~ selamat pengantin baru k.ain!=) ~




hari ni 14 januari 2012...kalau kat jordan ni baru kul6 petang,tapi kat malaysia dah kul12 malam...so k.ain hari ni dah selamat diijabkabulkan...hoho...tahniah k.ain! semoga hubungan kalian kekal sampai ke syurga...dila takleh g majlis k.ain sebab jauh sangat2...huhu...takpe,nanti k.ain sampai sini, kita jumpa ye=)
selain k.ain cik kimi pun dah selamat akad nikah gak tadi..uish,ramai budak2 sini kawin ye...tahniah2...bertambah lagi member dila yang dah kawin..suka3!

congrates u all!;)


Salam Sayang...

~ segmen blog paling cun~

http://storyhafie.blogspot.com/2011/12/perubahan-menarik-hadiah-peraduan-blog.html






huhu...takde keje la eh hari ni..tu yang duk post entry 2 dalam 1 hari...tadi post ini...sekarang post ni lak...hihi...ok...sebenarnya dila nak masuk contest awek hot,tapi bila tengok balik ramai giler masuk, tak jadi la nak masuk,..dah delete dah post tu...huhu...yang ni segmen blog paling cun...jom try masuk! walaupun blog dila ni tak cantik mana, tapi disebabkan suka sangat masuk segmen2 ni, apa salahnye try kan..huhu..klik banner tu untuk maklumat lanjut ye!=)

last segmen ni ahad ni, 15 januari 2012...


orang yang dila nak tag sape ek...jeng3..hehe..

1- smilenajah
2- masz
3- azila
4- mekjangok
5- cahaya abadi

jom join=)


Salam Sayang...

~ tips wajah cantik dan awet muda yang saya amalkan! ;) ~



hai pembaca tersayang!=) tengok nora danish kat atas tuuuu...cantik kan??macam muka dila kan??haha...:P...gurau je sayang eh....tapi tengok kak nora kita tu...nampak muda je kan??hehe...korang nak tak muka licin,awet muda camtu??kalau tanya perempuan,of course la nak! sape2 yang cakap tak nak tu tipu ler...ye dop?hee...sebenarnya kan,kita as a girl,women,perlu sangat jaga muka kita ni supaya sentiasa cantik dan takde kotor2 kat muka tu..kalau untuk girl yang tak kawin lagi,orang akan tengok dia as a girl yang sangat2 menjaga diri,bersih gitu orang tua2 cakap...kalau bagi yang dah kahwin,lagi penting sebab suami pun makin sayang bila tengok isteri bertambah cantik dan muda..tak ler kalut2 cari yang lain..wink2...hehe...:P|

ok..kat sini dila nak bagi tips yang perlu kita amalkan supaya muka kita still bersih,cantik dan awet muda..tak payah nak makeup tebal2 dan g salon tu...petua ni memang banyak pun kat internet,tapi dila bagi petua yang mak dila bagi dan yang dila dapat dari orang tua2....baca ye!=)

1- menggunakan air basuhan beras


 ~ haa...tips ni dari kecil lagi mak dila suruh dila amalkan...supaya muka kita bersih dan cepat putih...cara dia senang je! bila kita basuh beras, air basuhan yang pertama tu kita simpan la dalam bekas ape-ape dan gunakan ia untuk basuh muka kita...seeloknya basuh masa waktu pagi...dulu pagi-pagi bila mak dila nak tanak nasi,dia akan simpan air tu...lepas tu paksa dila basuh muka guna air tu...paksa la sebab bab-bab jaga muka zaman kecil-kecil dulu ni malas sikit..yela, tak pandai lagi kan..hehe..dan sekarang dila still basuh lagi guna air ni...lepas basuh tu rasa muka bersih dan segar!=) cuba la...tak susah pun..lagipun korang juga yang tanak nasi kan??haa??mak korang??malas ek...huhu..ala..minta la dia simpankan air tu...hehe...


