~ kawin jugak akhirnya..hehe...~ ^_^

...sambungan hr tu...

alhamdulillah Ya Allah...akhirnya kami selamat diijabkabulkan...org ckp nk kawin mcm2 mslh akan dtg..nk urus tu la,ni la...tp yakinlah..apa2 masalah pun akan ditolong Allah juga...nk wat benda baik Allah akan tolong...

pada mulanya mmg kami pun pning untuk uruskn mjlis ni...sbb mjlis nk smbut scara cpt kn..hihi...tp sntiasa yakin dgn Allah...kalau btul jodoh kita dgn dia...Allah pasti akan satukan juga..jgn risau...=)

saya menguruskan persiapan perkahwinan kami secara berseorangan..just saya n family saya..n family dia..dia xdpt balik Malaysia lagi kerana still kena study kt Jordan...tp sokongan n idea tetap diberikan olehnya...dan saya...saya yg berhubung dgn family dia untuk persiapan barang2 dia...baju saya diberi kain yg belum siap oleh ibunya...so sweet...sbb kain tu cantik...=) dan baju itu akhirnya dijahit sndiri oleh my mum...=) baju bakal suami saya yg uruskan...sbb nk samakan dgn colour baju saya...just tanya saiz n saya akan belikan yg dh siap...but..warna kelabu susah sgt2 nk ada kt kelantan,so dia minta tolong akak iparnya carikan...tq k.lin..=) brg2 hntran alhamdulillah siap awal krn saya,mak n akak yg gubah sndiri...xsusah...wat je sesimple mungkin...=)

mcm tu la persiapan kami...xbanyak...just skit...sbb kami dah sepakat...majlis kami akan lakukan sesimple mungkin..saya sukakan majlis simple...kalu blh majlis yg berjln dlm masa 1 hr..siap trus...xnak mewah2 n xnk disambut meriah....saya malu..bukan malu sbb pe...ntah...saya malu apabila dipandang orang...saya tahu,bila dah jadi pengantin,semua org sibuk...sibuk mencari2 dan menatap si pengantin...mana pengantin??cantik ke x??kenapa dia camtu,kenapa dia camni??huhu...n simple itu disukai di dalam Islam...yg penting akad nikah n menjamu tetamu makan...xperlu mewah2..

di majlis akad nikah...1 masalah yg melanda majlis di rumah saya..masa tu hanya Tuhan tahu berdebarnya saya sebelum diakadnikahkan...hanya berdoa banyak2 supaya Allah menyelesaikan benda tu secepat mungkin...benda pe yg melanda??

kul6 lbih...ketika tgh syok menjamu tetaamu yg dtg awal,tiba2 saya mendapat meseg dr tok imam...AKAD TIDAK BOLEH DILAKUKAN DI RUMAH ANDA....KERANA ADA 4 PASANGAN YG AKAN BERKAHWIN MALAM INI...SILA DATANG KE MASJID BERDEKATAN...
 
Ya Allah!! terkejut bukan main...bukan pe..saya dh janji dgn family dia..mjlis akad akan dilakukan di rumah saya...n tempat untuk akad pun dah disediakan...jadi...plan ke 2 diatur..oleh wali saya iaitu abg saya...n sepupu2 yg sanggup menyempurnakan mjlis saya...dan saya...berdebar...adakah majlis saya akan berjalan lancar?? saya segera menelefon si dia...dtg ke msjid kul8.30 malam...kawin ramai2...dan mslh sy diterima dgn tenang...''ok..saya ke sana''...

