~ada di malaysia tapi xde dijordan~

Assalamualaikum...

Tengah termenung2 nak masak pe,terfikir pulak nak buat tajuk entry hari ni camtu..boleh tak minggu ni nak story je pasal jordan..dulu asyik cite pasal berjalan kat sini je...sekarang cite pasal kehidupan dan benda kat sini..masa ni la nak share sebab sebulan lagi saya akan balik...nanti rindu pulak datang sini walaupun xsyok...hihi...

Ok..ape yang ada kat malaysia tapi xde kat jordan?? Uish!baaaaaanyaaaakkkk! Tak terkira..ingat lagi mula2 nak datang sini..hubby said,bawak la banyak2 stok rempah untuk 1 tahun..sebab nanti nak masak masakan malaysia..kita xmakan sangat nasi arab ni..ok..nasi arab memang sedap..tapi tak ke jemu kalu makan tiap2 hari? Dan diorang makan roti tempayan je banyak..murah lak tu..nasi arab mahal..

So mula2 datang kitorang bawak rempah ratus 1 kotak besar dan 1 kotak kecil..cukup la kot..rupenye xcukup..2 kali dah suruh mak pos barang..1 kali pos harga pos lebih kurang rm200..tu pun sikit je..mahal2.. huhu.rempah macam sup bunjut,kari,kurma,tomyam,perencah nasi goreng..selain tu kicap beberapa botol,sos cili,milo,agar2,serai,cili api..semua ni xde kat jordan ye..padahal benda ni yang penting kita nak masak kan..susah tau! Ni nak gitahu korang awal2,mana tahu esok2 korang pulak datang sini:)

Barang yang xde kat sini :

Cili api
Kicap...kalau ada pun kedai indon yg perjalanan 2 jam...tu pun kicap pekat xsdap..
Sos cili...
Sup bunjut
Kari..klu ada kari diorang xpekat..sebab diorang xsuka pedas...
Kurma
Kunyit hidup
Serai
Bunga kantan
Daun limau purut
Daun kesum
Tomyam...ada pes tomyam botol..juga xsdap
Cili kering..ada,tapi xmerah n rasa pelik
Semua jenis ikan..yang ada ikan merah,patin n ikan macam sardin,but bukan sardin...
Lengkuas
Perencah nasi goreng
4 sekawan rempah...yg ada kulit kayu mnis besar gedabak..
Ulam ulaman
Maggi..ada perisa ayam n kari je
Mee
Milo
Horlicks
Tongkat ali

Ada lagi,tapi lupa..banyak sangat! Tu yang xde kat sini ok! Yang kena bawak..

Yang ada kat sini:

sayur kubis,sawi,daun pudina,daun bawang,daun sup..
Serbuk lada hitam n serbuk cili
Cili besar
Sos tiram je
Sos tomato je..diorang tak makan kicap n sos cili...
Air yg ada air pewarna,kopi n teh..famous tuu! Hihi...
Tomato n buah2 lain ada...
Ikan macm sardin,ikan patin n merah je..xde ikan bawal,ikan selayang:( lamanya xmkn...
Seafood ada,tapi jauh nk beli..2 jam perjalanan n mahal sangat!..
Bihun n kuewtiaw segera..juga 2 jam..

Tu je kot ada...diorang banyak rempah nasi arab...tapi xde la sedap sangat pun..xde kuah pun..pernah makan kan nasi arab kat malaysia? Dia macam tu la..memang mula2 makan sedap..tapi lama2 pandang pun tak nak..masak sendiri lagi sedap walaupun cincai2 xde bahan..huhu...

So,nak datang sini tak? Hihi..kalau kat area mu'tah ni kampung..kedai makan arab je..kalau area irbid seronok sikit..ada 1 kedai pelajar melayu buka,tapi masakan nasi goreng n spageti jela..celah mana nak cari mee..hihi..