2- baca selawat Nabi S.A.W

~ yang ni lak baca selawat Nabi S.A.W.. tahu tak bacanye?huhu...Allahummasolli 'ala Saidina Muhammad,wa'ala alihi saidina Muhammad... doa ni kita baca dalam hati tau...masa bila??ok..kita baca 3 kali di dalam hati semasa kita ambil air sembahyang...tengah-tengah basuh muka tu kita baca....kita basuh muka kan 3 kali,jadi setiap kali basuh muka kita baca 1 kali,..cukup basuh 3 kali muka,cukup la 3 kali selawat...ada faham??faham ek..bagus...=)....tujuan dia supaya muka kita sentiasa cantik, nampak berseri gitu...mana tak cantiknye sebab guna selawat Nabi kan...selawat ni tak rugi pun baca,,,dapat pahala pulak tu...=)


3- baca ayat Allahumma na'uzu bika minal mariidhi, wanawwir wajhi...


~ tahu ke maksud dia tu?? Ya Allah jauhkan aku dari segala penyakit dan cahayakan mukaku....ha,tu la maksud dia..kena baca bila?? kita baca 3 kali setiap kali kita tengok cermin...tak kira la waktu bila..ayat ni selalu la dila lupa nak baca bila tengok cermin...yela,tengok dalam masa 1 hari tu 2 kali kot....tengok lak sekejap-sekejap,mana nak ingat...( yeke sekejap)...huhu...haa??tiap-tiap masa korang tengok cermin??tak ada kerja ek?hehe...;)...baca ye bila tengok cermin...sambil-sambil urut muka tu...insyaAllah muka akan awet muda dan susah nak kedut-kedut...kecuali bila korang selalu stress dan berkerut-kerut dahi tu memang la cepat kedut! sape suruh kerut-kerut...hehe....:P


4- selalu minum air kosong




~ banyakkan minum air kosong ye...yang suam-suam,tak terlalu sejuk dan terlalu panas...air ni semolek-moleknya minum 8 gelas sehari...selain nak wajah sihat dan awet muda, air ni juga bantu kita buang racun dan sisa metabolisme dalam badan kita...ala..nak cepat habis 8 gelas tu, korang makan sikit,minum air banyak-banyak....makan sikit,minum air....ingat!makan berpada-pada sikit ye...hihi....

ok la korang....dah-dah! 4 tips je boleh bagi...yang lain cari kat internet ek...tapi yang pasti petua or tips dila bagi ni takde sangat kat tenet...hehe...ok....sayang korang!


selamat beramal dan renung-renungkan! ;)


Salam Sayang...

~ MESIR!! wait for me...wink2..;)




Hari ni,pagi-pagi lagi abang dah kena g Amman...sebab pe?nak tengok dan cek dah siap ke belum iqomah dila untuk duk lama kat sini..kul7 abang dah kena naik bas g...yela..murah sikit kan naik bas..lagipun tahu-tahu ler mahal perbelanjaan duk sini...perjalanan pulak ambik masa 2 jam nak g Amman tu...dan untuk isteri tercinta sanggup abang bangun pagi-pagi,sarapan dulu sikit dan naik bas...huhu...tq abang...;)

yang excited terlebihnya dila ni..kenapa ek?hihi...sebab abang cakap,kalau iqomah ni dah siap, leh ler abang nak bawak dila g jalan-jalan...suka3!!....sebab dah tak tahu nak watpe kat rumah ni..so bila abang dah cuti sekarang, leh simpan duit g jalan-jalan...;) nampak tak gambar tu?tiket nak g mesir...hihi..

dila tak kisah pun jalan kat mane...sebab guna duit abang kan, malu pulak nak paksa-paksa ni..huhu...memang hajat nak g UK...tapi takde peluang lagi sebab abang cakap dah terlambat nak ikut rombongan yang nak g UK tu..abang sibuk ngan periksa final hari tu tak tahu pape...takpela,tak kisah...pastu abang tanya lak nak g TURKI ke? erm..macam best kan...tapi billa tengok balik harga rombongan tu,mak aihhh! mahal giler! huhu..so cakap kat abang, kita g yang shopping dia murah la...syok sikit kan beli barang..hihi...mana lagi,..MESIR la....sana barang-barang lagi murah dari sini...dan duit sana nak lebih kurang ngan malaysia....Jordan ni kalau 1 dinar dia,iaitu rm1 dia bersamaan rm4.30 kita...mahal kan?huhu...pandai-pandai la hidup kat sini...abang pulak ok je g mesir sebab boleh jumpa kawan-kawan dia...

