~ tips wajah cantik dan awet muda yang saya amalkan! ;) ~



hai pembaca tersayang!=) tengok nora danish kat atas tuuuu...cantik kan??macam muka dila kan??haha...:P...gurau je sayang eh....tapi tengok kak nora kita tu...nampak muda je kan??hehe...korang nak tak muka licin,awet muda camtu??kalau tanya perempuan,of course la nak! sape2 yang cakap tak nak tu tipu ler...ye dop?hee...sebenarnya kan,kita as a girl,women,perlu sangat jaga muka kita ni supaya sentiasa cantik dan takde kotor2 kat muka tu..kalau untuk girl yang tak kawin lagi,orang akan tengok dia as a girl yang sangat2 menjaga diri,bersih gitu orang tua2 cakap...kalau bagi yang dah kahwin,lagi penting sebab suami pun makin sayang bila tengok isteri bertambah cantik dan muda..tak ler kalut2 cari yang lain..wink2...hehe...:P|

ok..kat sini dila nak bagi tips yang perlu kita amalkan supaya muka kita still bersih,cantik dan awet muda..tak payah nak makeup tebal2 dan g salon tu...petua ni memang banyak pun kat internet,tapi dila bagi petua yang mak dila bagi dan yang dila dapat dari orang tua2....baca ye!=)

1- menggunakan air basuhan beras


 ~ haa...tips ni dari kecil lagi mak dila suruh dila amalkan...supaya muka kita bersih dan cepat putih...cara dia senang je! bila kita basuh beras, air basuhan yang pertama tu kita simpan la dalam bekas ape-ape dan gunakan ia untuk basuh muka kita...seeloknya basuh masa waktu pagi...dulu pagi-pagi bila mak dila nak tanak nasi,dia akan simpan air tu...lepas tu paksa dila basuh muka guna air tu...paksa la sebab bab-bab jaga muka zaman kecil-kecil dulu ni malas sikit..yela, tak pandai lagi kan..hehe..dan sekarang dila still basuh lagi guna air ni...lepas basuh tu rasa muka bersih dan segar!=) cuba la...tak susah pun..lagipun korang juga yang tanak nasi kan??haa??mak korang??malas ek...huhu..ala..minta la dia simpankan air tu...hehe...


2- baca selawat Nabi S.A.W

~ yang ni lak baca selawat Nabi S.A.W.. tahu tak bacanye?huhu...Allahummasolli 'ala Saidina Muhammad,wa'ala alihi saidina Muhammad... doa ni kita baca dalam hati tau...masa bila??ok..kita baca 3 kali di dalam hati semasa kita ambil air sembahyang...tengah-tengah basuh muka tu kita baca....kita basuh muka kan 3 kali,jadi setiap kali basuh muka kita baca 1 kali,..cukup basuh 3 kali muka,cukup la 3 kali selawat...ada faham??faham ek..bagus...=)....tujuan dia supaya muka kita sentiasa cantik, nampak berseri gitu...mana tak cantiknye sebab guna selawat Nabi kan...selawat ni tak rugi pun baca,,,dapat pahala pulak tu...=)


3- baca ayat Allahumma na'uzu bika minal mariidhi, wanawwir wajhi...


~ tahu ke maksud dia tu?? Ya Allah jauhkan aku dari segala penyakit dan cahayakan mukaku....ha,tu la maksud dia..kena baca bila?? kita baca 3 kali setiap kali kita tengok cermin...tak kira la waktu bila..ayat ni selalu la dila lupa nak baca bila tengok cermin...yela,tengok dalam masa 1 hari tu 2 kali kot....tengok lak sekejap-sekejap,mana nak ingat...( yeke sekejap)...huhu...haa??tiap-tiap masa korang tengok cermin??tak ada kerja ek?hehe...;)...baca ye bila tengok cermin...sambil-sambil urut muka tu...insyaAllah muka akan awet muda dan susah nak kedut-kedut...kecuali bila korang selalu stress dan berkerut-kerut dahi tu memang la cepat kedut! sape suruh kerut-kerut...hehe....:P


4- selalu minum air kosong




~ banyakkan minum air kosong ye...yang suam-suam,tak terlalu sejuk dan terlalu panas...air ni semolek-moleknya minum 8 gelas sehari...selain nak wajah sihat dan awet muda, air ni juga bantu kita buang racun dan sisa metabolisme dalam badan kita...ala..nak cepat habis 8 gelas tu, korang makan sikit,minum air banyak-banyak....makan sikit,minum air....ingat!makan berpada-pada sikit ye...hihi....

ok la korang....dah-dah! 4 tips je boleh bagi...yang lain cari kat internet ek...tapi yang pasti petua or tips dila bagi ni takde sangat kat tenet...hehe...ok....sayang korang!


selamat beramal dan renung-renungkan! ;)


Salam Sayang...

23 comments:

  1. nice..thankzz dila.. :)
    insyaAllah kalu rjin..hehe

    ReplyDelete
  2. hehe..bgs btol tips ni..kdg2 xthu bakpo muka tb2 alergik..leni alhamdulillah kurang dah..

    ReplyDelete
  3. thanks ! :) sangat berguna. singgah sini balik, hehe ,salam perkenalan awak ,

    ReplyDelete
  4. La,untuk lelaki bole x.
    Petua yang takde kat internet. bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk lelaki pun boleh;) amalkan selawat lg bgus;)

      Delete
  5. inspiratif sekali cara cantiknya, ternyata banyak amalan yang belum saya tahu thanks

    ReplyDelete
  6. terimakasih lah tips nye ye..mudah2an dapet pahala lah...

    ReplyDelete
  7. Info yg ble d kongsi bsama...tqs...

    ReplyDelete
  8. thank you so much dilla,, tips nye menarik,, heheh :)

    ReplyDelete
  9. tq sbb sudi kngsi..

    ReplyDelete
  10. alahai..cutenye tips..simple but berguna.tang selawat dan baca doa tgk cermin tu selalu lupe buat...thanks for the tips..nak kulit mcm cik dilla gak la ^__^

    ReplyDelete
  11. air beras nie leh ko wt cuci guna sbn muka? Ko tuk cuci muka kite bgn pg je ke?

    ReplyDelete
  12. air beras nie leh ke guna tuk cuci muka dgn sbn muka? Ke guna tuk bgn pg je ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. seeloknya buat cuci muka je tanpa sabun..biar air beras tu meresap kat muka tanpa dicampur sabun:) nak basuh muka malam pun boleh bila2 kita free:)

      Delete
  13. saya suka sangat tips AWEK CUN ni, sangat best dan mudah

    ReplyDelete
  14. perkongsian yg sangat menarik. yg selalu amalkan dulu, tips yg no 1 tu je. sekarang dah kurang pulak. hehe

    tips hilangkan parut

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)