Nak makan kangkung! Xde sini...sape nak poskan untuk saya?? ;)

next entry duit jordan vs duit mesir vs duit malaysia

salam..
Kul11:55 pagi;)

31 comments:

  1. Wah..bnyk jgk yg xda..pas2,benda2 yg sllu dimkn plak..ssh jgk kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah..th xpe..dua kali sruh mak pos kicap n milo tau..hehe

      Delete
  2. meh wani poskan tp xjamin la tahan ker tak bila sampai ekekeke...cian dila yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tq..tp konfem smpai tu dh busuk n layu..hihi

      Delete
  3. waahh , tak de horlicks ? tak de kicap ? alaa , banyak benda yg teya suka tak de kat sane . hehe

    bestnye , tak sabar nak dengar citer pasal duit lak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. nsib dila xsuka horlicks,so xteringin sgt..kicap yg hbs dh ni..huhu

      Delete
  4. aik..takde ke kat sana??dok jepun dulu kitorang order online ada je.mahal sket la tapi at least takde la kena selalu orang malaysia kirim ke sana.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh on9 ek?xde..mmg xde..susah kan..kt jepun canggih lg dr sni..sni kosong..ada bnyk tmpt bersejarah je...kmudahan xde sgt..brg pos pun dlm sbulan br smpai..huhu

      Delete
  5. jordan xde durian~~~ hehehehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah la..lupa lak durian..huhu..ala,sj bg kite terliur!hihi

      Delete
  6. mmg banyak yg tak da ni..hehe

    ReplyDelete
  7. oo dok jordan ye skrg..bestnye..sush gak ea xde barang2 yg kita nk masak..hehe

    ReplyDelete
  8. salam ziarah pagi..
    nice post

    ReplyDelete
  9. banyaknye makanan takde kat situ.. milo pun takde? memang susah gak tu sebab dah jadi minuman seharian.. huu

    ReplyDelete
  10. huhuh memang mencabar yer hidup kat negara org....

    p/s : dila mata doodle tu akak pun tak pandai buat... akak google jer...
    insya-Allah nanti akak buat entry mata doodle ni...

    ReplyDelete
  11. haha...banyak jugak benda di jordon xde yeaaa...bersyukur dok Malaysia
    tapi boley diet la macam tuh kaisara

    ReplyDelete
  12. byk nyee kna prepare..sblum nk pgi sne nt.^^
    tp mahal sgt laa pos tu,xleh kurang ke?? bankrap laa kter klau tiap kali nk mintak parent pos brg2...huh

    ReplyDelete
  13. banyak juga yg xder kat jordan yer hihi

    ReplyDelete
  14. sikit lagi je nak balik kan dila.. wah, parah ah camni mcm2 tada.. kalo dah tekak msia mmg mcm ni kan.. nak dok sini jela

    ReplyDelete
  15. laaa..siannye die.. tak pe.. 1bulan lagi.. then, leh lepas gian =)

    ReplyDelete
  16. cili dan kicap takde ? sengsara idup mau gituuu

    ReplyDelete
  17. mak aih kalau ada tanah sekangkang kera sila la tanam apa yang patut.parah kalau tak jmpa barang2 nak masak cenggini

    ReplyDelete
  18. kalau saya pergi sana, saya nak bawak cili padi byk2..sebab saya makan pedas..hehe

    ReplyDelete
  19. kak is paling suka kangkung.... hehe
    jenuh kalau seminggu xmakan (^___^)

    ReplyDelete
  20. salam...bila blk msia..cian dia nk mkan kangkung yer ;)

    ReplyDelete
  21. susah bila ke luar negeri ni kan.. tak sama dengan cara kita.. kak citra dulu juga pernah ikot husband outstation ke Cambodia.. sama gak bawak remmpah ratus dan makanan yg xde kat sana dari malaysia.. cara masak mereka cuma masak bening dan manis2.. x tertelan rasa..

    ReplyDelete
  22. laaaa. kat sane tak de kurma ehhhh. huhu.

    ReplyDelete
  23. tak layu ke kankung tu kalau dya tlg pos kan?hihih

    ReplyDelete
  24. banyaknya barang kalau nak kena dtg sana kn . tak larat nak bawak , btw sy melawat blog awk . tp takde buah tangan plak

    ReplyDelete
  25. Huuu.. mau tak tertelan
    Akak di Irbid ? Kawan sy ada di sana.Patot la diorang rindu saja Malaysia.Rupanya..Heee
    Meh sy poskan , nak bape kontena ?

    ReplyDelete
  26. bestnya kangkung...hhmm...dah lama tak makan...

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)