~ kawin jugak akhirnya..hehe...~ ^_^

...sambungan hr tu...

alhamdulillah Ya Allah...akhirnya kami selamat diijabkabulkan...org ckp nk kawin mcm2 mslh akan dtg..nk urus tu la,ni la...tp yakinlah..apa2 masalah pun akan ditolong Allah juga...nk wat benda baik Allah akan tolong...

pada mulanya mmg kami pun pning untuk uruskn mjlis ni...sbb mjlis nk smbut scara cpt kn..hihi...tp sntiasa yakin dgn Allah...kalau btul jodoh kita dgn dia...Allah pasti akan satukan juga..jgn risau...=)

saya menguruskan persiapan perkahwinan kami secara berseorangan..just saya n family saya..n family dia..dia xdpt balik Malaysia lagi kerana still kena study kt Jordan...tp sokongan n idea tetap diberikan olehnya...dan saya...saya yg berhubung dgn family dia untuk persiapan barang2 dia...baju saya diberi kain yg belum siap oleh ibunya...so sweet...sbb kain tu cantik...=) dan baju itu akhirnya dijahit sndiri oleh my mum...=) baju bakal suami saya yg uruskan...sbb nk samakan dgn colour baju saya...just tanya saiz n saya akan belikan yg dh siap...but..warna kelabu susah sgt2 nk ada kt kelantan,so dia minta tolong akak iparnya carikan...tq k.lin..=) brg2 hntran alhamdulillah siap awal krn saya,mak n akak yg gubah sndiri...xsusah...wat je sesimple mungkin...=)

mcm tu la persiapan kami...xbanyak...just skit...sbb kami dah sepakat...majlis kami akan lakukan sesimple mungkin..saya sukakan majlis simple...kalu blh majlis yg berjln dlm masa 1 hr..siap trus...xnak mewah2 n xnk disambut meriah....saya malu..bukan malu sbb pe...ntah...saya malu apabila dipandang orang...saya tahu,bila dah jadi pengantin,semua org sibuk...sibuk mencari2 dan menatap si pengantin...mana pengantin??cantik ke x??kenapa dia camtu,kenapa dia camni??huhu...n simple itu disukai di dalam Islam...yg penting akad nikah n menjamu tetamu makan...xperlu mewah2..

di majlis akad nikah...1 masalah yg melanda majlis di rumah saya..masa tu hanya Tuhan tahu berdebarnya saya sebelum diakadnikahkan...hanya berdoa banyak2 supaya Allah menyelesaikan benda tu secepat mungkin...benda pe yg melanda??

kul6 lbih...ketika tgh syok menjamu tetaamu yg dtg awal,tiba2 saya mendapat meseg dr tok imam...AKAD TIDAK BOLEH DILAKUKAN DI RUMAH ANDA....KERANA ADA 4 PASANGAN YG AKAN BERKAHWIN MALAM INI...SILA DATANG KE MASJID BERDEKATAN...
 
Ya Allah!! terkejut bukan main...bukan pe..saya dh janji dgn family dia..mjlis akad akan dilakukan di rumah saya...n tempat untuk akad pun dah disediakan...jadi...plan ke 2 diatur..oleh wali saya iaitu abg saya...n sepupu2 yg sanggup menyempurnakan mjlis saya...dan saya...berdebar...adakah majlis saya akan berjalan lancar?? saya segera menelefon si dia...dtg ke msjid kul8.30 malam...kawin ramai2...dan mslh sy diterima dgn tenang...''ok..saya ke sana''...

kul8.15...sblum sy ke masjid...sekali lg masalah menimpa saya...ujian2...sabar dila,sabar....hanya itu saya hanya mampu bertawakkal...ELEKTRIK RUMAH XDE!!!!! huhu...sebaik saya siap dimakeupkan 5 minit, n kaki just beberapa langkah kluar dari rumah,elektrik tiba2 xde...smua tetamu terkejut....family saya,lg la terkejut! huhu...saya xth nk wtpe,buntu...sape nak tlg uruskan mjlis saya bila saya ke masjid??lampu xde,tetamu nk mkn cmne??ksian diorg...hanya lilin yg menjadi cahaya pada masa tu...huhu...mak saya....
mak saya yg saya paling sayang sgt2...menolong sy menguruskan majlis saya...mak saya yg menunggu di rumah bersama2 tetamu..akad nikah saya?? mak saya xdpt nk tgk...xdpt nk tgk anak diaa kawin!!! bayangkan perasaan dia..n perasaan saya tanpa seorg ibu di sisi!!! =(....mak saya pesan...''xpe..pergi la..mak akan jaga tetamu...dh ada abang pun dh ok...dia yg penting menjadi wali...n akak2 n adikmu ada..kalau mak xde kt rmh, tetamu akan balik...semoga semuanya selamat''....mak!! btul org ckp...mak lah segala2nya...mak bukan xnk tgk saya kawin..tp mak nak smuanya berjalan lancar...huhu...

dan alhamdulillah...majlis selamat..akad pun dh sah...saya sabar menahan air mata..dlm senyuman bersama2 teman..majlis saya berjalan lancar...hepi sgt2 apabila majlis itu simple tetapi meriah...meriah sgt2..meriah dgn kehadiran kwn2 saya...kwn2 yg saya sayang n rapat dr kcil..kwn sek rendah...1 kelas dtg ke masjid n rumah untuk meriahkn majlis...n kwn2 dr sekolah maahad...sayang diorang sgt2...huhu...dan hepi sgt2..syukur bila balik je rumah, elektrik dah ada balik...n ramai kwn2 yg dtg menunggu sehingga saya balik...terharu dgn kehadiran diorg dr jauh...n syukur smuanya selamat....smuanya dh lengkap skrg...syukur...huhu...

nasihat saya...kn saya dh ckp,,..kalau ada mslh bsar mana pun...kita jgn kalut...jgn marah2..jgn risau sampai nangis2...yakin!! yakin Tuhan akan tolong..benda baik Tuhan akan bantu....kalau betul2 jodoh kita dgn dia...xkn ke mana2..akad itu akan berlangsung juga.......=)

gambar akan dipamerkan di post seterusnya....^_^
sekian..........




2 comments:

  1. ciksu suka baca ntri dila ..
    cuma satu je dila tolong buat perenggan..senang nak baca..

    teruskan menulis tau...ciksu baca macam baca novel...

    P/s:samala ciksu kawin pon mk tak da disisi.

    ReplyDelete
  2. @ qasehnya rania : tq ciksu..:)...ouh..entry ni padat sgt..nk buat perenggan bnyk tkut pjg plk nmpk..hihi...ok..nnti dila edit di entry yg lain...:D

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)