Daging betawi ;-)

Assalamualaikum..

Hari ni just nak share resepi daging betawi lunch dila semalam..semalam punya resepi baru nak post hari ni..aiyoo! Hehe..daging ni sedap tau dibuat masakan betawi..xtahu la resepi ni asal dari indon ke ape..dila belajar ngan kak dila yang mana dia belajar dari mertua dia yang duk perak..resepi turun temurun..hee :-) jom tengok! Dila tulis ringkas je ye..


Bahan2 :

1) hiris daging kecil2 dan perap bersama 1 sudu kecil cuka/perahan limau nipis, 1 sudu gula, dan sedikit kicap..kicap dila guna kicap manis..banyak mana?ikut suka hati..asal daging tu tenggelam..agak2 je ye..perap setengah jam..

2) blend 2 biji bawang merah, 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia, 1 inci lengkuas dan sedikit cili kering..dalam 7 tangkai ke..terpulang nak pedas mana

3) tumis bahan blend tadi hingga garing, masukkan daging perap tadi..gula dan garam..biar daging empuk ye..kalau nak kuah sikit tambah air sikit..rasa dan siap:-)

Senangkan?cuba la:-) hari ni daging ada lebih lagi..nak masak bakar..nanti malam ni pulak update:-)



2 comments:

  1. nampak macam daging masak kicap :D boleh cuba ni.. hehe.. thanks for sharing Kak Dila! ^^

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)