~Camna nak tahu tu jodoh kita??~

Assalamualaikum...:)


salam jumaat semua;) semoga hari ni baik2 saja..yei! Saya dah buat shoutbox baru..hihi..thank u kawan2 yang suruh saya letak busuk.org ni..nasib review blog,kalu tak lagi lambat tahu fibox xboleh pakai..kalu busuk.org pun tak boleh,xtahu ler tu =_=


Ok..camna nak tahu tu jodoh kita? dila,camne dila tahu aizul jodoh dila? Alamak! Tergamam ditanya camtu:-p Erm..susahnya soalan tu..dah 3 orang kawan tanya saya soalan camtu beberapa bulan lepas saya kawin..ouh dear! Saya bukan ustazah lagi,bakal je..masih cetek ilmu saya ni..nak jawab pun teragak2..better tanya ustaz.huhu..tapi xpe,saya cuba juga jawab ye...tapi jawab ringkas je mampu..^_^'

Jodoh..kita xtahu sape jodoh kita kan..jodoh kat tangan Tuhan..telah tertulis di luh mahfuz..cuma kita yang tak tahu..tapi jangan risau...jika kita berusaha menjadikan diri kita baik dan 'solehah' ( tu yang penting) ,insyaAllah Allah akan bagi yang soleh untuk kita...sama juga lelaki, jadikan diri anda soleh dulu,baru kita akan dapat yang solehah..ke ada sape2 yang nak pasangan dia kaki dadah? Bersosial? Ouh! Jauhkanlah..kita kena usaha cari,tapi jangan ler pulak sape2 je lelaki yang gedik ngorat kita,kita terima je..tu cari pasal..selidik dulu dan tanya dulu latar belakang dia dari family or kawan baik dia...kalu ok,be friends dan kawin terus..saya pun selidik juga ngan kawan2 dia sebelum berkawan..memang saya memilih...tapi kalau dah sampai masanya kita akan kawin jugak..don't worry:)

Tapi nak tekankan kat sini..kita memang xtahu sape jodoh kita...tak boleh nak jawab persoalan tu..even kita dah kahwin sekalipun,kita still xtahu adakah pasangan yang kita kahwin ni jodoh kita sampai bila2? Tak boleh juga nak cakap,ok aku dah kahwin ngn dia,that's mean tu jodoh aku...no! Xsemestinya..ada je yang kawin,tapi bercerai berai..pastu jumpa orang lain,baru hidupnya ok sampai meninggal..

sebab tu sebelum kawin,kita kena fikir betul2..jangan just nak kawin sebab orang lain kawin..macam kawan2 saya cakap after saya kawin..ouh! Diorang tak tahu saya fikir berapa lama sebelum nak kawin...fikir masa depan juga..tanya family,tanya kawan2 berpengalaman..if rasa kita dah boleh pegang tanggungjawab tu,go ahead..dan solat istikharah before married..insyaAllah awak akan rasa tenang je..dan lepas kawin,disarankan setiap kali berdoa lepas solat,doalah semoga pasangan kita tu benar2 jodoh kita...doalah semoga jodoh kita dengan dia kekal sampai bila2..dan jaga hubungan dengan pasangan..sabar la dalam hadapi dugaan..jangan sikit2 nak cerai..perkataan tu paling saya xsuka! Huhu




Bacalah..insyaAllah Allah Maha Mendengar:) lambat xpe asal kita betul2 dapat yang soleh dan baik...




Pernah dengar tak orang cakap kalu muka sama that's mean tu jodoh kita? Huhu..xsemestinya..orang kata muka sama pasangan bahagia..tapi yang xsama pun akan bahagia la kalau jaga betul2.. jangan xtahu! Ada kawan saya cakap saya xnak dia sebab muka kami xsama..ouh! Sesat tu! :-P... Hoho...


Dalam perkahwinan kita,penting macam bawah ni...




Faham?? Happy+sad..biasa la,hidup xsemestinya selalu ceria..seimbang la tu..tapi yang penting dekatkan diri dengan Allah..doa selalu..jaga hubungan dengan pasangan,insyaAllah hidup bahagia...

Saya bulan 9 baru cukup setahun..doakan kami ye! Still xberpengalaman nak cite pasal ni..tapi nak jawab persoalan kawan...:)


nk blogwalking dah;)

~hanya ini yang mampu~



 first of all,terima kasih sangat2 kat kawan2 blogger dan kawan2 luar sana yang wish birthday untuk suami saya...kat blog 21 orang, kat fb dia 132 orang..thank u sangat2;) dia pun dah baca dah..dan bagi kek...terharu dia..sebab ingat saya tak wish pun dan buat kejutan pun..yela,kul12 pagi saya just bagi ucapan kat blog ni je...kul2 pagi baru bagi kek yang betul..siap wat cheezy wedges dan biskut cornflakes..makanan lain xboleh nak buat takut dia xmakan sebab kenyang..ada kek pun kira ok la kan..hihi


ni pun kek ditempah khas untuk dia..balik je dari rumah senior untuk tanya pasal kursus umrah terus g ambik kek..siap sorok lagi bawah periuk besar..haha...camne saya tipu suruh dia datang kat depan kek tu??baca ni...menjadi jugak tipu saya;-P



from fb dia...camtu je pun tipu..tapi dengan muka gelabah la..:-P


ni je mampu buat untuk dia..nak panggil semua kawan dia sambut macam dia wat masa birthday saya memang xboleh sebab student sini tengah study n tengah final exam..xmau ganggu diorang..xpela..sambut berdua pun dah ok dah..doa yang penting kan:) dan hadiah dah beli macam kawan2 blog cadangkan..tapi tunggu mak bagi sebab dila beli on9 kat malaysia..xmampu pos sini..huhu


ouh ya! baru saya perasan fibox saya xboleh pakai ek?baru perasan!sorry sangat2 sape yang dah terjah tapi xboleh gitahu kat fibox..kena tukar or sign in balik?adei..nak sign in balik tu yang risau..dah lupa password!huhuu...xsuka pulak nak pakai shoutmix..=_= sape tahu ye?




Salam Sayang...

~Happy birthday dear!;)

Assalamualaikum...:)


Entry awal untuk 7/8/2012!

Pssssttttt! Malam ni,tepat2 kul 12 pagi, birthday someone yang saya sayang sangat2 after my parents...who?? Ouh! My love! My husband n also my friend forever!


Sengil chukae hamnida abang! Erk..bahasa korea tu! Hihi...happy birthday abang..yang ke 23 tahun..wah! Masih muda! Don't worry ok..:-p ni kek untuk awak...saya buat sendiri(tipu)... curi pakcik google je..hihi...




Untuk suami yang tercinta...
I asked Allah to give u happy,
make u smile,
guide u safely,
thru every mile,
grant u wealth,
give u health..

..and most of all,
GRANT U PARADISE..with me...nk sama2 masuk syurga ngan awak:')

HAPPY BIRTHDAY....i'll try to be your isteri solehah..insyaAllah:')




saja wat entry awal,nak bagi awak tengok tepat2 kul12.. special gitu..hihi..awak kan suka stalker blog saya senyap2.. xyah senyap2 dah,memang entry untuk awak:-p... to my friends, give your speech! (Paksaan) hihihi