~ wadi mujib : air terjun tercantik jordan! ~


Assalamualaikum...semua blogger sihat?harap2 sihat selalu..dila pun sihat..cuma tangan lenguh akibat g wadi mujib khamis semalam..hari tu cerita wadi rum..wadi jugak kan?tapi wadi rum xde air..wadi mujib ada air sebab tempat air terjun yang tercantik kat jordan ni..Subhanallah!memang cantik!tapi hanya yang dah berjaya sampai ke puncak baru nampak cantik ke tak..bagi yang tak berjaya tak dapat la tengok..huhu..datang sini memang macam mimpi ngeri! pengalaman yang menakutkan+cemas+putus asa+semangat kerjasama+teruja! ;)

perjalanan ke sini sebenarnya dekat je..tapi sebab pakcik arab van tu tak faham apa yang kitorang cakap,terus jadi sesat..dia faham lain,kitorang nak lain..punya la bertolak pagi,tapi sampai tengahari..1 jam lebih je nak boleh sampai ke sini..tapi makan masa berjam2 sebab salah jalan! pak cik tu ikut jalan bukit yang bawahnya tu ada gaung!memang curam dan menakutkan..masa tu duk mengucap dah..teringat ibu kat kampung dah! hehe..Alhamdulillah,akhirnya sampai jugak..jom tengok gambar sambil cite..tapi banyak gambar dari cik google sebab kitorang memang tak ambik gambar langsung masa nak panjat2 g puncak tu..yela,kamera dalam beg dan masa tu tengah cemas nak naik puncak..ada 5 stage semuanya untuk sampai ke puncak...tapi gambar yang ada tulisan laman web blog ni gambar kamera dila la tu:)





dalam gua wadi mujib ni,semuanya dipenuhi air..kitorang berjalan macam ni la..mula2 air sampai buku lali je..tapi lama2 makin dalam..kena pakai kasut kemas ye..

tengok..makin lama makin dalam..arus air memang laju..air dari puncak atas..





nampak kan batu kat atas tu?kena panjat batu tu tau nak naik puncak..susah tau..sebab sibuk ngan air kuat yang mencurah2 atas muka dan badan..badan macam saya ni lagi la,ringan sangat..sampai air asyik tolak je..huhu..kena pakai tali tau,tali dah ada kat situ..pegang tali kuat2 sebab licin..sini ok lagi..tapi bila batu makin tinggi,saya tak leh stabilkan badan..kena orang tolak dari bawah..hampir terjatuh tau sebab tangan licin..kena orang tarik dari atas jugak..huhu..dan paling sedih,kasut saya dah mula longgar dan hanyut dibawa arus..yang ada sebelah je!camna nak jalan..batu semua tajam2 kat bawah..huhu..so cik abang kena la dukung saya..kendong belakang dia..rasa macam cite korea lak!haha..thank u abang..dan thank you kepada eim(kawan)yang tolong pinjamkan kasut jap sementara dia nak berenang..

 macam tuuuu...susah kan?memang susah..jadi semangat kerjasama tu memang penting..kitorang mula2 dah putus asa dah sebab stage yang nak last tu kitorang tak berjaya naik batu yang tinggi..naik,jatuh,naik jatuh..dah rasa nak patah balik..tapi Alhamdulillah..ada orang arab yang tolong kami..dia kan gagah..tolong angkat kitorang naik..nasib ada diorang..orang arab kat sini memang kuat..laki perempuan sama je..kaki punya la panjang naik camtu je tanpa tali..kitorang?semuanya kecik.2.hehe..

 yei!akhirnya sampai puncak! subhanallah! memang sangat2 cantik!teruja!segala penat makin hilang..;)

 cepat sayang!jom g kat air terjun..abang excited!hehe

 kawan2 yang g ngan kitorang...6 orang semuanya..sayang korang..kalau takde korang memang tak semangat la saya..huhu






 dua orang anak dara tengah syok ukir nama kat batu..sorang lagi tengah buat teknik nak tahan nafas dalam air..hehe



ngan omputih yang sekali kat situ..eh!ke arab ek?tak sempat borak..:P


ni keadaan bila kitorang nak turun.


