~doodle comel!




wah!kemain besar dila zoom gambar doodle ni..sebab excited dapat doodle comel dari apit ni..hihi..menang segmen hari tu,so dapat doodle ni..comel kan? tq apit..so cute doodle ni! ;) nanti nak buat header la guna doodle ni..tunggu ada masa nanti..nama pun dah guna nama sebenar dah..hihi...sape2 yang nak doodle comel jenguk la blog apit..freebies comel2:)

sebelum keluar dari blog ni,jom tengok video ni..nyanyian arabic dari kanak2 nama hala..so cute..lagu pun best..anak2 pasti suka..erk..puan dila pun suka..hihi




Salam Sayang...

~Kuatnya mereka!~

Assalamualaikum..;)

sebelum tu nak jawab soalan beberapa kawan blogger tanya..lain ek bahasa arab kita belajar kat sekolah ngan bahasa jordan ni?hihi..ok..meh nak jawab..bahasa arab ni lebih kurang je ngan arab fushah yang kita belajar sekolah dulu..yang membezakannya cara sebutan baris diorang dan perkataan diorang yang banyak berbeza...ni dipanggil bahasa 'ammi..maksudnya bahasa kampung diorang..macam kita la,ada yang cakap perak,kedah,kelantan..kan lain2..hihi..diorang tak banyak cakap bahasa bandar..nak cakap bahasa kita belajar pun ok je;) sekarang g ke topic pagi ni:)




Ish! Kuatnya mereka! Kan2? Hihi...mesti semua dah tengok kan kat facebook orang duk post gambar ni cakap wanita arab kuat..tolong suami mereka dan xmerungut..pastu ada orang komen cakap 'ala..setakat tong gas kosong aku boleh la...'... jawapan saya,no! Ni bukan tong gas kosong..saya tahu mana?


Bila duk jordan ni,setakat ni xnampak lagi perempuan sini angkat tong gas balik rumah sebab perkhidmatan sini ok je..jurujual gas g ke rumah masing2.. sebab sini xde la susah pun nak gas..cuma lambat datang je..yang gambar kat atas tu sebijik macam saya nampak kat mesir...sebijik ok!

Masa tu dalam perjalanan nak g jalan2 kat mesir..jalan mesir memang sesak macam k.l...asyik jem je..so dalam duk tension ngan jalan tu,saya terkejut kenapa perempuan ramai bebenor beratur tepi jalan ni?? Ada ape ek..masa tu xnampak pun tong gas ni..saya tanya driver iaitu kawan cik suami..dia belajar mesir..dia cakap memang macam ni..kat kawasan diorang ni susah nak dapat gas..xde jurujual g rumah masing2.. terhad..kena beratur dan tunggu giliran...bila g depan n dekat sikit ngan diorang,saya terkejut! Kebanyakan perempuan angkat gas! Fuiyoo! Cik abang saya cakap..yela,sape xterkejut..xpernah tengok..huhu..tapi serius,kuat diorang..beratur panjang tau..ramai sangat sampai berapa barisan..siap bawak anak kecil..yela,suami g kerja,kalau tinggal anak sape nak jaga...so beratur panjang,panas2.. ambil gas dan angkat! Sebelum tu angkat tong gas kosong la dari rumah nak isi..sekarang tong gas dah berisi..siap ngan anak di sisi..lintas jalan dan balik..rumah xde dekat sangat..dalam kampung,penat la jugak jalan kaki masuk lorong rumah..huhu..Lelaki ad je,tapi boleh kira dengan jari,sikit..

Ye,diorang memang kuat! Tubuh badan orang arab ni kuat...tapi sekuat mereka saya nampak peluh tetap membasahi muka n baju..sekuat mana orang tu dia tetap letih jugak..tapi untuk keluarga dia sanggup..mungkin suami dia terlalu sibuk bekerja atau kena kerja tempat lain,siapa yang tahu..diorang miskin..kalau korang tengok pun sedih je...

Kita orang melayu xsekuat tubuh diorang kan..Allah,xmampu saya tau..tapi xpela..sekurangnya kita berusaha bagi yang terbaik untuk suami kita,jaga makan minum,keperlun,anak2,family...tu dah bagus dah..jangan pula dah tahu tak nampu,tapi tak nak usaha jaga suami dan anak2.. huhu..

