Diy..untuk decoration rumah:)

Assalamualaikum:)

Cantik kan rumah kalau kemas dan dihias sebaik mungkin?:) kalau boleh tiap2 hari nak tengok rumah kemas.suami balik pun xdela marah2 tension tengok rumah sepah..malas ngan rajin je..dan kena ada masa..hehe..tengah cari diy yang boleh kemaskan rumah kita..tengok google la mana lagi..:)


Tengok tu..dia guna tin je nak letak tuala..kemas jugak..erm..lagi?hehe





Haa..xdela wayar terjuntai2 jap g..nak buat la! Kotak kasut banyak ni..bagus jugak takut anak tarik2 kotak tu nanti..


Cantik! Bunga tepi pintu dan nombor rumah buat sendiri..sejuk mata tengok..:)

Tu dulu la..nak lagi?tengok google banyak..hehe..sorry,gambar tu printscreen snang! :-p bye! Selamat mengemas rumah:) 


Jom ajar anak solat?tips nak bagi anak solat:)

Assalamualaikum;) 

Yang membaca ni sihat ke?insyaAllah sihat selalu ye..:) sekarang saya tengah cuti final exam..fuh! Lega..boleh rehat dan jaga anak..rasa terurus sikit..kalau x rumah sepah,kejar anak situ sini,assignment,masak,jaga suami..memang tugas xberhenti..ni rehat jap rasa kurang sikit tugas..hehe

So jom ajar anak solat nak?ajar la dari kecil..so besar nanti xde la anak terkiyal2 xtahu apa itu solat?xpernah dengar pun mak..pengsan mak nak jawab..hehe

Anak saya memang kecil lagi..baru setahun..dan pada masa ni saya tengah usaha nak ajar ni..slow2..walaupun dia xfaham apa yang kita baca masa solat,tapi sekurangnya dia tahu pergerakan solat..how?

Apa kata setiap kali nak solat kita solat depan anak..walaupun dia asyik kacau,tapi kan ada cara solat bersama anak?kalau baby tu alahai senang lagi..letak je tepi kita solat..dia kan xleh jalan lagi so xkacau..nangis pun biar dulu..nangis xsakit dan lapar xpe..

Dari baby memang saya buat camtu..g universiti balik terus ambik anak..usaha balik nak solat depan anak..sepanjang solat dia tengok je sambil senyum..seronok! Bila dah besar dalam 6 bulan dia dah boleh merangkak..walaupun dia kacau tapi tetap nak solat depan anak..usaha dila usaha! Lepas solat doa kuat2 biar dia dengar..dan ajar anak camni doa tangan camna,amin doa camna..Alhamdulillah dia seronok!

Dan Alhamdulillah cukup setahun dia dah slow2 buat gerakan solat lepas dapat jalan..Allah,pergerakan yang saya langsung xduga..saya hanya ajar camna takbir Allahuakbar tapi dia siap rukuk dan sujud!! MasyaAllah! Mesti dia nampak mama dia buat..sebab tu bila dia nampak mama ngan papanya nak solat,dia terus g tengok..kacau mesti! Tapi biasa la budak2..yang penting minat dia nak tengok..sabar dalam mendidik anak kan penting..:)

Memang bukan setiap hari dia wat pergerakan solat 5 waktu..hehe..tapi kalau boleh setiap hari ingatkan anak solat..cakap "camna solat?" "Jom solat"..dan walaupun kadang2 dia lupa,tolong ajarkan balik..xsusah pun..dia pun seronok:)

ada video anak saya tiba2 solat siap rukuk..tapi nak share xdapat sebab hanya update blog guna phone..hanya ada gambar printscreen je..walaupun angkat takbir banyak kali macam raya,tapi hati mama seronok! Semoga jadi anak solehah..amin..








Solat sorang2 lepas sepahkan barang mainan..hehe..Walaupun berdiri xberapa kuat lagi,still usaha nak rukuk..jatuh xpe,boleh bangun lagi..sekarang kena ajar lagi..budak2 kena selalu ajar baru selalu ingat..:)

*anak kalau xsolat umur 7 tahun,sila rotan ye..bukan dera cukup rotan tempat yang dibenarkan dan slow..xpun tunjuk je rotan sebagai menakutkan dia..dari kecil la nak ajar..dah besar liat nanti..dan ibu bapa memainkan peranan penting dalam mendidik anak2..jangan terlalu sibuk hingga xsempat ajar anak solat..saya pun risau jugak ni..takut sibuk esok2..semoga Allah selalu bagi kekuatan kepada saya nak didik anak sambil belajar,keje esok2..semoga saya xlupa nak ajar anak suruhan Allah..insyaAllah..amin! Takut pun ada..huhu

Assalamualaikum:)




Bila anakku dah boleh berjalan...:)

Assalamualaikum;)

Sekarang 'ulya dah boleh berjalan..genap 1 tahun 2 minggu hari tu berjalan...lucu,seronok,excited...semua prasaan ada..lelah pun ada..ngan mama sekali kena main kejar eh..hihi..dah kena buat pagar kat tangga ngan dapur nampaknya...bahaya! Xbuat kerja duk main kejar2 gini..tapi..susah jugak pasang pagar ye..suami bertungkus lumus pasang paku kat dinding mozek...xsiap2..huhu

sape tahu kat mana nak beli kasut baby yang bunyi2 nyala2 tu? Dah xcari xjumpa2..excitednya nak suruh dia pakai..hihi..

Now lega bila dah habis final exam...tengah siapkan diri jadi suri rumahtangga sepenuh masa dan jaga anak..kepala rasa ringan balik..jom jadi supermommy! Hihi,,

Xsabar kan nak masuk bulan puasa...semoga panjang umur kita ye...amin;)