Takut nak kahwin?risau si dia dah tak sayang kita lepas kahwin?

Assalamualaikum;)



Pernah kawan sekampus tanya saya camna nak tahu dia akan sayang kita sama macam dia sayang kita sekarang masa bercinta?takut pulak dia nak kahwin katanya..alamak! Kenapa saya kena jawab? Saya pun tengah usaha jadi yang terbaik untuk pasangan..hehe..maybe saya je kot yang dah kahwin dia kenal..erm..susah jugak soalan tu..camna nak jawab ye..untuk dia saya hanya jawab ringkas je hari tu..nak detail nah ini dia..

Kahwin la..dengan kahwin kita dah menyempurnakan separuh agama..jangan takut jangan bimbang tau..solat istikharah dan doa setiap hari moga pasangan kita sayang kita setiap hari sepanjang masa..kalau pasangan tiba2 jadi baran,marah xtentu pasal,cari lain,cuba kita selidik kekurangan kita..apa  yang perlu kita buat..redha dan cuba selesaikan dengan baik..bukan dengan lari dari masalah..berdepan dengan masalah dan selesaikan..


Lagi satu..camna sekarang kita tahu si dia sayang kita padahal kita xkahwin pun lagi dengan dia..dengan kata2 manis dia ke??please,jangan terpedaya dengan kata2 manis sebelum kahwin..manis bicaranya sebab cuba nak dapatkan kita..kasih sayang itu bukan dengan kata2 tapi dengan perbuatan yang menunjukkan kasih sayang..iaitu lepas kahwin..dengan kahwin kita boleh nampak susah payah pasangan cari duit untuk sara kita,bagi makan minum dan nafkah..bila dah kahwin dah kurang kata2 manis xpe! maybe dia terlalu sibuk dah xde masa dah nak pegang je henset meseg i love you i love u..macam xde kerja pulak kan..gitahu sekali sehari pun dah kira ok la kan..hehe

Dan jangan asyik meminta tapi selalulah memberi..maksudnya jangan asyik nak dia je bagi kasih sayang,tapi cuba la kita yang banyak memberi..xsalah pun:)

Ok ye..setakat itu dahulu ceramah kita hari ni..haha..saya pun budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan:) selamat pengantin baru:D

Sensitifnya ibu!

Assalamualaikum..

Ops!! Ibu sape?? Me!! Ok..sejak jadi ibu ni..perasaan sensitif hanya Tuhan je tahu..pantang orang cakap pasal anak kita..even anak kita masih kecil..tambah lagi sensitif bila dibandingkan anak kita dengan anaknya..Ya Allah! Sensitifnya saya! Hehe

Anak..setiap anak tu ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan..jangan dibandingkan anak kita dengan anak orang lain..kecik hati anak kita tau kalau dia dengar..hati mak?lagi kecik! Huu

For example..someone said "dah 10 bulan xleh jalan lagi ke?anak aku 9 bulan dah jalan".."eh,xtumbuh gigi lagi??tengok anak aku,dah banyak gigi dia"..

Sebenarnya setiap anak kalau kelebihan dia boleh cepat jalan..cuba kita tengok dia jalan cepat ke atau still slow sampai 2 tahun?anak orang tu 11 bulan baru boleh jalan tapi jalan cepat siap boleh lari lagi..anak kita dah banyak gigi,tapi cuba tengok,dia memilih bab2 makan..xnak kunyah guna gigi pun..main telan je..anak orang lain gigi xde lagi tapi makan semua benda tak memilih pun..bagus! 

See?! Ada kelebihan dan kekurangan yang memang Allah dah kurniakan..jangan dibandingkan nanti kecik hati mak dan anak tau..tambah2 mak yang tengah menulis ni..hehe


Bukan main manja anak ngan mamanya..mama tiru cara 'ulya gelak camtu la berkerut dahi..hehe..xguna kamera 360 tau..original! Tu yang nampak habis merah2 muka..haha..iklan sekejap! 

My daughter 'ulya pernah gak orang cakap kenapa xleh jalan lagi dan tumbuh gigi lambat..sekarang dia baru 11 bulan..dan tumbuh gigi 6 batang..tapi dia dah lama boleh merangkak sejak 5 bulan lagi dan makan semua benda tak memilih pun walaupun xde gigi sangat! Mama bangga dengan dia dan mama xkisah pun cepat lambat sebab Allah yang aturkan semua tu kan..syukur la daripada  kita diuji dengan anak yang sakit dan oku..tapi ujian tu tanda Allah sayang..

Ok lah..jangan bandingkan tau..hehe..assalamualaikum..:)