kul8.15...sblum sy ke masjid...sekali lg masalah menimpa saya...ujian2...sabar dila,sabar....hanya itu saya hanya mampu bertawakkal...ELEKTRIK RUMAH XDE!!!!! huhu...sebaik saya siap dimakeupkan 5 minit, n kaki just beberapa langkah kluar dari rumah,elektrik tiba2 xde...smua tetamu terkejut....family saya,lg la terkejut! huhu...saya xth nk wtpe,buntu...sape nak tlg uruskan mjlis saya bila saya ke masjid??lampu xde,tetamu nk mkn cmne??ksian diorg...hanya lilin yg menjadi cahaya pada masa tu...huhu...mak saya....
mak saya yg saya paling sayang sgt2...menolong sy menguruskan majlis saya...mak saya yg menunggu di rumah bersama2 tetamu..akad nikah saya?? mak saya xdpt nk tgk...xdpt nk tgk anak diaa kawin!!! bayangkan perasaan dia..n perasaan saya tanpa seorg ibu di sisi!!! =(....mak saya pesan...''xpe..pergi la..mak akan jaga tetamu...dh ada abang pun dh ok...dia yg penting menjadi wali...n akak2 n adikmu ada..kalau mak xde kt rmh, tetamu akan balik...semoga semuanya selamat''....mak!! btul org ckp...mak lah segala2nya...mak bukan xnk tgk saya kawin..tp mak nak smuanya berjalan lancar...huhu...

dan alhamdulillah...majlis selamat..akad pun dh sah...saya sabar menahan air mata..dlm senyuman bersama2 teman..majlis saya berjalan lancar...hepi sgt2 apabila majlis itu simple tetapi meriah...meriah sgt2..meriah dgn kehadiran kwn2 saya...kwn2 yg saya sayang n rapat dr kcil..kwn sek rendah...1 kelas dtg ke masjid n rumah untuk meriahkn majlis...n kwn2 dr sekolah maahad...sayang diorang sgt2...huhu...dan hepi sgt2..syukur bila balik je rumah, elektrik dah ada balik...n ramai kwn2 yg dtg menunggu sehingga saya balik...terharu dgn kehadiran diorg dr jauh...n syukur smuanya selamat....smuanya dh lengkap skrg...syukur...huhu...

nasihat saya...kn saya dh ckp,,..kalau ada mslh bsar mana pun...kita jgn kalut...jgn marah2..jgn risau sampai nangis2...yakin!! yakin Tuhan akan tolong..benda baik Tuhan akan bantu....kalau betul2 jodoh kita dgn dia...xkn ke mana2..akad itu akan berlangsung juga.......=)

gambar akan dipamerkan di post seterusnya....^_^
sekian..........




~ Perkahwinan Yg xdijangka ~

hari ni tetiba teringat kisah cmne kami sblum berkahwin...
erm...kawin secara tetiba...knp??hehe...
meh nk citer...

Perkahwinan kami dirancang secara tiba2...kami bertunang br 6 bulan...slpas si dia belajar ke Jordan..iaitu pada bulan 11 tahun 2010....
pada mulanya kami merancang untuk berkahwin selepas kami tamat belajar...sama ada slpas si dia atau sy hbs bljr...kalu nk tunggu saya hbs bljr 4 tahun lagi la..lama kan?hehe....tp tup tup dh nk kawin...cmne tu??huhu

akhir bulan 3 nk msuk bulan 4 2011....

pada masa tu saya sibuk sgt2 ngn kwn wat assignment yg melambak2 kt usim...tempat lepak kami wat keje dalam surau..tenang,xde org kacau...huhu...tiba2...tiba2 si dia menelefon dr Jordan untuk bertanya khabar stlh sekian lama tidak tlpn...sjak dia ke Jordan,kami jarang berhubung....kami dh sepakat...rindu mana pun kami,kami xkn selalu berhubung...jauh itu pengikat kasih..n biarlah kami pendam rindu kami sehingga ke jinjang pelamin..cewah...pdahal rindu yg teramat sgt..tahan jela...huhu...2 mnggu skali si dia akan tlpn selama 5 mnit untuk bertanya khabar...tapi malam itu tersgtla pelik....knp??


