~ trifle yg sdap..^_^

Assalamualaikum...
hai friends...hr ni dila nak kongsi resepi  trifle..best trifle..sebab first time dila wat n rasa dia sedap bila dibuat pencuci mulut..manis je rasa tekak..hehe...mula2 dila pernah makan trifle ni masa ada program kt sini n dila beli..sedap gak..tp lain skit la dr dila wat...tp rasa dia lebih kurg ngn diorg wat..

trifle ni banyak cara dia kalu kita tgk kt internet resepinya...macam2 org buat..ikut kreativiti cipta resepi trifle ni...erm..disebabkan kt rmh dila ni xde bahan sgt,malas nk keluar beli bahan..so,dila ubah resepi asal n cipta resepi sendiri...fuh!nasib jadi gak n sedap..asal leh masuk perut kan..hehe...meh nak tunjuk...


~ dila wat jenis lembik skit..senang nak makan..~

resepi dia :

- biskut ape2 pun,( resepi asal guna kek swiss roll) disusun di dalam bekas secara tersusun...ikut kesukaan berapa lapis...( dila susun 2 lapis n guna biskut petak je,)

- curah sedikit air nescafe suam ke atas biskut tu...ala2 nak wat tiramisu...(resepi asal xletak pun,letak buah koktail)...

- dalam periuk,masukkan 2 cawan susu segar,3 sudu besar tepung kastard ngan 2 sudu gula..nak lagi manis tambah gula..ikut la..panaskan atas api perlahan,kacau sentiasa hingga nampak agak pekat n berkilat,angkat n curah ke atas biskut tu...

- ratakan kastard tu n taburkan biskut atas dia...(resepi asal letak buah koktail lg)

_ lapisan last skali buatkan agar2 segera perisa ape2 pun..dila wat perisa buah2an..ikut cara2 yg disediakn kt kotak agar2 tu..lepas siap wat,curahkan atas lapisan kastard td...sjukkan n siap!hehe...

senang kn?harap faham sbb malas nk tulis satu2 bahan...dila tulis bahan sekali ngn cara terus..hehe..senang je nk ingt...n olah je resepi camne,..mesti jadi jgk..dila lebih suka guna biskut sbb rangup bila makan..dh jemu kek...sape2 suka kek,guna kek swiss roll ye,..n sape2 suka whipping cream,letak atas agar2 tu...lagi berkrim...nyum2..^_^

~ tgk,dila main campak je biskut..besar2..hehe...kalau hancurkan lg sedap=)



 


~ anak sape makan ni, comot!hehe..

1 comment:

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)