Review buku saat hati berdebar cinta...

Assalamualaikum ;)
Dah lama nak beli buku saat hati berdebar cinta oleh ustazah fatimah ni..duk tengok orang asyik duk post je pasal buku ni,nak tengok jugak apa yang menarik..cari kat kedai buku popular xjumpa lak..kebetulan dua tiga hari lepas ada g kedai buku mukmin kat kawasan sogo,terjumpa lak buku ni..apa lagi,terus beli :) 

Review buku berdebar cinta..












Rasa nak baca tak? Mesti la! Buku ni warna warni siap ada gambar kartun..memang teruja nak beli..hehe..isi kandungan not bad..boleh la..dia cerita pasal cinta bukan pada manusia saja tapi cinta Allah dan rasul,cinta alat dan cinta matlamat..tapi mengantuk jugak kalau baca..hehe..dila bagi 3 bintang.. Jom habiskan baca! :)

Selamat hari lahir kakak aisyah ;)

Assalamualaikum ;)

Baru nak post pasal birthday anak first aisyah ulya..dah lama lepas 21/5..mama sibuk keje je xingat2 nak update blog.hee..dah genap 2 tahun kakak.. Tiba2 sebak sebab rasa kejap je masa berlalu dah besar anak..lepas ni 3 4 tahun sampai la sekolah rendah,pastu menengah,sampai ler kawin.. :') 

21/5/15 mama gigih bagi goodies ngan kek dkat taska nak suruh sambut dengan kawan dia..biar dia rasa seronok makan ramai2..makan ngan mama papa seronok jugak tapi xmeriah mana..hehe..mama malam2 buta isi goodies untuk kawan dia nih..





Kek coklat..mama tak pandai buat kek..haha..baru nak start belajar la sayang.. Tunggu mama cuti dulu..alasan!! Hee






Semoga jadi anak solehah,penyejuk hati mama ngan papa..aminnnn

Cuti hujung minggu di terengganu..

Assalamualaikum ;)

Entry hari ni takde gambar..lupa nak ambik.huuu.. 

Semalam bertolak dari kl ke kuala terengganu..saja cuti hujung minggu kat sini sambil hantar mak dan adik balik rumah abang kat ganu..suami lak dah temujanji dengan geng kerja dia nak g candat sotong..semangat tuh g petang sabtu sampai la pagi ahad ni..insyaAllah tengahari esok hari ahad balik kl..kejap je dapat cuti sini..sedih tak dapat jalan lama..terengganu banyak kenangan wooo..hehe

Bila sampai ganu,segala kenangan teringat dalam fikiran ni..kenangan belajar kat unisza,kenangan bertemu jodoh pun kat sini..haha..mula la fikir dulu camna..ada kenangan pahit,ada kenangan manis..

Teringin jugak nak melawat guru dulu..tapi tak sempat..lain kali la..

Selamat hari guru kepada yang bergelar guru., ;)

Kek secret recipe..mengidam!!!

..Assalamualaikum ;)

Hai, masa pregnant tengok kek pun jemu..bagi la kek apa pun makan dua suap camtu je pastu tak boleh telan jemu..masa birthday mak hari tu pun punya la kak bagi kek indulgence yang super sedap tuh..just makan 1 slice je pastu tak nak..sekarang?? Hui, habis je pantang mulut terus rasa nak makan kek..kek indulgence pulak tuh! Amboi! Mengidam lepas beranak la pulak..sampai mimpi2..sape suruh tak makan masa pregnant.hehe

So semalam cuti hari sabtu suruh la suami berhenti jap kat kedai secret recipe..alang2 nak g jalan rumah kak..amboi! Kemain dila beli 2 jenis kek..turkish dan indulgence..1 slice pun jadi la asal lepas gian nak makan..hehe..punya la mahal kek sekarang eh..dah naik harga..benci tapi tetap nak! Yang harga rm6.80 dah naik rm8.80..turkish kek? Rm11.80 dah!! Gst punya pasal! Sape cakap gst barang makin turun?? Penipu..huhu..tiba2 marah.. Sebab dah lepas gian makan kek..haha 😜

Lepas makan kek petang tu, suami kata sedap la pulak kek..lama tak makan..malam tu terus dia ajak g makan kat kedai terus..punya la ramai kat kedai secret recipe tuh..rupanya pakat beli kek untuk mothers day..oooo i see..