si dia menelefon sy untuk bertanya soalan yg xdijangka langsung...lamaran untuk berkahwin....btul ke ape sy dgr??bukan kita nk kawin lmbat lg ke??kalau kita kawin sy ttap xleh ikut awk ke jrdan...mak konfem xbg g jauh2...itu la yg sy asyik duk tanya dia...

si dia tetap tenang dgn pertanyaan sy....dia meyakinkan sy boleh ikut ke xleh ikut ke...''sy dah fkir msak2...n sy selalu solat istikharah..sy yakin dgn pilihan sy...berkahwin itu penting...stlh kita sah menjadi suami isteri,segalanya menjadi pahala buat kita...apa yg kita ckp dlm tlpn menjadi pahala...rindu kita keranaa jauh juga menjadi phala..dan hidup kita pun menjadi tenang dan redha..''...fuh! ayat dia...selalu menjadikan sy jd senyap...huhu...ok..sy faham=)

tetapi lamaran itu bukan berhenti setakat itu....huhu...
selang beberapa minggu slpas itu...1 lg soalan yg membuatkan sy lg terkejut....
'' kita kawin n awak ikut sy ke Jordan nak??'' itu soalan yg ditanya kpd sy....sape xterkejut...''btul ke??pelajaran sy cmne??3 tahun lg ni...''
''awak extend dlu..ikut sy ke sana 1 tahun...insyaAllah di sana sy akan jaga awak baik2...awak pun blh bljr n timba pengalaman kt sana...itu kn impian awk dr dlu...nk ke Jordan?sy th...sy xpaksa...just cdgn...'' dia menjawab dgn pnuh yakin....
''erm...sy th..dh lama sy nk g bljr sana...tp mak..mak xkan bagi sy g jauh2...setakat jauh kt seremban ni pun ma dh risau...kt sana lg la..n extend..lg la mak sy xstuju...sy xberapa yakin mak bagi...umi n abah awak cmne?''
''xpe...kalau awk stuju,,sy akan tlpn diorg..ckp leklok...selagi kita mampu pujuk n ckp leklok.,..insyaAllah akan diperkenankn...'' jwpn keyakinan dia yg selalu membuatkan sy lega...n yakin...dia mampu memujuk....

...stlh kali pertama si dia menelefon mak sy,mak sy minta masa untuk berfikir....n alhamdulillah...kali kedua mak tiba2 stuju...padahal masa sy tlpn mak sy,bnyk kali mak xstuju....huhu...pandainya si dia myakinkn mak...n kdua ibu bapa dia pun turut dia yakinkan...smuanya dia yg uruskan....thank u Allah....^_^  dan kata sepakat telah disetujui...awal bulan 9 kami bernikah...

usim...stlh bertungkus lumus sy menaip surat tangguhan..sy bertawakkal..smoga apa yg sy lakukan btul....n sy yakin dgn keputusan yg sy wat stlh sy solat n berdoa dgn Allah..jiwa sy tenang...sy menaip tgh2 mlm....bila smua ahli bilik sy tido...sy xnk sape2 pun th keputusan sy,kcuali kwn2 baik sy....diorg diamanahkn supaya menyimpan rahsia ini...sy xnk smua org th...tahu2 la mulut manusia...mcm2 ragam....n mcm2 pandgn...bukan xnk trima pndgn org lain..tp stakat 2 3 org sy minta pndgn dh ckup meyakinkn sy....n smpai sy kawin br la kwn2 yg lain th...biarla benda itu berlaku dulu br sy xkisah ianya tersebar....


.........bersambung....



