~selamat berpuasa!:)

Assalamualaikum..

Selamat berpuasa kawan2 blogger! Malam ni dah terawih kan? G tau..banyakkan amalan di bulan puasa...Alhamdulillah hari ni jumaat 20 hb 7 jordan dah puasa...tengah puasa ni..menunggu 3 jam lagi nak berbuka..hihi..

Sini musim panas..betul2 menguji kesabaran untuk sabar tengah2 puasa..memang tak boleh keluar,nanti dahaga air sebab suhu sekarang dah 40 lebih darjah celcius..xde hujan kat sini..awan pun takde sebab terlalu panas..doakan saya dan suami bersabar ye puasa..huhu..

Time puasa la rasa nak makan macam2 kan..kuih muih terutamanya...kalau duk sini kena wat sendiri sebab xde jual..so hari ni rasa nak buat roti canai..tengah perap doh..harap2 jadi:)

ok la,selamat berpuasa kawan2! Maaf andai diri ini ada buat silap ye:)

salam rindu,
Jordan,mu'tah...

~silau!

Assalamualaikum...


Wordless wednesday ngengade tunjuk spek baru..hihi..sebenarnya dah lama dah nak buat spek baru ni..bulan 1 lagi sebab rasa mata dah makin kabur dan silau makin naik...yela...tengok cerah sikit pening..tambah2 tengok cahaya,laptop dan henpon..sakit gak mata tu kalau dibiarkan lama..spek lama bila pakai dah rasa macam xpakai sebab spek tu just untuk silau..dila buat sebab silau dulu..tu pun pakai time belajar..tak nampak nanti bila dalam kelas pasang lampu..huhu


So g mesir hari tu ternampak spek pink muda ni..comel la pulak..dan murah! Tu yang suka tu..hihi..xkisah la jenama pe asal boleh pakai dan sesuai ngan muka..cari tempat cek mata..erm..xde..just jual spek kosong je..xpela,buat kat jordan ni..balik malaysia kang sibuk hal lain pulak...

Hari khamis lepas baru terhegeh2 nak cek mata dan ganti cermin tu..beza berapa bulan tu? Hee..cek mata memang banyak kena mengeja huruf yang ditunjuk..macam kanak2 pulak yee..hihi..dulu kat malaysia dila cek yang just letak mata tu je..cek punye cek,dia xgitahu silau n rabun berapa..tapi tengok sendiri nampak rabun 50 silau 50..belah mana xperasan sebab tengok kejap.. mak! Dulu xde rabun,silau pun sikit...sekarang dah ada rabun?? Huu..sikit je kan nampak..tapi tetap pening dan kabur kalau xpakai tau..

Orang arab cakap nak buat cermin camne...abang cakap buat yang autogrey la..nanti kat cahaya automatik dia gelap...dan bila masuk bilik dia terus cerah..xde la xbuka lampu lagi duk cari suis mana! Hihi...dan kos 200++ ...abang cakap murah dari malaysia..yeke?? Sape pernah buat?? Ok la kalu murah..saya xpernah tahu..




Merah yang lama..sedap pakai sebab kecil je..muka pun kecil...yang pink yang baru..xjumpa yang kecil sangat..pakai nampak macam nenek jugak la...hihi..

Dalam 5 hari siap spek ni..dah pakai semalam..uish! Terangnye mata saya! Hikhik..excited sebab sebelum ni malap je mata ni..:p...dan mula2 pakai biasa la,terhuyung hayang xbiasa spek baru..mula nak rebah la,nampak jalan tinggi la..huh!

yang lama tetap disimpan rapi sayang selamanya...terpaksa menduakannya..hihi..awas! Sape ada silau cepat2 cek mata dan pakai spek sentiasa sebab pernah baca artikel bahayanya silau jika xdirawat cepat..cik abang silau 200! Dan anak sepupu saya kecik2 umur 5 tahun dah 100 lebih silau..kecik2 dah ada,bahayanya! huhu..

~Ayam harum thai~

Assalamualaikum..

