Daging bakar 3 rasa:-)

Assalamualaikum...

Ok..resepi hari ni resepi ciptaan dila sendiri tau..saja main campak2 bahan yang ada..dan rasanya?sangat sedap!kembang hidung sebentar bila suami puji..kihkihkih ;-)

Bahan2 :

1) bahan blend iaitu serai,bawang putih,bawang besar,halia,lada 2 biji dan jintan manis..

2) daging diperap dengan bahan blend tadi,sedikit kicap,sos tiram,sos tomato,sos cili,gula dan garam..gula lebih sikit sebab daging ni makin manis makin sedap bagi dila..dan perah sedikit limau nipis..perap setengah jam atau makin lama makin sedap:-)

3) dah perap tu bakar ler ye..dila bakar dalam pemanggang ajaib je..dalam 30 minit nak suruh benar2 masak..maklum ler dila xboleh makan yang xberapa masak..bahaya untuk baby ye..hee..angkat dan makan la puas2!:-)

Selamat mencuba! :-)



Daging betawi ;-)

Assalamualaikum..

Hari ni just nak share resepi daging betawi lunch dila semalam..semalam punya resepi baru nak post hari ni..aiyoo! Hehe..daging ni sedap tau dibuat masakan betawi..xtahu la resepi ni asal dari indon ke ape..dila belajar ngan kak dila yang mana dia belajar dari mertua dia yang duk perak..resepi turun temurun..hee :-) jom tengok! Dila tulis ringkas je ye..


Bahan2 :

1) hiris daging kecil2 dan perap bersama 1 sudu kecil cuka/perahan limau nipis, 1 sudu gula, dan sedikit kicap..kicap dila guna kicap manis..banyak mana?ikut suka hati..asal daging tu tenggelam..agak2 je ye..perap setengah jam..

2) blend 2 biji bawang merah, 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia, 1 inci lengkuas dan sedikit cili kering..dalam 7 tangkai ke..terpulang nak pedas mana

3) tumis bahan blend tadi hingga garing, masukkan daging perap tadi..gula dan garam..biar daging empuk ye..kalau nak kuah sikit tambah air sikit..rasa dan siap:-)

Senangkan?cuba la:-) hari ni daging ada lebih lagi..nak masak bakar..nanti malam ni pulak update:-)



Kenduri lagiii..:-)

Assalamualaikum..

Lama rasanya xupdate..sebab xde idea dah dan fikiran tengah takut..takut bila fikir due date dah xlama..nervous gitu..ada sebulan je lagi kalu nak ikut due..tapi ramai yang awal 2 minggu kan dari due so lagi tinggal 3 minggu..waa!!sangat nervous!hee..tapi tetap pujuk hati dan selalu cakap xpe2..orang lain boleh,xkan aku xleh..insyaAllah..kan3? Doakan tau:-) dan insyaAllah khamis ni nak balik berpantang dan rehat kat kampung dah..kelantan..ish!mesti sakit pinggang tuh duk dalam keta 8 jam..huu..sabar2..

Ouh ya!bulan 3 dan bulan 4 ni ramai betul orang wat kenduri kan..tambah2 cuti sekolah bulan 3 hari tu..ramai kawan dila kawin..tapi banyak xdapat g sebab diorang wat kat kelantan..dila lak duk nilai..erm..xde rezeki tengok diorang..tengok gambar jela:-) tapi baru2 ni dan dalam bulan 4 ni jugak dila ada attended 3 kenduri kawin..kat kl,seremban dan kuala kubu baru..jauh jugak tu sebab ada dalam sejam lebih jugak nak sampai..fuh!berpeluh2 sampai kenduri..nak2 musim panas sekarang =_=


Dan kat bawah ni antara gambar sekitar majlis kenduri yang dila g..sorang kenduri kawan suami yang sekelas ngan dia masa diploma..pakai baju pink..dan sorang lagi kenduri kawan baik dila dari diploma lagi..pakai baju biru..jom layan gambar yang xseberapa ni:-) letak sikit2 sudah..sebab ni je pun gambar yang diambil..betul2 malas..hehe

P/s : kepada kawan baik dila,khairul adilah, selamat pengantin baru..semoga bahagia hingga ke syurga..:-)