berbalik pada cerita...hihi..jadi bila dah g Amman..Alhamdulillah..orang sana cakap dah nak siap..g ambik kat balai polis kat tempat dila ni je...dan ape lagi..abang cepat2 la beli tiket flight g mesir....Yahoo!! dapat jalan-jalan..tak nak duk rumah dah..hihi....tq Darling ;)

21 Januari - 31 Januari 2012....
Eiffel Tower Travel...
kul 1.55 petang...


tak sabar...;)

Salam Sayang...

~ BEN ASHAARI : BLOGLIST FEB 2012~




Uit2...korang sihat? kali ni dila join segmen bloglist 2012 bersama ben ashaari...jom join!klik kat banner kat atas ni ye...kebetulan blog ni dila baru je letak bloglist 2012...kalau korang nak dila letak blog korang,korang pun kena macam tu jugak ye..=)

blog dila ni tak seistimewa cam blog orang lain...just mengenai diri dila,kraftangan dila suka buat dan masakan...tapi yang best dila cite dan letak gambar2 bersejarah yang ada kat jordan ni...sape-sape yang tak ada peluang lagi nak datang sini leh baca je kat blog ni..nanti dila akan cit lebih lagi sebab jap lagi nak g cuti pulak...yuhuuuu...;)

so bagi sape-sape yang tak sempat nak join ni,korang leh jugak cuba2 tukar link blog korang ngan orang lain k...pandai-pndai ler korang ek...bagi blogger yang 'famous' la sangat macam dila ni perlu cuba ok...hihi..adiosss...=)


usaha tangga kejayaan...hihi



Salam Sayang...

~ jom sertai senarai blog terhebat 2012! ~

http://i1229.photobucket.com/albums/ee479/Azfarah/segmenbloglist.jpg



jom join segmen ni nak?insyaAllah follow korang akan ramai nanti=)

nak tahu camne??klik link di bawah ni ok...!=)


KLIK LA SAYA!HIHI...

Orang yang dila tag :
Anis...http://nurhaniskamarudin.blogspot.com/
qyn Isma....http://kauilhamkusakinah.blogspot.com/
princess desire...http://fatinnabila91.blogspot.com/

Salam Sayang...

~ purdah...nAk pakAi ke Tak nAk?! ~





Hari ni pagi-pagi lagi dila makan nasi lemak dengan cik abang...sambil teman dia makan sebelum pergi jamiah jawab peksa...semoga abang leh jawab dengan baik ye...dan sambil-sambil makan tu dila ada terbaca sebuah entry dekat blog ni...nak baca jugak??huhu...ok...klik KAT SINI ye...;)

Artikel dia sangat-sangat menarik....hati-hati berpurdah,jangan menyorok tetapi terdedah!huhu...baca la..best sangat2....betul jugak dia cakap tu...dan bila dila baca..dila teringat kawan-kawan dila kat sini dan kat malaysia yang memakai purdah...dan dila teringat keinginan dila nak berpurdah hari tu,tapi terbantut dan tengah cari penyelesaian soalan-soalan yang bermain dalam fikiran dila ni...


bab niqah atau purdah la kan...sorry tu say...tapi dila pelik dengan keadaan pelajar kat sini...sorry bagi siapa-siapa yang terasa...bukan nak tuju kat siapa-siapa..just nak tanya je kenapa.....

erm...dila dari dulu nak pakai purdah,tapi still tak ade kepercayaan diri dan dila rasa tak cukup kuat lagi untuk menunaikan hasrat tersebut...ade kalenye hasrat tersebut hilang...tapi adakalanya tengok orang pakai purdah niat tu kembali dalam fikiran ni..tapi dila kena yakinkan diri..kalu betul-betul dila nak pakai, dila kena betul-betul istiqamah dan pasang niat kerana Allah...bukan sebagai trend atau ikut kawan...dan bila dila tanya suami,dia ok je..dia kata kalau nak pakai kat sini,kena pakai juga kat malaysia...istiqamah betul-betul...jangan kadang-kadang pakai,kadang tak...haa...tu yang menjadi tanda tanya dila sampai sekarang...iaitu...