Untuk resepi ni saya ambil dari my resepi,tapi diubahsuai sikit sebab xde kicap...tapi rasanya tetap sedap...rasa pedas masam2 manis...





Bahan :
ayam dipotong beberapa bahagian
Serbuk kunyit secukupnya
Sedikit garam
- gaul ayam bersama kunyit dan garam..goreng separuh masak

1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap- saya ganti dengan sos tiram
2 sudu besar pes tomyam..
- campur semua sos dan pes tomyam dalam 1 mangkuk

Caranya :

- tumis bahan yang dihiris tadi iaitu bawang besar,bawang putih,halia..
- bila naik bau,masukkan sos yang telah dicampur dalam mangkuk tadi...kacau hingga terbit minyak
- masukkan sedikit air jika nak berkuah..
- masukkan ayam yang telah digoreng,gula dan garam..
- siap!;)

Dinamakan thai sebab ada campuran tomyam..so rasa masam pedas...

~Jubah dan blouse~

Assalamualaikum...

Xtahu nak post entry pasal pe..buat pasal jubah n blouse kat sini la...tapi sayang..xboleh nak tempah ngan dila dah sebab dah ramai kirim..adik beradik saja dah 7 orang..kawan lagi..risau terlebih muatan beg...baju dila pun xmuat bawak hari tu..hihi..flight lak berat 20 kilo lebih je sebab xde transit..hari tu kargo jubah mesir..xboleh kargo dah..kalu camtu boleh cuci mata jela..jangan marah...hihi...


Minggu ni tiap2 petang ajak abang keluar ambik angin petang..keluar sambil minum air atau makan aiskrim.macam kanak2 dah..masuk kedai depan rumah ni..cuci mata..dan terus beli abaya yang family kirim..mahal sikit tapi murah lagi dari malaysia..malaysia beratus ni,nak untung punya pasal..tapi xelok sebab sangat banyak mereka untung..cekik darah..hihi..dan seronok dila bila beli sebab betul2 lebar baju sepadan ngan kitorang..just baiki labuh..perfect!




Belang2 macam rimau..tapi comel..hihi..simple..



Ada permata besar..



Jubah semua ni jenis kembang ke bawah..kurus di atas..manik penuh di tangan..



Permata besar kehijauan..



Warna warni gitu..akak nak sangat.

Antara 5 ni konfem saya pun nak jugak...selalu camtu..nak beli kat orang mesti nak beli untuk diri sendiri..abang cakap hari tu dah beli berapa pasang kan..so saya beli ngan duit sendiri la...hihi...saya ada duit la abang:p

Lepas balik butik tu..still berjalan lagi keliling kedai depan rumah..abang yang bawak arah..dia kata cuci mata puas2.. nanti umi datang senang,saya pulak yang bawakkan umi berjalan..hihi..cuci mata terus terpaut baju blouse labuh ni..abang yang cakap,tengok ni...comel..sesuai ngan skirt labuh tuuu...ok..memang comel..hasilnya....



Purple...sesuai ngan skirt purple...murah..xsampai 40 pun;) dah tengok malaysia,mahal...



Meroon hitam..
Ni pun harga lebih kurang...

Dua helai abang belanja...tq ye;) nasib jenis suka membeli n support bini dia beli..hihi...dia tahu dah balik malaysia semua benda dia tunjuk bini dia xnak..walaupun just rm10..kenapa ye...ntah la...duk negara orang je semangat membeli...sampai ape yang saya beli mesti nak bagi adik beradik juga...sayang punya pasal..xmau pakai sorang2..

Jubah kawan ada ambik gambar hari tu..tapi lupa folder mana letak..kalu jumpa dila share...boleh cuci mata lagi.. jahat! Hihi..

** jubah kain lembut,xkedut dan comel jadi pilihan saya..walaupun mahal sikit...kalau murah tapi nipis, mudah kedut ,corak kat leher je saya xkan beli...xpakai nanti..baik beli yang saya terus puas hati nak pakai banyak kali..lain orang lain mata dan pandangannye...citarasa pun lain..jangan marah ye ;)

Salam...;)