~ susah!~

Assalamualaikum...entry ni panjang..nak baca pastikan takde kerja dah nak buat ye..risau duk iron baju kang terhangit pulak...hihi




Gambar xde kena mengena ngan tajuk pun..saja nak bagitau ni kek kawan bagi semalam..sedap dan moist..tq ye ;) ok..g ke topic sebenar..

Dulu kan..masa belajar..selalu tak sebut susah bila kita tengah study or belajar sesuatu? dulu dila pun banyak kali gak cakap camtu..dila pernah ambik admath masa belajar sek..akaun...matematik..orang cakap sape suka matematik akan suka admath..yeke?? Dila xpun..admath paling xsuka..sebab tu selalu cakap susah la admath ni!

Bila belajar pula grammar,speaking,agama macam mantik,falsafah dan lain2 still cakap susah2! Susah la nak ingat! Susah la nak faham..lepas tu letak kat tepi buku tu..kalau boleh tak nak tengok pun..geram! Macam tu la dila kadang2..korang macam tu jugak ke?ke dila sorang je?=_=

Tapi oneday masa dila study diploma hari tu..terkesan dengan kata2 ustaz ni..ustaz faham kitorang ambik subject yang susah dan tak minat..masing2 wat muka tak minat langsung nak belajar..kesian ustaz..huhu..dia pun cakap la.." korang ni datang nak belajar ke taknak?kalau tak nak belajar balik..belajar ni memang la susah..nama lagi belajar..kalau senang baik xyah belajar..goyang kaki kat rumah dan bekukan otak..xyah fikir pape..tu la senang..wat habis duit mak bapak je datang sini tak nak belajar..bersyukur la dari orang yang nak belajar tapi takde duit nak belajar..kalau belajar semata2 nak dapat kerja tanpa mendalami apa yang kita belajar tu baik xpayah..dikira xpandai jugak."

Ustaz cakap camtu semua orang diam..ok..semua mula gedik baru nak fikir betul jugak ustaz cakap..insaf la jugak! =_= kan? Betul ustaz cakap..lepas tu kitorang dah semangat balik nak belajar..xfaham terus tanya ustaz..tak buat muka blur dah..hihi..

Sekarang dila stop kejap nak belajar..dila nak tenangkan fikiran kejap..4 tahun belajar tak henti2 macam kepala dah jem..tapi bukan tak nak belajar ok..sekali belajar dila gila study terus..ada 3 tahun lagi..study tetap study kat rumah ni..fokus utama bi..still xreti2..so sekarang belajar guna tenet kat rumah..asah minda jugak kan..hehe..tapi tetap rasa blur2 sikit..susah nak ingat bila tinggal hampir 4 bulan hari tu tak belajar..

sebab tu betul la pakar cakap,orang yang mudah nyanyuk adalah orang yang xbelajar lama sangat dan tak cuba nak asah minda diorang..sebab tu digalakkan menyuruh orang yang berusia lewat 40 an rajin2 membaca...untuk menajamkan fikiran..tak kisah la baca ape pun..novel pun jadi la asal saraf otak bergerak sikit..dila pun tengok atuk yang umur 80 an still tak nyanyuk lagi..atok banyak hafal quran dan baca kitab..dah cakap tadi kan tak kisah buku pe :)

Tu je nak bebel..sekarang pun still dalam hati cakap susah..bila muncung cik abang faham dah tu..haha..

12 comments:

  1. betul.Belajar mane de senang.Nama pon nak belajar benda baru
    Tapi bila kena cuci otak memang melekat.Kena batang hidung la katakan.

    Banyak kan hafalan dan bacaan memang menghalang dari nyanyuk!

    ReplyDelete
  2. so dila kat sana bukan studi lah ei..

    ReplyDelete
  3. cantiklah header dila...........nk satu...blis2222:(buatkan utk sy jg:p

    ReplyDelete
  4. best entri nie. hehe. betul tue. asal belajar je memang susah. sebab tue bile kawan ade dilema nak pilih sambung kat mana, dan alasan die situ susah sana susah. saya selalu cakap kat mana-mana susah. sebab belajar. dan belajar new thing never comes easy. as long as niat untuk belajar, dan kita usaha. insyaAllah boleh survive. hehe.

    ReplyDelete
  5. kek tu sangat menarik perhatian lala :)

    ReplyDelete
  6. betul..tapi cm xde kekuatan lagi nk smbg blajar dan blajar...adeiii.

    ReplyDelete
  7. setuju kate ustaz tu... syukurla... org lain nak belajar.. tp xde duit.. tp yg ade peluang.. malas2 pulok.. sian mak ayah.. hehehe...

    #kek tu mengetarkan jiwa.. hahak!

    ReplyDelete
  8. huhuhu... nak mendapat sesuatu ilmu tu bukan senangkan....

    dila... akak tertariklah dgn kotak kat sidebar dila ni... kotak warna pink tu yg tulis tuan tanah, facebook dan bersamamu sayang.. bila kena cursor kotak tu bergerak... boleh tak dila ajarkan tak macam mana nak buat macam tu.... hehehe :)

    ReplyDelete
  9. as-salam..

    aduhhhh terliur tengok kek tu kak.. @_@ betul tu, orang dulu-dulu terlalu kuat daya ingatan mereka. mungkin sebab diorg xda reminder, xda hp. kene perah otak nak pikir ape-ape. kite sekarang SAVE je kat mane2.. syieda ni short term memory la kak terutama bab mengingat nama tempat. tapi nombor ingat pulak (ok mata duitan) hahaha..

    alamak terkomen panjang lak. selamat hari rabu kak :)

    ReplyDelete
  10. nak komen kek tu nampak sedap nyummy!!!!

    ReplyDelete
  11. mang akan keluar otomatikkan bila sesuatu tu mang susah untuk kita fahami.. hmm... sangat menarik (^___^)

    ReplyDelete
  12. betul tu... nak belajr memang susah... ckj pun tak suka add math... hehehe... memang terkesan la apa yang ustaz dila cakap tuu... huhu..

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)