buka purdah,pakai purdah!


bagi kawan-kawan dila yang pakai purdah kat sini dan bila balik malaysia still lagi pakai purdah,dila tabik dan respect korang sangat-sangat sebab korang berjaya istiqamah betul-betul..walau apa pun cabaran kat sana korang still tak buka purdah...dila suka sangat korang camtu...tapi ramai yang tutup,pastu bukak!kenapa ye?huhu...kalau sesetengah pelajar malaysia,macam pelajar usim,memang dekat usim tak dibenarkan pakai purdah...so pelajar sana tak pakai masa belajar tapi pakai masa luar belajar...itu boleh diterima sebab atas sebab-sebab tertentu...tapi kat sini bila pelajar balik malaysia,diorang tak pakai pun purdah macam kat sini walaupun tak belajar atau pergi mana-mana...

ada je kawan-kawan dila suruh dila pakai purdah kat sini...tapi dila cakap leklok,bagi dila masa...jangan paksa-paksa atau perli dila ye...dan kalau dila pakai,dila akan pakai selamanya...bukan main-main buang...bila dila tanya balik kenapa diorang pakai kat sini..diorang kata kat sini ramai je orang arab pakai purdah..dah jadi kebiasaan..dan pakai untuk elak fitnah...ye..memag banyak fitnah sekarang...tapi kawan-kawan sayang eh..fitnah tu kat mana-mana ada...kat malaysia lagi banyak fitnah sayang eh...dengan macam-macam kes ada..tambah-tambah lelaki kat sana lagi gatal dari lelaki kat sini...dan pasal gambar,kenapa ada gambar yang ditunjuk kat facebook gambar pakai purdah dan gambar tak pakai purdah?dekat pulak tu...kenapa??nak suruh orang tahu ke tu muka awak tak pakai purdah??itu yang menjadi tanda tanya lelaki yang cakap kat saya...dan yang makin PELIK....kenapa sesetengah lelaki je boleh ditunjuk muka dan tak perlu pakai purdah?? ok..kebanyakan maksud fitnah yang dila baca la kan....


fitnah yg dimaksudkan adalah boleh mnimbulkan perasaan terhadap lelaki yg memandang,mencetus rasa yang didorong oleh syahwat dan bisikan syaitan.meskipun wajah bukan aurat,tetapi daya tarikan pada wajah terutama bagi wanita cantik sgt2 berpotensi menimbulkan fitnah pada kaum adam.justeru,menutupnya adalah digalakkan...


Itu la maksud fitnah yang dila baca...ok...bila sesetengah kawan dila tu buka purdah kejap,dan bila lelaki melintasi dia,dia cepat-cepat tutup purdah balik...tu dila hormat dia..bagus la..still tak tunjuk muka...tapi bila ada tu yang tak pakai purdah masa lelaki lalu,dila tanya,..kenapa yang ini buka purdah pulak??dia cakap suami orang takpe...adoooiii sayang eh...suami orang kita tak tahu dia tengok kita dengan syahwat ke tak macam maksud fitnah kat atas tu....kalau muka kita cantik,lelaki suami orang atau datuk orang pun kadang-kadang hati dia boleh tergugat....dan kita kena ingat,lelaki boleh kahwin 4!! fitnah tu ada kat mana-mana je...suami orang tu boleh kahwin lagi tau...huhu....tu yang dila pelik.....bukan tak nak sokong orang yang pakai,dila sokong sangat-sangat...tapi bagi yang betul-betul pakai...bukan main pilih orang ni boleh buka ke tak..kat sini boleh buka ke tak..kecuali tempat-tempat yang memang tak boleh....dan bacalah dari blog yang dila baca tu....semoga kita dapat petunjuk dari Allah dan doakan dila terbuka hidayah dan istiqamah betul-betul..insyaAllah...


Salam Sayang...

~ sOaLan-soaLan yang mEriMaskaN! ~


Hai korang!;)
sihat na?lama dah rasanya tak post kat entri ni..walaupun just beberapa hari..hihi...sebelum masuk tajuk ni,korang perasan tak??

