Sensitifnya ibu!

Assalamualaikum..

Ops!! Ibu sape?? Me!! Ok..sejak jadi ibu ni..perasaan sensitif hanya Tuhan je tahu..pantang orang cakap pasal anak kita..even anak kita masih kecil..tambah lagi sensitif bila dibandingkan anak kita dengan anaknya..Ya Allah! Sensitifnya saya! Hehe

Anak..setiap anak tu ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan..jangan dibandingkan anak kita dengan anak orang lain..kecik hati anak kita tau kalau dia dengar..hati mak?lagi kecik! Huu

For example..someone said "dah 10 bulan xleh jalan lagi ke?anak aku 9 bulan dah jalan".."eh,xtumbuh gigi lagi??tengok anak aku,dah banyak gigi dia"..

Sebenarnya setiap anak kalau kelebihan dia boleh cepat jalan..cuba kita tengok dia jalan cepat ke atau still slow sampai 2 tahun?anak orang tu 11 bulan baru boleh jalan tapi jalan cepat siap boleh lari lagi..anak kita dah banyak gigi,tapi cuba tengok,dia memilih bab2 makan..xnak kunyah guna gigi pun..main telan je..anak orang lain gigi xde lagi tapi makan semua benda tak memilih pun..bagus! 

See?! Ada kelebihan dan kekurangan yang memang Allah dah kurniakan..jangan dibandingkan nanti kecik hati mak dan anak tau..tambah2 mak yang tengah menulis ni..hehe


Bukan main manja anak ngan mamanya..mama tiru cara 'ulya gelak camtu la berkerut dahi..hehe..xguna kamera 360 tau..original! Tu yang nampak habis merah2 muka..haha..iklan sekejap! 

My daughter 'ulya pernah gak orang cakap kenapa xleh jalan lagi dan tumbuh gigi lambat..sekarang dia baru 11 bulan..dan tumbuh gigi 6 batang..tapi dia dah lama boleh merangkak sejak 5 bulan lagi dan makan semua benda tak memilih pun walaupun xde gigi sangat! Mama bangga dengan dia dan mama xkisah pun cepat lambat sebab Allah yang aturkan semua tu kan..syukur la daripada  kita diuji dengan anak yang sakit dan oku..tapi ujian tu tanda Allah sayang..

Ok lah..jangan bandingkan tau..hehe..assalamualaikum..:)


3 comments:

  1. Betul tu ada pro abd con. Jgn sensitif sangat..kang terbawa ke anak

    ReplyDelete
  2. sedey kan knap nk bezakan setiap anak.
    snng je cara ciksu org mcm tu tak bersyukur dgn apa yang Allah dah bagi.
    dan setiap apa yang ada tu hnya pinjaman semata..

    senyum mcm ni kan manis aje momny dan ulya :)
    chak !!

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)