 ...dan lagi 1, jangan nak kutuk2 orang kalau kita xtahu macam dalam fb tu..macam2 komen..kita xnampak dan xcuba dulu kita jangan nak sedap2 bercakap dan kutuk..sama jugak ngan kat komen blog beautiful nara tu..penuh ngan komen duk kutuk2 artis..kalau xsuka jangan tengok..dosa kutuk orang..doakan diorang diberi petunjuk nak jaga aurat..tu lagi baik..sekadar renungan bersama di hari jumaat...

salam sayang,
kaisara aiman,
mu"tah jordan..

~belajar jom!~

Assalamualaikum..;)

jom belajar bahasa jordan! Perkataan asas je ek..gitahu banyak2 nanti tak ingat pulak sebab saya sendiri pun xingat! Hihi..

* geddesh? : berapa?
* hai : ini
* wein? : mana?
* ma'alish : sorry..
* kef haalak : ape khabar
* tin tin : dua
* mu'allim : panggilan untuk semua jurujual..

Tu je yang saya ingat bahasa sini..hihi..teruk kan? Sebab saya xbercakap ngan orang arab pun..belajar ngan cik abang je..bnyak,tapi tak ingat..yang saya tahu arab fushah yang belajar dalam kamus tu je..senang xberbelit..huhu...

belajar resepi baru hari ini,ayam minang..sedap ;)

salam sayang,
11:04 pm..

~duit malaysia vs duit jordan vs mesir~

Assalamualaikum..;)


Hari tu dila ada g mesir...g kejap je..saja berjalan..sambil2 tengok kehidupan dan ape yang ada kat sana..dalam 10 hari kami pergi dah banyak tempat g..hampir 1 mesir jugak la g..sampai balik lambat n penat..xpe,berjalan punya pasal..hihi..ok..stop! Bukan nak cite tu,tapi nak tunjuk duit koleksi dila simpan hasil berjalan dua negara ni..cucuk duit n simpan lebihan wat kenangan..letak dalam album..hihi..




Mula2 kita tunjuk dulu duit malaysia..ni hasil culikan dari cik google..sebab dah xde langsung duit malaysia..kan baru keluar..serius,geram sungguh warna duit rm10 tu..hihi..




Ni duit jordan..dah buruk bebenornye..xde yang baru pun..hihi...tapi duit 20 dinar xde dah..guna dah..Nilainya 1 dinar = rm4.50 malaysia..maksudnya seringgit dia 4.50 kite..mahal nilai wang sini..atau nilai wang kite yang makin turun? I don't know:p ...so berjimat la anda..nak lebih jelas,jap..











setiap duit lain2 kan muka?hihi

Duit mesir lak murah dari malaysia..kehidupan diorang pun xde meriah sangat..kalu g berjalan setiap tempat ada pengemis..dan ramai yang xde tempat tinggal!..1 family tido tepi jalan tanpa makanan..sebak tahu tak..syukur sangat kite ada tempat tinggal..huhu..sape2 nak shopping baju, jubah murah g la mesir..jordan mahal..Ok..1 genih mesir = 50 sen malaysia..1 genih tu maksudnya seringgit..:) dia beza murah 2x ganda dari malaysia...



Yang ni duit kertas..lebih dari seringgit la..











Ni lak duit syiling jordan..1/2 sen dipanggil nuss..maknanya 50 sen..1/4 panggil rubi' maknanya 25 sen...10 dan 5...ada 1 sen tapi tak terambil gambar...




Ni duit syilng mesir..ni la 1 genih...tapi kalau 50 sen panggil khuruj atau uruj sebab diorang xleh sebut qof..hihi

**syiling di jordan panggil khuruj..mesir dipanggil genih..**

Sekian..penat menaip..huhu...next entry,'jom belajar bahasa jordan!';)

~ada di malaysia tapi xde dijordan~

Assalamualaikum...