Kami makan banyak..tak sah tak order banyak..hehe.. Pie daging kambing black pepper..suami ler order..sedap jugak..kek jenis lain pulak order..kek apa ntah namanya..lupa..hehe..jenis coklat pekat dan ada krim sedap bawahnya..suami order spageti oglio olio favourite dia..me order nasi goreng secret recipe..dah banyak kali makan nasi goreng ni..sedap..ada satay..

Kek turkish petang tu...dah kena godek ngan anak..ambik gambar masa dah nak habis..hehe..sedapnya..nak lagi!! 😄 habis duit beli kek je lagu nih..😜 bye!

berpantang sendiri.

Assalamualaikum :)

Allah..baru rasa camna berpantang sendiri sambil jaga 2 orang anak yang still kecil lagi..penat la hai..bila sorang nak susu,sorang lagi nak jugak..kakak apa lagi,macam2 nak..nak cari makanan sokmo sebab kakak kuat makan.hehe..adik lak genap sebulan dah mula perangai lain..susah nak tido..sian dio..

bila fikir balik,camna la hai orang yang beranak setahun sorang, terpaksa jaga sendiri bila mak xde nak tolong jaga..nak harapkan suami memang xdapat sebab suami pun kena g keje jugak..erm..xsampai tua dah sakit urat camni ni..dah xnama pantang dah kalau asyik bergerak ke sana sini..mak cakap jangan banyak bergerak nanti bengkak urat..dah la xrajin bertungku..tapi mak,xbergerak xmasak xmakan nanti saya mak..anak xdilayan nanti.huhu..nak tak nak kena gak langgar pantang..tungku pun xsempat bila dah penat rasa nak tido jeee..

untung orang yang mak boleh jaga sampai habis pantang 40 atau 60 hari..mak dila sempat jaga 30 hari je..pastu kena g johor jaga kakak yang tengah sarat mengandung..kena la gilir jaga..xpe,konon kuat..sekali ambik ko! penat! tu pun kakak dah start g taska balik..sebab dia dah bOsan duk rumah sbulan xde kawan nak main.tengok mama asyik busy je xsempat main.tapi mama still lyan karenah dia..sayang sangat kat dia aih..

makan?makan memang pantang..takut langgar pantang makan sebab takut gatal la,takut peranakan bengkak..tapi alhamdulillah cek sebulan hari tu doktor siap scan lagi perut.semua dah ok.. :)

doakan semua baik2 ye.doakan mama sentiasa sihat..nak jaga anak2 tersayang ni kena mama kuat dan sihat..ouh! berat mama dah naik 2 kg! excited mama sebab tengah usaha nak gemuk ni.menyusu buat mama lagi kurus..tapi mama cuba makan nasi banyak..papa xkisah sebab memang tahu mama kurus pun.hehe

eh! panjang lak entry..nak tido dah..baby ngan kakak pun baru tido.apa la tido lambat je 2 orang ni..ok assalamualaikum..bye! :)

pengasuh baru!

assalamualaikum ;)

nah! pengasuh baru mama..bangun tido dia yang tolong tengok baby..tolong kejutkan baby T_T  apa la kakak ni...penat tau mama..baby wat derk je...syok tido jugak..nasib adik bukan jenis menangis...kalau bangun pandang je kakak..tapi kakak xleh kacau adik..sebab mama selalu letak adik atas katil baby tinggi..kakak xsampai nak kacau..hehe

sayang dua2...!

sayang adik!

assalamualaikum ;)

ish kakak ulya ni..kalau boleh setiap masa setiap saat nak sayang adik..pantang nampak mama dukung adik...tapi gerun mama..dia sayang pastu siap tepuk2 adik lagi...sentuh2 kepala..kang tepuk kuat2 kang. bhaya tuh..kena selalu tengok..dia suka baby..tapi budak2 mana tahu baby sakit ke x tepuk kuat.mama gerun mama kena jaga2..hehe..

