~Permudahkanlah! Amin!

Assalamualaikum...

Please pray for me,my husband and my family...kitorang naaaaaaaakkkk sangat2 pergi mekah puasa ni..tapi macam2 masalah melanda bila bekerja dengan travel arab ni... Saya dah kesian dengan my husband yang bersusah payah uruskan ni..dengan exam lagi..tengok muka pun kesian je penat! Huhu...please,please please...doakan ye! Doa kalian amat diharapkan..sebab makin ramai berdoa insyaAllah dimakbulkan di bulan puasa ni..saya sentiasa berdoa...risau..harap2 ada rezeki ke tanah suci...dah bayar dah pun..huhu..oh Allah! Help me...=_=


2 3 hari xjenguk blog kawan dan balas jejak korang...sabar ye..saya xde mood nak buka blog...update pun pakat taip guna hp je eh..huhu

~Rindunya!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah beberapa hari dapat merasai suasana berterawih kat masjid sini..tapi xsemeriah dan seronok macam di kampungku! Macam2 karenah orang arab berterawih kat sini..ada yang main lalu je depan orang solat..ok,xpela,..mungkin xde tempat nak lalu..tapi yang geram kenapa dia berhenti depan orang solat...xdapat nak sujud budak tu..huhu...tapi masjid tetap penuh setakat ni..ada juga beberapa kerat pelajar melayu lain..mungkin yang lain solat kat masjid lain...tapi yang sedih, ramainye arab xtutup aurat sempurna bila solat..:( ok...kat sini solat xpkai telekung..just pakai tudung labuh dan jubah..pakai handsock dan stokin to cover your aurah...dah complete...tapi ramainye diorang tak pakai stokin...stokin bukan je aurah dalam solat,tapi nak keluar mana2 pun tetap kena pakai..kaki kan aurat =_= dah la..g ke topic....

Ah! Rindunya kampung! Lepas je terawih duk terbayang2 kampung..selalu g terawih masjid atuk yang hanya di depan rumah..sangat seronok! Solat ramai2.. biasanya makcik2 je penuh...tengah solat bunyi mercun kanak2 main dan berlari2.. bunyi yang kuat sampai pak imam terhenti bacaan..terkejut! Hihi...mercun dari hari pertama puasa sampai raya..memang meriah suasana!


Ah! Rindunya sana! Teringat2 makanan2 yang dijamu setiap kali solat terawih...masjid tu setiap hari solat 23 rakaat sekali ngn witir...banyak kan? Tapi tetap rasa tak letih..makcik2 pun tetap tersenyum seronok terawih ramai2 banyak2 rakaat..hihi..sebelum puasa lagi dibahagikan di papan kenyataan rumah siapa yang akan buat jamuan lepas terawih..sape yang cakap rumah saya nak puasa yang kedua! Maka terawih yang kedua nampak la dia duk bersila kat belakang dapur masjid duk hidang makanan..sape yang tak nak buat xpe...bagi rm10 pun jadi..nanti ajk bagi kuih..hihi..atas kerelaan masing2..saja bagi meriahkan masjid..:) seronoknya!


Ah! Rindunya ia! Rindu bubur lambuk kampungku..hihi..bubur lambuk wajib menjadi hidangan lepas terawih..biasanya orang yang rajin buat tu dia wat 10 malam terakhir...sedap! Lain dari tempat lain..ada kuah..diletak macam2 daun ulam..siap ada lada hitam..ah! Sedap! Sebab tu kalau orang bagi yang pekat dila xmakan..xsuka pekat..huhu..bukan bubur lambuk je tau jadi hidangan lepas terawih..ada yang bagi mee sup,bihun goreng,kuih muih, murtabak,akok..uish! Sedapnya! Rindu! Kat sini xde..kat universiti pun xde..huhu..


