih..hihi..atas kerelaan masing2..saja bagi meriahkan masjid..:) seronoknya!


Ah! Rindunya ia! Rindu bubur lambuk kampungku..hihi..bubur lambuk wajib menjadi hidangan lepas terawih..biasanya orang yang rajin buat tu dia wat 10 malam terakhir...sedap! Lain dari tempat lain..ada kuah..diletak macam2 daun ulam..siap ada lada hitam..ah! Sedap! Sebab tu kalau orang bagi yang pekat dila xmakan..xsuka pekat..huhu..bukan bubur lambuk je tau jadi hidangan lepas terawih..ada yang bagi mee sup,bihun goreng,kuih muih, murtabak,akok..uish! Sedapnya! Rindu! Kat sini xde..kat universiti pun xde..huhu..


Ah! Rindunya! 1 malam di bulan ramadhan, wajib ada penyerahan hadiah untuk kanak2 yang belajar fardhu ain kat masjid ni..ramai! Petang tu pertandingan hafalan quran,bacaan solat betul dan hafalan yasin...sape boleh ingat dapat hadiah malam tu..biasanya arwah abah yang ajar..bila dia xde sepupu dila yang perempuan ajar...dila nak ajar tapi kena study..jarang je dapat balik bila dah besar ni...kecik2 xboleh ajar..huhu..pastu setiap kanak2 dapat duit raya...nampak la muka diorang tersengih2 dapat rm2 sorang...3 barisan tau! meriah kan! Rindu nak tengok...huhu...


Ah! Rindunya! Rindu nak buka pose ramai2 kat masjid..pagi gotong royong 1 kampung..tengahari sampai petang semua makcik2 turun masak kat masjid..mak turut serta..yela,masjid atuk..wajib ler...hihi..1 kampung masing2 kenal sebab sedara mara je pun..saya? Hanya melihat di luar jendela..hihi..dekat..buka pintu nampak terus...Malam buka puasa 1 kampung dan terawih sama2:)


seronok kan? Sape kata duk kampung kolot dan tak seronok? Ouh! Bagi saya tersangat2 seronok..saya orang kampung.. bila duk belajar kat bandar terus rasa xseronok..bandar sibuk...huhu..bila puasa dan raya la meronta2 nak balik! Nampaknya sabor jela sampai tahun depan..tahun ni xdapat..huhu..meh raya rumah saya meh...:)


berapa banyak la ah! Rindu! Hihi..terpanjang pulak entry ni:p

~ menu berbuka dan sahur;)~


Assalamualaikum...hello!:) hari ni kawan2 blogger makan pe sahur tadi?makan pe pulak untuk berbuka nanti?mesti sedap kan..tambah2 ada pasar malam kat rumah tu..pilih je nak apa..macam dila dulu, pasar dekat rumah,tiap2 hari semangat g beli makanan berbuka..malas tul nak masak..hehe..kat bawah ni dila nak tunjuk menu2 yang dila masak baru2 ni...kitorang dah 3 hari puasa tau..masuk hari ni 4 hari..:) jadi jika tak tahu dah nak masak pe,jom cuba masakan ni..resepinya kat blog ni...http://sweetkicthen.blogspot.com/ ...ada yang dah dimasukkan resepi,ada yang tengah usaha masukkan..sape2 yang tengok tengah2 lapar tu ampun! tak terniat ye nak buat lapar..hihi..


kari ikan patin...


ayam masak sos tiram...


ayam minang....


ikan talapia goreng asam berlada...


kangkung goreng tiram ikan masin..ingat tak dila kata nak makan kangkung tapi takde jual kat sini?lepas 2 hari cakap tu terus kawan kata ada jual dah sikit kat kedai indon..kat bandar yang perjalanan 2 jam tu..indon tu bawak mai jual sini..tu pun nampak layu dah sikit..tapi tetap kirim kat kawan 1 ikat..mahal pulak tu..sikit sekali makan je..huhu..janji lepas dah teringin..hai,mengidam ke?hoho..


ikan talapia lagi..habiskan stok masak masam manis lak..


ni pun masak 2x sikit2...kangkung goreng belacan..1 hari masak 2 jenis kangkung..amboi!hihi


daging masak lada hitam...picture edit guna instagram..tu nampak kabur tu..


jemu nasi??jom masak bihun tomyam berbuka..:)


dan menu hari ni?? tadaaaa!!


puding roti pelangi..tak yah bakar atau kukus..sedap..walaupun comot..hihi



dan ayam panggang halia..gara2 akak sebut ayam panggang..huhu

setakat ni tu je dulu...ni pun tengah usaha tulis resepi yang tak tertulis lagi..memang slow saya ni... +_+


**saya cuba blogwalking dan komen slow2 ye..line pun slow...insyaAllah sampai la saya di rumah anda tu...tungguuuuu...:) dan yang tag segmen,nanti saya join..nasib segmen lambat expired..hihi...**

Salam Sayang...