sekarang ulya dah macam mak2 yang suka tolong mama salin pampers baby,nak suapkan susu yang mama pam untuk baby..suka tolong mama..tapiiii...perangai manja dia menjadi2...tiba2 nak dukung,nak tu nak ni. sebelum ni xde pulak nak dukung..ni sah la nak jadi baby balik..nak manja balik ngan mama ler tu..hehe..xpe kakak,mama sayang kakak more n more..kakak boleh manja ngan mama papa sampai bila2..lagipun umur kakak baru nak dekat 2 tahun..still kecil lagi..still nak manja2 kan..mama faham ;)

semoga anak2 mama jadi anak soleh solehah..penyejuk hati mana n papa.. amin ;)

anak kedua mama!

assalamualaikum ;)

alhamdulillah! syukur! pada 21/3/15 hari sabtu lepas, dila dah selamat lahirkan seorang mujahid kecil...pada jam 6.45 petang..baby boy..kecil molek je..2.45 kg je tau! hehe..terkejut..kakak dia dulu xkecil camtu..tapi xpe..asal baby sihat molek mama dah syukur.. anak kedua mama boy..dah sepasang anak mama ;)

uish! sakit kali ni xtertahan..tak sama dengan nak lahirkan anak first...nanti dila cerita..leh jugak tulis untuk kenangan akan datang.hehe..sekarang kita tepek gambar sebiji dua...semoga anak mama jadi anak soleh..amin!

alahai..baru 12 hari pantang..bosannyaaa...sebab asyik terliur je tengok orang lain makan best2.haha

beli buku:)

hasil belian buku online..ada diskaun..tu syok;) entry pendek hari ini.he he

istana negara...

assalamualaikum ;)

19/2/2015... saat orang tengah syok bercuti balik kampung,kita yang duk kat nilai xbalik kampung hanya mampu jalan kawasan kl je..huhu..kami bertiga just cuti sini..g sungai buloh jap pagi tu makan2 sambut birthday sepupu dan mak sedara suami..lepas tu apa lagi,bawak diorang berjalan kawasan kl..teringin nak g istana negara katanya..hihi..kami pun xpernah g..

istana negara ni bahagian pameran tempat beradu,ruang tamu,dalam kawasan rumah raja xboleh ambik gambar..so just tengok camtu je.amboi! meriah sungguh bila tengok dalam istana..yang paling menarik library dengan bilik air raja..seronoknya dapat hias camtu..berangan ko..mahal tuuu!

bahagian koleksi raja je boleh ambik gambar...so layan gambar ni ye.. ouh! balik istana negara kami singgah menara kl lak...yang tu gambar xde ambik sangat..

ok la..jumpa lagi :)

resepi sotong goreng hitam sos tiram ;)

assalamualaikum ;)

blurrr...tak tahu nak masak pe hari ni..makan tengahari pun dah lambat..gara2 tido jap lepas breakfast kul9..haha..pemalas tul..perut dah berat,kenyang syok la tido..duk fikir2 nak masak pe ngan sotong ni..nak buat sotong goreng kunyit la! sekali....masak xdela goreng kunyit sangat.main campak2 jadi sotong msak lain.hehe

resepi ni resEpi dila reka campak2 tadi..fuh! nasib sedap pedas tambah nasi..puji diri sendiri jap! syabas dila! haha...ni resepi dia..selamat mencuba..udah3 ler sotong goreng kunyit.hehe

bahan2:

hiris setengah biji bawang besar secara bulat,lada merah sebiji..tumbuk 3 ulas bawang putih bersama sedikit lada hitam..ketuk sebatang serai..

tumis bawang putih dengan lada hitam tadi,bawang besar,lada,serai hingga wangi..masukkan sotong yang telah dipotong secara bulat yang telah digaul garam dan kunyit..goreng hingga sotong masak..masukkan 2 sudu sos tiram,2 sudu kicap cair,air sedikit untuk kuah,garam,gula dan setengah kiub ayam untuk perasa..eh siap dah! hehe..jangan goreng lama,nanti sotong liat...sedap bila letak serai ngan kiub ayam..

