~Kuatnya mereka!~

Assalamualaikum..;)

sebelum tu nak jawab soalan beberapa kawan blogger tanya..lain ek bahasa arab kita belajar kat sekolah ngan bahasa jordan ni?hihi..ok..meh nak jawab..bahasa arab ni lebih kurang je ngan arab fushah yang kita belajar sekolah dulu..yang membezakannya cara sebutan baris diorang dan perkataan diorang yang banyak berbeza...ni dipanggil bahasa 'ammi..maksudnya bahasa kampung diorang..macam kita la,ada yang cakap perak,kedah,kelantan..kan lain2..hihi..diorang tak banyak cakap bahasa bandar..nak cakap bahasa kita belajar pun ok je;) sekarang g ke topic pagi ni:)




Ish! Kuatnya mereka! Kan2? Hihi...mesti semua dah tengok kan kat facebook orang duk post gambar ni cakap wanita arab kuat..tolong suami mereka dan xmerungut..pastu ada orang komen cakap 'ala..setakat tong gas kosong aku boleh la...'... jawapan saya,no! Ni bukan tong gas kosong..saya tahu mana?


Bila duk jordan ni,setakat ni xnampak lagi perempuan sini angkat tong gas balik rumah sebab perkhidmatan sini ok je..jurujual gas g ke rumah masing2.. sebab sini xde la susah pun nak gas..cuma lambat datang je..yang gambar kat atas tu sebijik macam saya nampak kat mesir...sebijik ok!

Masa tu dalam perjalanan nak g jalan2 kat mesir..jalan mesir memang sesak macam k.l...asyik jem je..so dalam duk tension ngan jalan tu,saya terkejut kenapa perempuan ramai bebenor beratur tepi jalan ni?? Ada ape ek..masa tu xnampak pun tong gas ni..saya tanya driver iaitu kawan cik suami..dia belajar mesir..dia cakap memang macam ni..kat kawasan diorang ni susah nak dapat gas..xde jurujual g rumah masing2.. terhad..kena beratur dan tunggu giliran...bila g depan n dekat sikit ngan diorang,saya terkejut! Kebanyakan perempuan angkat gas! Fuiyoo! Cik abang saya cakap..yela,sape xterkejut..xpernah tengok..huhu..tapi serius,kuat diorang..beratur panjang tau..ramai sangat sampai berapa barisan..siap bawak anak kecil..yela,suami g kerja,kalau tinggal anak sape nak jaga...so beratur panjang,panas2.. ambil gas dan angkat! Sebelum tu angkat tong gas kosong la dari rumah nak isi..sekarang tong gas dah berisi..siap ngan anak di sisi..lintas jalan dan balik..rumah xde dekat sangat..dalam kampung,penat la jugak jalan kaki masuk lorong rumah..huhu..Lelaki ad je,tapi boleh kira dengan jari,sikit..

Ye,diorang memang kuat! Tubuh badan orang arab ni kuat...tapi sekuat mereka saya nampak peluh tetap membasahi muka n baju..sekuat mana orang tu dia tetap letih jugak..tapi untuk keluarga dia sanggup..mungkin suami dia terlalu sibuk bekerja atau kena kerja tempat lain,siapa yang tahu..diorang miskin..kalau korang tengok pun sedih je...

Kita orang melayu xsekuat tubuh diorang kan..Allah,xmampu saya tau..tapi xpela..sekurangnya kita berusaha bagi yang terbaik untuk suami kita,jaga makan minum,keperlun,anak2,family...tu dah bagus dah..jangan pula dah tahu tak nampu,tapi tak nak usaha jaga suami dan anak2.. huhu..

 ...dan lagi 1, jangan nak kutuk2 orang kalau kita xtahu macam dalam fb tu..macam2 komen..kita xnampak dan xcuba dulu kita jangan nak sedap2 bercakap dan kutuk..sama jugak ngan kat komen blog beautiful nara tu..penuh ngan komen duk kutuk2 artis..kalau xsuka jangan tengok..dosa kutuk orang..doakan diorang diberi petunjuk nak jaga aurat..tu lagi baik..sekadar renungan bersama di hari jumaat...

salam sayang,
kaisara aiman,
mu"tah jordan..

11 comments:

  1. assalamualaikum
    betul tu dila.. part kutuk2 org lebih2 lg dl blog gossip tu mang akak tak berkenan.. perfect sgt ke org yg mengutuk tu.. kalo perfect takkan dibacanya blog gossip tu tgk gambar mereka2 yg duk terdedah tu.. lebih baih didoakan moga kita sama2 diberi hidayah untuk perbaiki diri.. tak faham ngn sikap dan mentaliti org skrang ni..
    btw mereka sgt istimewa diberi kekuatan fizikal utk beribadah.. angkat tong gas untuk keluarga itu juga 1 ibadah..

    ReplyDelete
  2. kuatnya mereka demi suami dan anak2. syukur sgt yg kehidupan kita taklah sampai terpaksa macam ni. habis gas boleh telefon dan tgu je org hantar..

    ReplyDelete
  3. kagumnya tengok diorang ni..tabah betul..kalau saya belum tentu sanggup nak angkat tong gas walau kosong sekalipun

    ReplyDelete
  4. sekeping gambar boleh mewujudkan pelbagai andaian.

    thanks kerana mengulas hakikat sebenar disebalik gambar di atas.

    ReplyDelete
  5. salam jejak sini...

    kuatnya akk2 tu angkat tong gas

    ReplyDelete
  6. mak aiihhh. kalau mcm ni konfem boleh masuk angkat berat. ;)

    ReplyDelete
  7. wow!!brutalnye..leh wt part time agkat gas kan..

    ReplyDelete
  8. Awesome. Kalau ee angkat tong gas confirm tak lepas T___T

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/day-night-in-village.html

    ReplyDelete
  9. mmg kuat,..kalau akak..angkat sikit dah terlentang ..hikhik

    ReplyDelete
  10. Hmm kuatnya tabahnya mereka..

    Betul.Dari kutuk2 , jom kita doa sama2 ,kita n mereka semua ke arah lebih baik.

    ReplyDelete
  11. kagum betul dgn mereka...tong gas xpernah angkat husband yg buat semua tuh hihihi

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)