Pengalaman mengandung:-)

Assalamualaikum..

Sejak ada anak sendiri ni,waktu tido pun xtentu..time dia tido awal pada waktu malam,xsemestinya kita pun tido awal gak..xngantuk biar dulu..tapi bila dia bangun nak susu waktu tengah malam,kita pulak baru nak tido ngantuk xleh buka mata..hehe.xpela..demi anak tersayang kan..dan kat dini dila nak mohon maaf sebab lama xjenguk balik blog kawan blog yang jenguk blok ni sebab memang sangat busy bila ada anak kecil ni..ni pun on9 guna henpon je.line kat kampung lak kejap ada kejap xde..sorry!

Berbalik pada apa nak cite sebenarnya..dila just nak share pengalaman mengandung dila..and pengalaman ni dila nak simpan kat sini senang esok2 nak tunjuk kat anak bila dah besar..wah!lambat lagi tu!:-)

For u my baby 'ulya..

Sebelum mama dapat tahu mama pregnant 1 month,mama xrasa pape pun..just usaha doa dan tawakkal pada Allah..sebab dah genap setahun bulan tu mama n papa kawin..tapi xputus asa..doa doa dan doa..dan bulan tu jugak mama sambut anniversary mama n papa yang pertama..dan masa tu hari raya haji:-) bila balik rumah nilai dan sambung belajar beberapa minggu,mama rasa xlarat nak wat keje..pemalas..tapi still rasa biasa je..cuma kawan cakap mama pucat..tapi aktif lagi g kelas..your papa??

Papa sangat kesian..dia naik biji2 gatal besar macam chicken pop but bukan doktor kata..doktor pun xtahu ape..sampai bernanah n gatal..tapi naik bahagian tangan je..penuh 2 tangan sampai papa malu nak keluar pakai baju tshirt..mama pun xtahu nak watpe..lepas cukup sebulan bulan 9 mama cek pregnancy test lepas lewat 4 hari..baru 4 hari mama dah excited nak cek walaupun ragu sebab sebelum ni pun banyak kali lewat..papa la excited nak tahu..dan lepas cek mama blur n tunjuk kat papa..ape lagi.petang tu jugak jumpa doktor..

Dan Alhamdulillah mama disahkan hamil 5 minggu..suka bukan kemain sebab setahun tunggu..papa happy sangat2 sampai tersengih2 dan kiss dahi mama tanda happy..xkira dah depan orang ke x..and papa senyum dari petang sampai tido malam tuh..mama tengok pun lucu..tido tersengih.haha


Thank you Allah sebab hadiahkan 1 nyawa dalam perutku..hadiah anniversary dan birthday mama bulan tu..dan baru mama tahu papa alahan biji gatal tu sebab mama pregnant 'ulya..sebab lepas tahu mama pregnant gatal dah hilang dan surut..beberapa lepas tu mama pulak yang naik gatal2 tapi kecik2 je macam campak..kat tangan n perut..gatal sangat sampai xleh tido tapi mama tahan xgaru..papa la yang sapukan ubat..papa yang dengar mama merengek gatal tangan n perut..sabar2..

Masuk 2 bulan mama gitahu kawan2 satu kelas pasal pregnant ni dan diorang hepi xsabar nak tengok baby..still ada 7 bulan..mama pun xsabar..dan mama loya gitu2 je masa bangun tido tapi xmuntah..boleh g kelas siap gelak2 ngan kawan..naik motor sepanjang masa lak tu sebab xde orang nak hantar jadi mama kena g ngan kawan..papa kena g keje pagi2 kt kl..kadang2 je hantar mama..pastu mama siap lari2 nak kejar punch card kalu lewat datang ngan papa masa 2 bulan ni..selalu lupa tengah mengandung..sebelum lari tu dah naik 3 tingkat nak g kuliah..nasib baby n mama kuat xde pape..huhu..pastu makan boleh tapi kuantiti sikit..dan mama tahan bau tumis bawang orang masak semata2 nak makan untuk baby..tapi mama xmasak kat rumah sebab xleh bau bawang tumis tu la..papa faham n papa sabar je ajak mama makan kat luar tiap2 hari! Sampai la 4 bulan mama xmasak..sian papa tapi dia sabar..