 sape yang pandai berenang leh la nak menggelongsor dan terus terbenam dalam air..kalau macam saya yang tak pandai langsung berenang ni,kena la gelongsor slow2 dan kena ada orang sambut bawah..sape??suami saya la..wajib!takut!huhu..tapi ada 1 stage yang saya terpegang tali dan terus terjunam dalam air..ape lagi,menggelupar la dalam air..pakai baju pelampung pun still tak stabil nak naik..nasib suami dan kawan tolong tarik..tapi yang pasti cepat giler abang kat bawah padahal dia still kat atas tadi..rupenya dia pun tak tahu camne dia turun bla nampak saya jatuh dalam air kuat..yang pasti dia cemas..huhu


 tak aci omputih ni bawak tali lekat kat pinggang..kitorang tali biasa je..



ada berani??beranikanlah..hihi..bila lagi nak rasa dan tengok ciptaanNya..mula2 tak nak g jugak..takut dan gayat..fobia lak tu tengok air..sebab dulu main kayak,kena terbalikkan kayak dan timbul badan..saya lak  susah nak timbul..tapi perasaan tu kena buang..kena beranikan diri..

**balik rumah terfikir..nasib saya dah kahwin,boleh gak abang tolong kendong sebab kasut takde,tolong selamatkan saya dari dibawa arus..kalau tak sape nak kendong saya??jauh tuu..perjalanan dalam tu yang memakan masa 3 jam..huhu..thanks abang..hug u 10x ;) tak nak g dah..jangan ajak lagi :P **



Salam Sayang...

~ wadi rum~


sambungan entry ni...nak tahu lebih lanjut pasal wadi rum, klik sini..sejarah wadi rum..


 tangan tengah peace tapi mata tengok lain...teruja naik keta ni..hehe..keta xde bumbung,so kena pakai topi,panas!


 opps! abaikan rambut abang yang makin panjang tu..huhu..tengok bukit kat belakang tu! :P


 cik arab yang bawak kitorang..tak aci tul tempat dia ada bumbung!

 nampak tak unta tu?kat sini ada je pakej naik unta g 3 perhentian ni..tak tahu lak bayaran berapa..kitorang tak nak naik..lambat nanti..hari tu g petra dah naik keldai,gayat..unta?lagi la gayat..huhu..kesian ko unta,,mesti penat kan bawak omputih tu..berat..:P tuan dia semuanya budak2..budak2 yang urus unta,fuiyoo!hehe..tapi jahat,,diorang main tampar je belakang unta tu suruh jalan cepat..:( keldai,lagi laa...

 perhentian pertama..panjat bukit berbatu2..tinggi..tapi tak larat la panas2..so separuh je kitorang naik..tu pun dah tinggi..tengok!berhenti rehat..sekali lagi,gayat!



 senyum keletihan..

 dah turun dah..

 perjalanan kedua..gua berbatu2 yang ada lukisan..




 nampak tak lubang tengah2 tu?dalam...so,kitorang kena jalan tepi2 tu je..sape2 gayat macam saya ni jangan pandang bawah ok! huhu
 yang dibulatkan tu lubang..so jalan tepi memang sempit dan kecil..kena jalan macam abang tu..dia excited!;)

 antara lukisan yang diukir..ouh!macam sayang je nak tinggal!;P



 perhentian ke 3..last..bukit berpasir..jalan sikit kaki tenggelam..kena jalan cepat2..tinggi tau..ketakutan,tapi ngada2 nak naik jugak...hee..








 abang la turun dulu,saya kepenatan! saya nak gelongsor..

 oh unta..nampak sangat ko kepenatan..cian awak..sabar ye..

 unta bawak 2 orang omputih ni..nasib kurus..hehe..alamak!nampak sangat saya 'tinggi'!

 tengok..ramainya manusia naik unta..semuanya omputih..selamat berjalan:)

penat!jom makan sotong goreng dari aqabah..sedap2..makan atas kete..hehe


setakat tu dulu dila cerita..macam banyak sangat je gambar..sory ye..gambar kitorang banyak..kalau nak tengok tanpa kitorang g search google images..haha :P next entry,wadi mujib! ;)


** entry ni untuk kenangan dila tua2 esok..leh tengok balik,kan kan..kot2 dah tak ingat cite perjalanan esok2, tengok la cite sini...:P **


Salam Sayang...