bye! selamat menjamu selera ;)

first time!

assalamualaikum ;)

fuh! first time dari ipoh ke kuala lumpur drive keta! biasanya xberani bawak pun,harap kat cik suami je..tapi disebabkan dia xberapa sihat,selsema demam,kena la bini dia ni beranikan diri bawak keta..anak? tengah syok tido xsedar mama dia drive.haha..kalqu citer kat family ni mesti diorang cakap, yeke?? :-P

sebenarnya kami dari taiping..rumah mertua kat taiping..saja balik hujung minggu.lagipun suami nak tolong mak kemaskan barang sikit sebab umi baru dapat pindah kerja ke taiping..so tengahari tadi g kenduri kat ipoh,terus nak balik nilai..

konon nak bawak keta slow la 80 km/h je  lajunya..tapi bila bosan eh ngantuk bawak slow kat highway,terus beranikan bawak laju sampai 140 km/h..haha..kat highway jalan luas ok la..keta banyak tapi x sebanyak kuala lumpur..dari ipoh kul4.30 petang,sampai kl kul5.30..sejam bawak..laju giler sampai gegar keta.haha..tapi xleh lawan suami lagi.dia bawak 160 km/h..huhu..selalu membebel bini dia bila dia bawak laju.bila diri sendiri bawak laju wat derk je! hehe

so sampai kl berhenti solat terus suruh dia bawak pulak.xberani eh bawak kat kl .banyak keta woo..sesak ler kalau hujung minggu..nilai jauh lagi dalam 40 minit..

selamat bekerja semula la kawan2..dah2 la cuti hujung minggu.hehe...bye! assalamualaikum;)

gaya macam kakak!

assalamualaikum :)

eh rajin lak update blog hari ni..angin tengah baik dan xde kerja camni la.hehe..anak dila, 'aisyah 'ulya dah besar..baru setahun 8 bulan tapi gaya dah nampak macam kakak dah.hehe..perangai pun alhamdulillah dah ok dari dulu...makin matang dan berdikari..mungkin sebab dia memang tahu dah nak jadi kakak atau sebab dia jenis suka g sekolah..serba sedikit berdikari..

setakat ni tido dari kecik memang tido sendiri xyah ulik bagai..dah besar ni kadang2 mama yang tido dulu baru dia tido sendiri lepas penat main sorang2.bangun dia lak kejutkan mama papa..malu aih mama..budak kecik yang tolong kejutkan.haha..

ni gambar dia baru balik sekolah.hobi makan..balik sekolah terus makan sambil baca majalah.dengan toncang tinggi kat kepala memang gaya kakak! bye2! ;)

diy untuk meja hiasan..

assalamualaikum;)

sekarang start cuti semester..fuh! lega jap baru habis final exam..tapi kejap je! sebab dila just dapat cuti seminggu pastu kena praktikal dah..alamak! takutnya la hai..xpernah keje tiba3 kena keje.harap2 bos dan pekerja baik la ek.xkena buli.hehe

so cuti ni tersangatlah bosan..dah lama tangguh nak hias meja hiasan kat ruang tamu..sekarang bersepah barang atas meja tu xsusun lagi..sabar! kita wat slow2..banyak diy atau craft nak wat ni..yela tuh..kalau rajin.haha

hari ni start letak potpuri dalam bekas aiskrim..bentuk je cam kon aiskrim..bau wangi betul potpuri ni..beli kat daiso..rm5 jela kalau daiso..pastu rajin lak beli bekas kaca kat kedai rm5 gak..kedai dalam tesco..berkenan terus sambar.hehe..bekas kosong dila tampal manik tampal purple dan lukis love guna gam blink2 tu..ntah apa nama dia,lupa.haha.pastu sekarang rajin lak wat origami bintang..sakit tangan ok! lama xbuat camtu la..tangan dah manja.haha...ok la..jok tengok diy separuh siap ni.nanti dah siap susun atas meja baru ler tunjuk leklok ;) sory gambar diambil di atas mej kraf saya.agak bersepah..biasa la tengah rajin wat kerja :-P