After 4 bulan baru mama rasa mama dah start rajin nak masuk dapur,kemas rumah sebab sebelum ni mama memang pemalas..g kelas pun malas nak iron baju,pakai bedak x..kemas rumah lagi la..sebab tu mama rasa baby boy..dah nak dekat 6 bulan mama rasa baby girl..hihi


Tapi baby..mama sangat penat bila kelas dari pagi sampai la malam xhenti2..sampai makan malam pun lambat tunggu habis kelas kul10 malam..papa ambik n g makan ngn mama..tapi penat mama makan sikit je untuk alas perut..muntah xpun..balik2 tido dalam kepenatan dan rumah bersepah..papa penat keje mama penat belajar..hujung minggu mama xrehat jugak banyak assigment kena wat n mama ulang alik g asrama kawan naik tangga tingkat 5..still larat dan bertenaga..mama siap bawak baby masuk dewan lagi tau nak g exam..hehe


Anak mama 'ulya..

Baby macam tahu je mama kena belajar jadi baby xbanyak susahkan mama..mama xmuntah macam orang lain,mama still bertenaga ke sana ke sini xhenti2..setiap masa mama berjalan ngan papa g jalan2 cuci mata kat supermarket..xsah kalu xkeluar..memang kaki jalan waktu hamilkan baby..barang baby mama still xbeli sebab xtahu jantina sampai la 8 bulan..scan asyik xnampak sebab baby xtunjuk malu:-) xpe2..last2 9 bulan baby tunjuk gak sikit kat doktor..dan dia kata girl..mama ngan papa xkisah asal baby sihAt..dan mama tiap2 bulan g checkup kat klinik sorang2 sebab papa xdapat hantar..mama xmarah sebab papa kena keje kuat demi tanggung kita dua..banyak duit kena pakai..balik sorang2 ngan teksi ok je sebab mama dapat kenal 3 orang pakcik teksi yang sangat baik..nak minta tolong lepas ni boleh je..

Sayang 'ulya..

Mama xde pengalaman pahit pun masa hamil sebab baby ok,mama ok xde alahan..papa jela yang kesian sebab dia lak alahan muntah2 demam.dalam masa sebulan 2 3 hari jugak papa camtu..kesian tapi nak wat camna..tapi yang pasti mama ada jugak mengidam..mama suka sangat makan roti..tiap2 hari makan roti..pizza pun sama..mama suka jugak makan nasi arab kat cyberjaya dan makan buah oren..tapi mama xsuka makan ubat sebab xsuka telan ubat sampai la baby lahir..nasib mama kuat..


Setakat ni je 'ulya sayang mama nak cite..terlalu panjang la pulak..huhu..yang pasti mama rindu nak rasa baby tendang2 dalam perut lagi..hehe..mama harap anak mama n papa ni jadi anak yang solehah penyejuk hati mama n papa..amin:-) nanti mama cite pengalaman bersalin lak:-)






8 comments:

  1. tahniah dila!!! baby ulya panggil saya usu tau.. xanak auntie ke makcik ke.. keh2...

    ReplyDelete
  2. as-salam.alhamdulillah dila dah rasa pengalaman tu kan.
    dokan ciksu pulak ye dial.
    dila dah balik nilai ke?

    ReplyDelete
  3. yeay dpt tgk pic time pregnant.comey je perut :)

    ReplyDelete
  4. seronoknya baca kisah kawan2 yang dah lalui..
    mudah2an after maried Allah terus berikan rezeki..amin.. =)

    ReplyDelete
  5. seronok baca pengalaman ibu muda..:-)

    ReplyDelete
  6. Best baca pengalaman preggy anak sulung.. :)

    http://mommiesjourney.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Comey ummi ulya time preggy...
    Jom dptkan khasiat ibu hamil dan pantang..

    www.hanasihat.blogspot.com

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)