                      

 


~ Rindunya kt dia ~....^_^

dia????dia tu sape?ke ape??hehe....
rindunya kt 'dia'....'dia' yg dimaksudkan tu blog ni ler...mak aih..lama dh xupdate blog ni...rindu sesangat...huuhu

bukan xnak update,tp sbuk xsmpat nak on n update..sbuk jadi suri rumah tangga sepenuh masa ni...hehe...
sejak kawin sampai sekarang xupdate2...pastu blog ni dh tukar nama dh...blog si gadis desa...sbb mmg gdis desa pun..hihi

haa...ni nak cite...sejak kawin ni,ramai yg tanya,,..''best ke kawin''??
1 soalan yg ckup wat aku gelak..hehe...best ke x ek? ^_^
kawin...tersangat2 la best...uish,sape kata kawin awal xbest...beeeeeesssssssssssssssssssssst sgt2....hehe
kawin awal mmg banyak dugaan,cabaran yg kena tempuh...tapi ce fkir sekejap ek...kalu xkawin, konfem ke cubaan n dugaan tu xde?msti ada skit2 atau bnyak2...biasa la tu...tp kawin ni lg bsar cubaan dia...cubaan pe??

1 ) dari segi kewangan....
kena ada duit banyak2 ke untuk menjamin kebahagiaan n kesenangan?? x...duit xperlu banyak sgt..just sekadar ckup untuk bayar duit rmh sewa,mkn,n beli brg2 keperluan lain...jgn la plk si suami atau si isteri nak boros2 dlm perbelanjaan,nak beli baju mhal2,beli brg mhal2...just beli yg murah n ok..^_^...n si isteri jgn ngada2 ek nk beli baju mhal2,makeup,makan kt luar yg mhal2,tempat2 honeymoon yg mhal2...biasa2 sudah...

2) dari segi persefahaman...
erm..yg ni biasanya susah skit n mnjadi slh satu punca perceraian diklgn manusia..kalu ditanya knp nk minta cerai??xde sefahaman dia jwb...huhu
senang n mudah untuk sama2 ada persefahaman...kalu sblum kawin blh je fkir ada sefahaman,knp lpas kawin sefahaman tu trus xde??
benda akan jd senang n mudah untuk diatasi jika dua2 psangan saling xego n senang untuk minta maaf antara 1 sama lain...tambah2 bila kawin muda...angin cepat je naik kn??huhu..tambah2 perempuan..xkena skit marah...biasa la tu..hehe...
bila salah seorg dari psgn kita sedang marah,seorg lg perlu diamkan diri sekejap,dgr dlu ape yg psgn kita xpuas hati n biarkan dia luah perasaan dlu...bila hati dia dh tenang,dh xmarah2,cuba pjuk dia dengan sebaiknya..bukan marah balik!..ckp leklok...tanya dgn baik2..kalu kita slh,cpt2 kita minta maaf...slh ke xslh ke,kita just minta maaf...bukan susah nk ckp..ayat yg paling senang kita nk ucap ayat omputih,''sory''...hehee...itu la yg biasa suami sy ckp kalu sy marah tiba2..biasa la tu...huhu..xpun itu jgk ayat yg sy ckp bila dia ada yg xpuas hati bila sy wat silap...n saling la tegur kesalahan psgn kalu kita xpuas hati or xsuka...tp dgn cara lembut n berhemah...senang je...fkir la sndiri....mls nk ckp ayat cmne...hehe  :P


ada lg ke ek dugaan yg biasa dialami bila kawin??mls dh nk tulis,,,hehe...fkir sndiri la ye...huhu...dh mls nk merepek...
so..kawin la bila dh smpai jodoh...jgn tunggu lama2...xelok...n perempuan,bila dh dirisik oleh seorang lelaki yg baik2,soleh,terima la dengan sebaiknya....walaupun xcinta,..cinta boleh dtg kalau kita terima dengan seadanya,,,,n bercintalah bila dh kawin...best....^_^

~hadapilah dugaan n cabaran yg menimpa dgn sebaiknya...kalu sblum kawin kita blh hadapinya, usaha xnk putus dgnnya,knp lpas kawin xleh hadapinya?doa bnyak2 kt Allah...insyaAllah kita akan bahagia sampai bila2...xyah fkir bukan2...yakin tiap2 mslh akan ada penyelesaian n bersujud la dan berdoalah sntiasa kpd Allah,pasti akan tenang hidup...insyaAllah..=)