~silau!

Assalamualaikum...


Wordless wednesday ngengade tunjuk spek baru..hihi..sebenarnya dah lama dah nak buat spek baru ni..bulan 1 lagi sebab rasa mata dah makin kabur dan silau makin naik...yela...tengok cerah sikit pening..tambah2 tengok cahaya,laptop dan henpon..sakit gak mata tu kalau dibiarkan lama..spek lama bila pakai dah rasa macam xpakai sebab spek tu just untuk silau..dila buat sebab silau dulu..tu pun pakai time belajar..tak nampak nanti bila dalam kelas pasang lampu..huhu


So g mesir hari tu ternampak spek pink muda ni..comel la pulak..dan murah! Tu yang suka tu..hihi..xkisah la jenama pe asal boleh pakai dan sesuai ngan muka..cari tempat cek mata..erm..xde..just jual spek kosong je..xpela,buat kat jordan ni..balik malaysia kang sibuk hal lain pulak...

Hari khamis lepas baru terhegeh2 nak cek mata dan ganti cermin tu..beza berapa bulan tu? Hee..cek mata memang banyak kena mengeja huruf yang ditunjuk..macam kanak2 pulak yee..hihi..dulu kat malaysia dila cek yang just letak mata tu je..cek punye cek,dia xgitahu silau n rabun berapa..tapi tengok sendiri nampak rabun 50 silau 50..belah mana xperasan sebab tengok kejap.. mak! Dulu xde rabun,silau pun sikit...sekarang dah ada rabun?? Huu..sikit je kan nampak..tapi tetap pening dan kabur kalau xpakai tau..

Orang arab cakap nak buat cermin camne...abang cakap buat yang autogrey la..nanti kat cahaya automatik dia gelap...dan bila masuk bilik dia terus cerah..xde la xbuka lampu lagi duk cari suis mana! Hihi...dan kos 200++ ...abang cakap murah dari malaysia..yeke?? Sape pernah buat?? Ok la kalu murah..saya xpernah tahu..




Merah yang lama..sedap pakai sebab kecil je..muka pun kecil...yang pink yang baru..xjumpa yang kecil sangat..pakai nampak macam nenek jugak la...hihi..

Dalam 5 hari siap spek ni..dah pakai semalam..uish! Terangnye mata saya! Hikhik..excited sebab sebelum ni malap je mata ni..:p...dan mula2 pakai biasa la,terhuyung hayang xbiasa spek baru..mula nak rebah la,nampak jalan tinggi la..huh!

yang lama tetap disimpan rapi sayang selamanya...terpaksa menduakannya..hihi..awas! Sape ada silau cepat2 cek mata dan pakai spek sentiasa sebab pernah baca artikel bahayanya silau jika xdirawat cepat..cik abang silau 200! Dan anak sepupu saya kecik2 umur 5 tahun dah 100 lebih silau..kecik2 dah ada,bahayanya! huhu..

23 comments:

  1. klu usia makin mngkat mata pn akan kabur sikit ;-)

    ReplyDelete
  2. lame dah tak tukar spek. bile ntah nak tukar. ;)

    ReplyDelete
  3. hik2...
    nak pinjam spec boleh?silau gk ni..:)

    aah la,murah dari malaysia..dulu penah tnyer mmg mahal..reject cancel nk buat..hahaha

    ReplyDelete
  4. wah..cntik la spec baru..wajah baru ni

    ReplyDelete
  5. saya pun selalu beli cermin mata murah je..sebab rabun dgn rabun silau saya sangat tinggi. lebih 350. hehe.. setakat ni saya buat cermin semua dlm harga bawah 150...

    ReplyDelete
  6. takut pula dgr..dya silau..hihi

    ReplyDelete
  7. spek kecik comel, tanyew pon comel..:)

    ReplyDelete
  8. salam.dila sehat?
    ciksu pon silau.nk tukaq2 spek tp sampai skrg x buat2 baru lgi..
    dila mmg suka pink kn...:)

    ReplyDelete
  9. mata wani pun dh nk kena pakai spek asanya pasal mcm kabur jer skang ni hihi

    ReplyDelete
  10. ye kker bahaya dila..akak nie...ada spek tapi dok simpan jer..mula2 bt dulu jer pakai,..pastu..sekarang dah tak pakai...

    ReplyDelete
  11. sya rabun,silau tak..hee..tp tk suke spek,sbb tu,pakai lens..singgh sini:)

    ReplyDelete
  12. yup.kalau silau cepat2 pegi cek mata.sebab sensitif ngan cahaya..

    Aah..200+ murah la tu, malaysia mahal le jugak..lagi2 kalau power silaunye tinggi..

    ReplyDelete
  13. saya pun tiba2 nak tambah power dekat spek saya lahh.. makin rabun mata ni.. ish ish ish.. :D

    ReplyDelete
  14. dulu org kesayangan pakai spek kaler merah . kihkih .
    sy silau tp tak pakai spek pon :3

    ReplyDelete
  15. silau? ingat orang pakai spek sebab rabun je.. hmm.. tapi memang same, mula2 pakai memang macam orang mabuk je.. siap muntah lagi.. -__-

    ReplyDelete
  16. owh.. cam tu erk? sarah rabun je, silau rasenya takde

    ReplyDelete
  17. dlm keluarga sy... mak ngan bpk jer rabun...
    tu pun mereka start rabun umo 40 macam tu...

    ReplyDelete
  18. saya pun silau,bila baca/tgk skrin xpakai spek mula la nk mgecik kan mata.kira spek Raya la tu..:P

    ReplyDelete
  19. ida pon jenis silau...kalo tym stadi dlm kelas, mmg kena pakai. kalo x, xnmpk pape pon kt depan 2 tp kdg2 malas nk pkai nk biasakn diri..hehe

    ReplyDelete
  20. Silau sy 500...bila g check,smua org tkejut

    ReplyDelete
  21. Silau sy 500..yg paling tinggi n xleh nk pkai contact lense..sgt keciwa.bila g check mata,konpem smua org tkjut coz tinggi sgt

    ReplyDelete
  22. Silau sy 500...bila g check,smua org tkejut

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)