Tengah termenung2 nak masak pe,terfikir pulak nak buat tajuk entry hari ni camtu..boleh tak minggu ni nak story je pasal jordan..dulu asyik cite pasal berjalan kat sini je...sekarang cite pasal kehidupan dan benda kat sini..masa ni la nak share sebab sebulan lagi saya akan balik...nanti rindu pulak datang sini walaupun xsyok...hihi...

Ok..ape yang ada kat malaysia tapi xde kat jordan?? Uish!baaaaaanyaaaakkkk! Tak terkira..ingat lagi mula2 nak datang sini..hubby said,bawak la banyak2 stok rempah untuk 1 tahun..sebab nanti nak masak masakan malaysia..kita xmakan sangat nasi arab ni..ok..nasi arab memang sedap..tapi tak ke jemu kalu makan tiap2 hari? Dan diorang makan roti tempayan je banyak..murah lak tu..nasi arab mahal..

So mula2 datang kitorang bawak rempah ratus 1 kotak besar dan 1 kotak kecil..cukup la kot..rupenye xcukup..2 kali dah suruh mak pos barang..1 kali pos harga pos lebih kurang rm200..tu pun sikit je..mahal2.. huhu.rempah macam sup bunjut,kari,kurma,tomyam,perencah nasi goreng..selain tu kicap beberapa botol,sos cili,milo,agar2,serai,cili api..semua ni xde kat jordan ye..padahal benda ni yang penting kita nak masak kan..susah tau! Ni nak gitahu korang awal2,mana tahu esok2 korang pulak datang sini:)

Barang yang xde kat sini :

Cili api
Kicap...kalau ada pun kedai indon yg perjalanan 2 jam...tu pun kicap pekat xsdap..
Sos cili...
Sup bunjut
Kari..klu ada kari diorang xpekat..sebab diorang xsuka pedas...
Kurma
Kunyit hidup
Serai
Bunga kantan
Daun limau purut
Daun kesum
Tomyam...ada pes tomyam botol..juga xsdap
Cili kering..ada,tapi xmerah n rasa pelik
Semua jenis ikan..yang ada ikan merah,patin n ikan macam sardin,but bukan sardin...
Lengkuas
Perencah nasi goreng
4 sekawan rempah...yg ada kulit kayu mnis besar gedabak..
Ulam ulaman
Maggi..ada perisa ayam n kari je
Mee
Milo
Horlicks
Tongkat ali

Ada lagi,tapi lupa..banyak sangat! Tu yang xde kat sini ok! Yang kena bawak..

Yang ada kat sini:

sayur kubis,sawi,daun pudina,daun bawang,daun sup..
Serbuk lada hitam n serbuk cili
Cili besar
Sos tiram je
Sos tomato je..diorang tak makan kicap n sos cili...
Air yg ada air pewarna,kopi n teh..famous tuu! Hihi...
Tomato n buah2 lain ada...
Ikan macm sardin,ikan patin n merah je..xde ikan bawal,ikan selayang:( lamanya xmkn...
Seafood ada,tapi jauh nk beli..2 jam perjalanan n mahal sangat!..
Bihun n kuewtiaw segera..juga 2 jam..

Tu je kot ada...diorang banyak rempah nasi arab...tapi xde la sedap sangat pun..xde kuah pun..pernah makan kan nasi arab kat malaysia? Dia macam tu la..memang mula2 makan sedap..tapi lama2 pandang pun tak nak..masak sendiri lagi sedap walaupun cincai2 xde bahan..huhu...

So,nak datang sini tak? Hihi..kalau kat area mu'tah ni kampung..kedai makan arab je..kalau area irbid seronok sikit..ada 1 kedai pelajar melayu buka,tapi masakan nasi goreng n spageti jela..celah mana nak cari mee..hihi..




Nak makan kangkung! Xde sini...sape nak poskan untuk saya?? ;)

next entry duit jordan vs duit mesir vs duit malaysia

salam..
Kul11:55 pagi;)

segmen : aku & dia


Soalan : Berikan 3 sikap pasangan anda yang paling anda suka?

1 : romantik
2 : saling tolong menolong
3 : sanggup penuhi apa saja saya suka

nama doodle :

lelaki : aizul
perempuan : fardhila
code warna : #800080 (dark purple)

TAG :

KINARA



Salam Sayang...