~ JaUlah PerMaTa JordaN - Jerash ~




Bagi yang tinggal kat Malaysia dila ucapkan selamat pagi, manakala yang tinggal dekat Jordan dila ucapkan selamat malam..dan selamat menyambut maulidur rasul..jangan lupa selawat banyak2 ok...hee...adei..semalam dila tak sempat pun on blog sebab pagi kena kemas rumah yang bersepah lepas balik cuti..penat kot kemas rumah..malam pulak kena temankan cik suami pergi program...sebab dia jadi pengerusi majlis...mula2 tak nak jugak pergi,tapi bila dah tengok wajah kesian dia kena pergi juga...huhu...STOP!!!

straight to the point, ingat lagi tak sebelum dila pergi cuti kat mesir, dila ada bagitahu kan yang dila pergi lawatan kat Jordan ni dulu..iaitu jaulah permata kat Jerash, Ajlun, Ummu qaisy,Petra dan Aqabah...tempat2 dekat Jordan ni tersangat la cantik dila tengok..tapi hari ni just nak cite dan tunjuk gambar Jerash dulu ek...esok2 tempat lain pulak sebab banyak ler nak tunjuk..panjang kan jemu lak nak tengok..kan?jom!!


Jerash :

dikuasai oleh jeneral pompeli dari Rum Timur yang menukar nama jerash kepada Gerasa
pada 636 M, Islam menguasai jerash dan kegemilangannya ternyata pada zaman Umawiah
terkenal dengan lombong perak dan gangsa, di samping kawasan industri tembikar
jerash menjadi sebuah tapak arkeologi utama di jordan
kesan tinggalan sejarah di kota jerash ialah arka hadrian,rumah2 umawiah dan masjid umawiah

dan banyak lagi pasal sejarah dia, korang cuba-cuba surf dekat internet ye...sekarang tengok gambar peninggalan kota ini ok...diharap banyak2 bersabar tunggu gambar keluar=)



























P/S : terima kasih kerana setia menunggu gambar loading...hihi;)


Salam Sayang...

No comments:

Post a Comment

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)