~ rindu menjelma!



Allah..lamanya xupdate dan blogwalking...sangat2 busy..banyak sungguh benda kena buat bila sampai malaysia..hari tu dila cakap yang rumah kat kampung dila xde line kan..so xleh on9..sekarang dah duk kat rumah nilai..dah guna wireless..duduk je rumah tu terus beli wireless maxis..cik abang boring punye pasal..maklum ler dia baru nak cari keje..bila duk rumah bosan ler dia..hihi..dila??Alhamdulillah dah start masuk kuliah minggu ni..seronok jumpa kawan lama! dan Alhamdulillah sekelas ngan diorang lagi..tahun 3 sem 5..cuma saya lambat habis 1 tahun dari diorang..dah tangguh n cuti 1 tahun hari tu..hiiii...

ouh ye! korang sihat??baru nak tanya lepas borak panjang..hehe..harap semuanya sihat ye,,dila sihat..seperti biasa,tiada perubahan..harap2 bulan2 depan ada la perubahannya...InsyaAllah..hanya doa supaya Allah bagi apa yang dila minta bila Allah rasa itu masa yang terbaik buat dila...amin..

rindu!! itu yang mampu dila katakan bila tertengok balik picture2 pergi mekah hari tu...Allah!sangat sebak bila sampai di sana..Alhamdulillah,Allah izinkan pergi..tapi untuk pergi tersangat la susah..banyak sangat2 dugaan..dulu dila ada ceritakan pasal masalah tiket kan..u know what?masa kat airport lagi dasyat cabarannya...tiket kawan ada masalah dan visa kami silap cop..cop untuk naik bas,not flight! Allah..mengucap dila kat situ..hanya mampu berserah..kalau Allah izinkan kami pergi,ada la rezeki....hubby dila bincang punya bincang ngan orang arab tu,baru la selesai..lama jugak,setengah jam kot..nasib dapat g :(...family kami lak dah naik flight,tapi dari malaysia..kami je dari jordan berlima...pergi sendiri..xpakai orang pun..so bila sampai kat sana pergi mana2 pun sendiri,.hotel jauh gak,kena naik bas..tapi xpela..jauh tu lagi baik untuk pergi solat kat masjid..sabar2..panas sangat2 pun sabar ye..huhu

selalu je dila ingat balik camna pengalaman kat mekah n madinah...rindu sangat2 nak pergi lagi..kalau boleh biar la pergi sekali lagi dapat tawaf sunat banyak2..dah tanam azam nak simpan duit g lagi..insyaAllah...hari tu Alhamdulillah..setelah banyak cabaran dihadapi,akhirnya kesenangan yang diperolehi masa menunaikan umrah..sampai je pagi2 subuh di masjid,terus kami solat subuh dan tunaikan umrah..dila berpimpin tangan dengan mak dan hubby masa g tawaf..risau kalau kami terhimpit dengan orang yang tersangat2 ramai..memang ramai! penuh! sebab 10 hari terakhir bulan ramadhan kan..semua orang nak kejar pahala..mula2 tengok,boleh ke nak menyelit masuk tawaf?cuba masuk,Alhamdulillah,Allah permudahkan umrah kami..kami dapat umrah 2x dengan senang..tawaf kami dapat g dekat betul2 depan kaabah..dan sa'ie terasa dekat..umrah kedua sa'ie hanya 40 minit walaupun orang ramai..syukur:)

dapat umrah 2x pun jadi la sebab dila g ngan family..mana2 pergi mesti ada family..tapi dila,ma n hubby je wat umrah 2x..yang lain 1x..dila pun tak larat sangat sebab bulan puasa tak boleh minum air..tambah2 dila ada gastrik..dahaga air tengah2 panas kat mekah membuatkan dila rasa pening dan panas badan..perut apa lagi,berbunyi2..mak dila lagi kuat dari dila tau..huhu..tapi Alhamdulillah la,xde demam pun balik..panas badan sikit2 dan selsema masa kat mekah je..tapi larat lagi..kat bawah ni ada sedikit gambar yang dila n hubby sempat ambik..kamera xlawa pun..huhu..insyaAllah bila anda tengok gambar ni,niat la awal2 nak g mekah..dila doakan supaya korang pun boleh pergi..amin ;)


tengok! ramai kan..ni malam 29 puasa..diorang orang arab nak kejar pahala di malam no ganjil..Allah..malam ni memang sesak..dila just solat terawih malam ni..dapat duk dalam masjid sebab g awal..balik baru nampak orang solat kat luar masjid penuh..berderet atas jalan raya..ni ambik gambar tingkat atas..orang ramai tengah wat tawaf sebelum terawih..




tempat sa'ie..masa ni tak ramai..masa kami sa'ie baru ramai..

with my mum..dekat depan babul fathi...



masa ni hubby ajak g tengok kaabah sementara tunggu masuk solat isya'..sekali lagi saya sebak..tapi ditahan air mata..hanya doa dipinta..





ada orang nak tengok besar mana kaabah..ni la besarnya..



hari yang ke 29..pagi,saya,hubby ngan mak g depan masjid..nak cari hotel mak sedara tinggal..saya cakap kat mak,tengok la mekah, musim panas xde sangat awan..kat jordan pun xde awan..sekali pandang kat langit, ada awan! just 1 ni je..dan yang mengejutkan saya awan berbentuk Allah! kalau pandang betul2 nampak..cepat2 saya ambik gambar,tapi xclear..ouh Allah! adakah malam ni lailatul qadar??



selepas tawaf..umrah kali ke 2..



orang tenga penat tawaf..nak g sa'ie lak..



orang yang saya sayang sangat2!


**setakat ni dulu ye..esok2 dila sambung kat madinah lak..sikit je yang tu :)**


Salam Sayang...

13 comments:

  1. Dila, selamat sambung study... doakan kami satu sem je lagi kat sane.. Doakan kami dipermudahkan urusan...

    ReplyDelete
  2. seronok kan dila.. dpt bayang camne.. =)

    ReplyDelete
  3. ptt la lame tak nmpk!rindu jugak kat dila..


    oh..dila kat jordan ari tu teman husband study je ke?ingtkan dila study sane jugak..

    ReplyDelete
  4. seronoknya dila... bila la turn kite leh pegi.. teringin sangat... :)

    ReplyDelete
  5. seronoknya menjadi tetamu Allah.. bila pula masa kita..

    ReplyDelete
  6. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete
  7. dya teringin nak pergi sana..dilla study kt mne

    ReplyDelete
  8. bestnya klu dpt g sana.. :)

    dila ! cik fiza datang melawat dila nie. hee. dh lama x singgah cnie. rinduu kt dila. hee. dila dh balik m'sia ek? alhamdulillah.. selamat stdy ! n moga impian dila 2 tercapai. amin.. :)

    ReplyDelete
  9. bes la berpeluang ke sane muda-muda lagik..hurmmm dh selamat sampai msia yeaa..

    ReplyDelete
  10. rindu nk pegi sana lagi ^_^

    ReplyDelete
  11. bestnya ..muda2 lagi dila dah pergi umrah yer..rezeki ;D

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah. Dilla dah jejak kaki ke sana.

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)