~selamat berpuasa!:)

Assalamualaikum..

Selamat berpuasa kawan2 blogger! Malam ni dah terawih kan? G tau..banyakkan amalan di bulan puasa...Alhamdulillah hari ni jumaat 20 hb 7 jordan dah puasa...tengah puasa ni..menunggu 3 jam lagi nak berbuka..hihi..

Sini musim panas..betul2 menguji kesabaran untuk sabar tengah2 puasa..memang tak boleh keluar,nanti dahaga air sebab suhu sekarang dah 40 lebih darjah celcius..xde hujan kat sini..awan pun takde sebab terlalu panas..doakan saya dan suami bersabar ye puasa..huhu..

Time puasa la rasa nak makan macam2 kan..kuih muih terutamanya...kalau duk sini kena wat sendiri sebab xde jual..so hari ni rasa nak buat roti canai..tengah perap doh..harap2 jadi:)

ok la,selamat berpuasa kawan2! Maaf andai diri ini ada buat silap ye:)

salam rindu,
Jordan,mu'tah...

~silau!

Assalamualaikum...


Wordless wednesday ngengade tunjuk spek baru..hihi..sebenarnya dah lama dah nak buat spek baru ni..bulan 1 lagi sebab rasa mata dah makin kabur dan silau makin naik...yela...tengok cerah sikit pening..tambah2 tengok cahaya,laptop dan henpon..sakit gak mata tu kalau dibiarkan lama..spek lama bila pakai dah rasa macam xpakai sebab spek tu just untuk silau..dila buat sebab silau dulu..tu pun pakai time belajar..tak nampak nanti bila dalam kelas pasang lampu..huhu


So g mesir hari tu ternampak spek pink muda ni..comel la pulak..dan murah! Tu yang suka tu..hihi..xkisah la jenama pe asal boleh pakai dan sesuai ngan muka..cari tempat cek mata..erm..xde..just jual spek kosong je..xpela,buat kat jordan ni..balik malaysia kang sibuk hal lain pulak...

Hari khamis lepas baru terhegeh2 nak cek mata dan ganti cermin tu..beza berapa bulan tu? Hee..cek mata memang banyak kena mengeja huruf yang ditunjuk..macam kanak2 pulak yee..hihi..dulu kat malaysia dila cek yang just letak mata tu je..cek punye cek,dia xgitahu silau n rabun berapa..tapi tengok sendiri nampak rabun 50 silau 50..belah mana xperasan sebab tengok kejap.. mak! Dulu xde rabun,silau pun sikit...sekarang dah ada rabun?? Huu..sikit je kan nampak..tapi tetap pening dan kabur kalau xpakai tau..

Orang arab cakap nak buat cermin camne...abang cakap buat yang autogrey la..nanti kat cahaya automatik dia gelap...dan bila masuk bilik dia terus cerah..xde la xbuka lampu lagi duk cari suis mana! Hihi...dan kos 200++ ...abang cakap murah dari malaysia..yeke?? Sape pernah buat?? Ok la kalu murah..saya xpernah tahu..




Merah yang lama..sedap pakai sebab kecil je..muka pun kecil...yang pink yang baru..xjumpa yang kecil sangat..pakai nampak macam nenek jugak la...hihi..

Dalam 5 hari siap spek ni..dah pakai semalam..uish! Terangnye mata saya! Hikhik..excited sebab sebelum ni malap je mata ni..:p...dan mula2 pakai biasa la,terhuyung hayang xbiasa spek baru..mula nak rebah la,nampak jalan tinggi la..huh!

yang lama tetap disimpan rapi sayang selamanya...terpaksa menduakannya..hihi..awas! Sape ada silau cepat2 cek mata dan pakai spek sentiasa sebab pernah baca artikel bahayanya silau jika xdirawat cepat..cik abang silau 200! Dan anak sepupu saya kecik2 umur 5 tahun dah 100 lebih silau..kecik2 dah ada,bahayanya! huhu..