~ wadi mujib : air terjun tercantik jordan! ~


Assalamualaikum...semua blogger sihat?harap2 sihat selalu..dila pun sihat..cuma tangan lenguh akibat g wadi mujib khamis semalam..hari tu cerita wadi rum..wadi jugak kan?tapi wadi rum xde air..wadi mujib ada air sebab tempat air terjun yang tercantik kat jordan ni..Subhanallah!memang cantik!tapi hanya yang dah berjaya sampai ke puncak baru nampak cantik ke tak..bagi yang tak berjaya tak dapat la tengok..huhu..datang sini memang macam mimpi ngeri! pengalaman yang menakutkan+cemas+putus asa+semangat kerjasama+teruja! ;)

perjalanan ke sini sebenarnya dekat je..tapi sebab pakcik arab van tu tak faham apa yang kitorang cakap,terus jadi sesat..dia faham lain,kitorang nak lain..punya la bertolak pagi,tapi sampai tengahari..1 jam lebih je nak boleh sampai ke sini..tapi makan masa berjam2 sebab salah jalan! pak cik tu ikut jalan bukit yang bawahnya tu ada gaung!memang curam dan menakutkan..masa tu duk mengucap dah..teringat ibu kat kampung dah! hehe..Alhamdulillah,akhirnya sampai jugak..jom tengok gambar sambil cite..tapi banyak gambar dari cik google sebab kitorang memang tak ambik gambar langsung masa nak panjat2 g puncak tu..yela,kamera dalam beg dan masa tu tengah cemas nak naik puncak..ada 5 stage semuanya untuk sampai ke puncak...tapi gambar yang ada tulisan laman web blog ni gambar kamera dila la tu:)





dalam gua wadi mujib ni,semuanya dipenuhi air..kitorang berjalan macam ni la..mula2 air sampai buku lali je..tapi lama2 makin dalam..kena pakai kasut kemas ye..

tengok..makin lama makin dalam..arus air memang laju..air dari puncak atas..





nampak kan batu kat atas tu?kena panjat batu tu tau nak naik puncak..susah tau..sebab sibuk ngan air kuat yang mencurah2 atas muka dan badan..badan macam saya ni lagi la,ringan sangat..sampai air asyik tolak je..huhu..kena pakai tali tau,tali dah ada kat situ..pegang tali kuat2 sebab licin..sini ok lagi..tapi bila batu makin tinggi,saya tak leh stabilkan badan..kena orang tolak dari bawah..hampir terjatuh tau sebab tangan licin..kena orang tarik dari atas jugak..huhu..dan paling sedih,kasut saya dah mula longgar dan hanyut dibawa arus..yang ada sebelah je!camna nak jalan..batu semua tajam2 kat bawah..huhu..so cik abang kena la dukung saya..kendong belakang dia..rasa macam cite korea lak!haha..thank u abang..dan thank you kepada eim(kawan)yang tolong pinjamkan kasut jap sementara dia nak berenang..

 macam tuuuu...susah kan?memang susah..jadi semangat kerjasama tu memang penting..kitorang mula2 dah putus asa dah sebab stage yang nak last tu kitorang tak berjaya naik batu yang tinggi..naik,jatuh,naik jatuh..dah rasa nak patah balik..tapi Alhamdulillah..ada orang arab yang tolong kami..dia kan gagah..tolong angkat kitorang naik..nasib ada diorang..orang arab kat sini memang kuat..laki perempuan sama je..kaki punya la panjang naik camtu je tanpa tali..kitorang?semuanya kecik.2.hehe..

 yei!akhirnya sampai puncak! subhanallah! memang sangat2 cantik!teruja!segala penat makin hilang..;)

 cepat sayang!jom g kat air terjun..abang excited!hehe

 kawan2 yang g ngan kitorang...6 orang semuanya..sayang korang..kalau takde korang memang tak semangat la saya..huhu






 dua orang anak dara tengah syok ukir nama kat batu..sorang lagi tengah buat teknik nak tahan nafas dalam air..hehe



ngan omputih yang sekali kat situ..eh!ke arab ek?tak sempat borak..:P


ni keadaan bila kitorang nak turun.


 sape yang pandai berenang leh la nak menggelongsor dan terus terbenam dalam air..kalau macam saya yang tak pandai langsung berenang ni,kena la gelongsor slow2 dan kena ada orang sambut bawah..sape??suami saya la..wajib!takut!huhu..tapi ada 1 stage yang saya terpegang tali dan terus terjunam dalam air..ape lagi,menggelupar la dalam air..pakai baju pelampung pun still tak stabil nak naik..nasib suami dan kawan tolong tarik..tapi yang pasti cepat giler abang kat bawah padahal dia still kat atas tadi..rupenya dia pun tak tahu camne dia turun bla nampak saya jatuh dalam air kuat..yang pasti dia cemas..huhu


 tak aci omputih ni bawak tali lekat kat pinggang..kitorang tali biasa je..



ada berani??beranikanlah..hihi..bila lagi nak rasa dan tengok ciptaanNya..mula2 tak nak g jugak..takut dan gayat..fobia lak tu tengok air..sebab dulu main kayak,kena terbalikkan kayak dan timbul badan..saya lak  susah nak timbul..tapi perasaan tu kena buang..kena beranikan diri..

**balik rumah terfikir..nasib saya dah kahwin,boleh gak abang tolong kendong sebab kasut takde,tolong selamatkan saya dari dibawa arus..kalau tak sape nak kendong saya??jauh tuu..perjalanan dalam tu yang memakan masa 3 jam..huhu..thanks abang..hug u 10x ;) tak nak g dah..jangan ajak lagi :P **



Salam Sayang...

13 comments:

  1. wah.pglmn yg hebakkkk~~~tahniah dila!:)

    ReplyDelete
  2. Subhanallah indahnya air terjun tu...:))

    ReplyDelete
  3. sejuk tak air kat ctu...tentu best kan...

    ReplyDelete
  4. sangatlah cantik..bestnye awak berpeluang lawat tempat macam ni.sgtlah indah.. jauh perjalanan luas pemandangan kan..

    ReplyDelete
  5. subhannallah.. @_@

    cantiknya.. pasti seronok pengalaman macam ni. :) syieda pun teringin nak panjat2 ni.. hihihi nasib baik dah kawin kak, ada suami. kalau yang belum kawin mcam syieda ni, xleh la kendong2 ni. bahaya.. :)

    ReplyDelete
  6. memang cantik dan unik air terjun tu.. lain dari yang lain

    ReplyDelete
  7. cantik..memang sangat mencabar kan..he

    ReplyDelete
  8. Seronoknyeee dapat gi situ !! jeles ni . dah lah tempat tu cantek sgt ! hehe

    ReplyDelete
  9. Beshnyer...adventure tol nk sampai ke puncak ^_^

    ReplyDelete
  10. sonoknya dila (^___^)

    dah lama kak is xmelawat sini..... windunya
    ada penyakit xbopa ajin skit 2,3menjak ni... hehe (^___^)

    ReplyDelete
  11. bestnya dila.. cantik.. tak pernah lagi jumpa tempat macam ni..

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)