Ah! Rindunya! 1 malam di bulan ramadhan, wajib ada penyerahan hadiah untuk kanak2 yang belajar fardhu ain kat masjid ni..ramai! Petang tu pertandingan hafalan quran,bacaan solat betul dan hafalan yasin...sape boleh ingat dapat hadiah malam tu..biasanya arwah abah yang ajar..bila dia xde sepupu dila yang perempuan ajar...dila nak ajar tapi kena study..jarang je dapat balik bila dah besar ni...kecik2 xboleh ajar..huhu..pastu setiap kanak2 dapat duit raya...nampak la muka diorang tersengih2 dapat rm2 sorang...3 barisan tau! meriah kan! Rindu nak tengok...huhu...


Ah! Rindunya! Rindu nak buka pose ramai2 kat masjid..pagi gotong royong 1 kampung..tengahari sampai petang semua makcik2 turun masak kat masjid..mak turut serta..yela,masjid atuk..wajib ler...hihi..1 kampung masing2 kenal sebab sedara mara je pun..saya? Hanya melihat di luar jendela..hihi..dekat..buka pintu nampak terus...Malam buka puasa 1 kampung dan terawih sama2:)


seronok kan? Sape kata duk kampung kolot dan tak seronok? Ouh! Bagi saya tersangat2 seronok..saya orang kampung.. bila duk belajar kat bandar terus rasa xseronok..bandar sibuk...huhu..bila puasa dan raya la meronta2 nak balik! Nampaknya sabor jela sampai tahun depan..tahun ni xdapat..huhu..meh raya rumah saya meh...:)


berapa banyak la ah! Rindu! Hihi..terpanjang pulak entry ni:p

~ menu berbuka dan sahur;)~


Assalamualaikum...hello!:) hari ni kawan2 blogger makan pe sahur tadi?makan pe pulak untuk berbuka nanti?mesti sedap kan..tambah2 ada pasar malam kat rumah tu..pilih je nak apa..macam dila dulu, pasar dekat rumah,tiap2 hari semangat g beli makanan berbuka..malas tul nak masak..hehe..kat bawah ni dila nak tunjuk menu2 yang dila masak baru2 ni...kitorang dah 3 hari puasa tau..masuk hari ni 4 hari..:) jadi jika tak tahu dah nak masak pe,jom cuba masakan ni..resepinya kat blog ni...http://sweetkicthen.blogspot.com/ ...ada yang dah dimasukkan resepi,ada yang tengah usaha masukkan..sape2 yang tengok tengah2 lapar tu ampun! tak terniat ye nak buat lapar..hihi..


kari ikan patin...


ayam masak sos tiram...


ayam minang....


ikan talapia goreng asam berlada...


kangkung goreng tiram ikan masin..ingat tak dila kata nak makan kangkung tapi takde jual kat sini?lepas 2 hari cakap tu terus kawan kata ada jual dah sikit kat kedai indon..kat bandar yang perjalanan 2 jam tu..indon tu bawak mai jual sini..tu pun nampak layu dah sikit..tapi tetap kirim kat kawan 1 ikat..mahal pulak tu..sikit sekali makan je..huhu..janji lepas dah teringin..hai,mengidam ke?hoho..


ikan talapia lagi..habiskan stok masak masam manis lak..


ni pun masak 2x sikit2...kangkung goreng belacan..1 hari masak 2 jenis kangkung..amboi!hihi


daging masak lada hitam...picture edit guna instagram..tu nampak kabur tu..


jemu nasi??jom masak bihun tomyam berbuka..:)


dan menu hari ni?? tadaaaa!!


puding roti pelangi..tak yah bakar atau kukus..sedap..walaupun comot..hihi



dan ayam panggang halia..gara2 akak sebut ayam panggang..huhu

setakat ni tu je dulu...ni pun tengah usaha tulis resepi yang tak tertulis lagi..memang slow saya ni... +_+


**saya cuba blogwalking dan komen slow2 ye..line pun slow...insyaAllah sampai la saya di rumah anda tu...tungguuuuu...:) dan yang tag segmen,nanti saya join..nasib segmen lambat expired..hihi...**

Salam Sayang...