~Camna nak tahu tu jodoh kita??~

Assalamualaikum...:)


salam jumaat semua;) semoga hari ni baik2 saja..yei! Saya dah buat shoutbox baru..hihi..thank u kawan2 yang suruh saya letak busuk.org ni..nasib review blog,kalu tak lagi lambat tahu fibox xboleh pakai..kalu busuk.org pun tak boleh,xtahu ler tu =_=


Ok..camna nak tahu tu jodoh kita? dila,camne dila tahu aizul jodoh dila? Alamak! Tergamam ditanya camtu:-p Erm..susahnya soalan tu..dah 3 orang kawan tanya saya soalan camtu beberapa bulan lepas saya kawin..ouh dear! Saya bukan ustazah lagi,bakal je..masih cetek ilmu saya ni..nak jawab pun teragak2..better tanya ustaz.huhu..tapi xpe,saya cuba juga jawab ye...tapi jawab ringkas je mampu..^_^'

Jodoh..kita xtahu sape jodoh kita kan..jodoh kat tangan Tuhan..telah tertulis di luh mahfuz..cuma kita yang tak tahu..tapi jangan risau...jika kita berusaha menjadikan diri kita baik dan 'solehah' ( tu yang penting) ,insyaAllah Allah akan bagi yang soleh untuk kita...sama juga lelaki, jadikan diri anda soleh dulu,baru kita akan dapat yang solehah..ke ada sape2 yang nak pasangan dia kaki dadah? Bersosial? Ouh! Jauhkanlah..kita kena usaha cari,tapi jangan ler pulak sape2 je lelaki yang gedik ngorat kita,kita terima je..tu cari pasal..selidik dulu dan tanya dulu latar belakang dia dari family or kawan baik dia...kalu ok,be friends dan kawin terus..saya pun selidik juga ngan kawan2 dia sebelum berkawan..memang saya memilih...tapi kalau dah sampai masanya kita akan kawin jugak..don't worry:)

Tapi nak tekankan kat sini..kita memang xtahu sape jodoh kita...tak boleh nak jawab persoalan tu..even kita dah kahwin sekalipun,kita still xtahu adakah pasangan yang kita kahwin ni jodoh kita sampai bila2? Tak boleh juga nak cakap,ok aku dah kahwin ngn dia,that's mean tu jodoh aku...no! Xsemestinya..ada je yang kawin,tapi bercerai berai..pastu jumpa orang lain,baru hidupnya ok sampai meninggal..

sebab tu sebelum kawin,kita kena fikir betul2..jangan just nak kawin sebab orang lain kawin..macam kawan2 saya cakap after saya kawin..ouh! Diorang tak tahu saya fikir berapa lama sebelum nak kawin...fikir masa depan juga..tanya family,tanya kawan2 berpengalaman..if rasa kita dah boleh pegang tanggungjawab tu,go ahead..dan solat istikharah before married..insyaAllah awak akan rasa tenang je..dan lepas kawin,disarankan setiap kali berdoa lepas solat,doalah semoga pasangan kita tu benar2 jodoh kita...doalah semoga jodoh kita dengan dia kekal sampai bila2..dan jaga hubungan dengan pasangan..sabar la dalam hadapi dugaan..jangan sikit2 nak cerai..perkataan tu paling saya xsuka! Huhu




Bacalah..insyaAllah Allah Maha Mendengar:) lambat xpe asal kita betul2 dapat yang soleh dan baik...




Pernah dengar tak orang cakap kalu muka sama that's mean tu jodoh kita? Huhu..xsemestinya..orang kata muka sama pasangan bahagia..tapi yang xsama pun akan bahagia la kalau jaga betul2.. jangan xtahu! Ada kawan saya cakap saya xnak dia sebab muka kami xsama..ouh! Sesat tu! :-P... Hoho...


Dalam perkahwinan kita,penting macam bawah ni...




Faham?? Happy+sad..biasa la,hidup xsemestinya selalu ceria..seimbang la tu..tapi yang penting dekatkan diri dengan Allah..doa selalu..jaga hubungan dengan pasangan,insyaAllah hidup bahagia...

Saya bulan 9 baru cukup setahun..doakan kami ye! Still xberpengalaman nak cite pasal ni..tapi nak jawab persoalan kawan...:)


nk blogwalking dah;)

13 comments:

  1. tak tahu nak kata siapa jodoh saya..hehe..

    **dah lama tak pakai chat box..utk menggalakkan org drop komen...(konon2 la)

    ReplyDelete
  2. nice sharing..ayu baca sampai abis pun faham..hehe

    ReplyDelete
  3. pernah dgr pasal mirip muka..hihihi..kalau dya, buat masa skrg xsnggup nk pikul tggungjwb tu..hihihi

    ReplyDelete
  4. semoga dila dan suami bahagia selamanya ye..:)

    ReplyDelete
  5. pasal muka mirip tu mungkin kebetulan saja......jenuh arr nak cari suami muka sama cam kita ..hhuhuhu...

    ReplyDelete
  6. macam tu yea.. hmm,, nak dekat dah bulan9.. nak dekat lah anniversary dila kan.. bila g umrah ni??

    ReplyDelete
  7. jodoh tu rahsia Allah...

    berusaha yg jadi terbaik... insya-Allah akan dpt jodoh yg baik...

    ReplyDelete
  8. betul tu...susah nak cakap bab jodoh ni...hidup bersama dengan pasangan kita memang banyak dugaan....byk kena sabar klau x mcm2 leh jadi tambah plak klau si Syaitan tu dok tumpang sekaki time kita ada problem hbs la.....

    ReplyDelete
  9. kite pun anniversary bulan 9. :)

    ReplyDelete
  10. mirip muka tu maybe kebetulan ja kot eheee

    ReplyDelete
  11. ulang thun sya bulan 9 n mjlis konvo sya nanti plak bln 9..btw jodoh ajal maut sume tgn tuhan kn?sory lmbt bls knjgn sini,bz skit..tp tak lupa :)

    ReplyDelete
  12. macam2... kadang2 pening + takut pula fikir masa depan.. fikir fasal kawen ni.. huhu

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)