Blog Dila Dah Jadi Comeeelll Sikit Dari yang dulu..kan3??:p


hehe...sehari suntuk duk main-main ngan blog nih...takde kerja buat-buat ada kerja..huhu...ops!!lari tajuk pulak...huhu...ok!soalan-soalan yang orang duk biasa tanya la kan...manusia la yang suka tanya soalan-soalan ni...tak kira la tua ke,muda ke,..suka sangat tanya soalan ni..tanya sekali takpe je...tapi kalu tiap-tiap kali buka je cerita,haa..naik serabut otak ni haaa...huhu...


~ bila baby tengah membesar....Bila budak ni nak besarnye ha?
~ bila dah besar,dah habis SPM....Bila nak masuk Universiti?
~ bila dah masuk universiti tanya pulak...Bila nak habis belajornye??
~ bila dah habis belajar....still tanya macam-macam lagi....Bila ko nak keje?
~ bila dah keje....Ehem..bila nak kahwin?
~ bila dah kahwin....bila nak ada anak??
~ bila dah ada anak...bila nak dapat yang kedua pulak??(anak ok,bukan isteri..huhu)
~ bila dah ada anak ramai..bila nak dapat cucunye??nantikan tak sempat pulak nak merasa ye....




adoooiii la sayang eh...soalan-soalan ni kadang-kadang boleh buat orang suka..kadang-kadang boleh buat orang rimas dan sedih..tambah-tambah bab kahwin dan nak dapat anak tu...bukan ape...soalan ni boleh je kita nak tanya..tapi sekali sekala jela ye...jangan lak tanya setiap kali borak..ada tu sampai setiap bulannye tanya...kalau tiap-tiap masa nak tanya,memang rimas la otak orang tu...sampai nak tido pun teringat-ingat kan...

bukan pe tau..sebab ada ramai dah yang mengadu kat dila..as friend..diorang cakap...aku rimas la! bila aku baru je habis study,orang duk tanya,bila nak masuk U cepat-cepat?bila aku dah masuk U dan suka hati la nak masuk diploma dulu ke atau ijazah terus,orang duk tanya pulak,asal tak ambik ijazah terus je?bila nak habis belajar kalu camtu....korang...ilmu tu kita belajar lama-lama pun takpe..lagi elok..kalu nak masuk ijazah pun elok jugak..tapi biar la orang tu buat keputusan sendiri ok...pastu tanya pulak bila nak keje..bila nak kahwin dan ada anak...haa...kahwin dan ada anak...soalan ni kadang-kadang naik angin jugak la kan kalu tanya banyak kali...erm...

bab-bab kahwin dan ada anak ni tak perlu la kita tanya banyak kali tau...bukan ape..soal ni qada' dan qadar dah tentukan...kalau jodoh dia awal,dia akan kahwin awal..kalu jodoh dia lambat,redha jela..ada hikmah disebalik tu...dan bila nak ada anak tu...jangan tanya banyak kali..sebab orang yang dah kahwin tu mana la tahu dia nak ada anak bila...semua tu rezeki dari Allah...Allah yang tetapkan bila dan bila..just boleh tawakkal,usaha dan doa je..Allah tahu bila yang terbaik dia akan bagi...jangan la pulak kita duk buat andaian macam-macam pulak...ouh..mungkin sebab dia....bla bla bla....JANGAN!jangan cakap camtu ye...tak elok...huhu...sampaikan ada orang cakap dia malu nak berdepan dengan kawan-kawan dia sebab dah beberapa tahun kahwin tak dapat anak dan orang sekeliling asyik tanya...kesian dia tau...perkara-perkara kat atas ni orang akan umumkan bila dia dapat...macam dia akan umumkan bila nak habis belajar dah,dah dapat keje,dah nak kahwin,dah dapat anak dan dapat cicit...kita just tunggu berita dan jangan sangka dan tanya selalu ok....

so...jangan rimaskan orang...tengok dan selesaikan perkara berkaitan dengan kita dulu ok...;)


P/S : takde kaitan dengan siapa-siapa ye...


Salam Sayang....