Tips hilangkan penat!

Assalamualaikum;)

Minggu ni sampai minggu depan adalah minggu yang memenatkan..banyak betul assignment kena hantar...ngan exam lagi..serabut! Penat xterkata! Dengar ceramah ustaz kata isteri kalau membebel je tu tanda dia penat..sungguh! Sejak akhir2 ni banyak kali dah membebel sorang2..padahal xde pape pun..penat punya pasal..tapi kalu dah penat sangat dah xlarat nak cakap dah,, terus diam menbisu! G kelas kawan tengok lesu tu, iyolah tu eden penat..hihi..

Tapi..ada caranya for me sangat berkesan la nak hilangkan penat dan stress..antaranya...

1) tengok muka anak atau baby sape2..gambar baby pun xpe..betul la...baby penawar duka..tengok muka diorang terus rasa geram dan hepi.kalau dapat main ngan anak lagi seronok! Hilang penat tau...

2) dengar muzik kita minat atau zikir atau rancangan yang lawak..biasanya tengok running man! Haha...memang lawak..lebih baik sebab xde seksi2 pun..just mainan yang diorang main sangat lawak..dengar muzik dila xminat..so layan cite jela..

3) mandi menggunakan air suam,...mandi masa pagi2 kul12 pagi is better dari mandi tengah malam..mandi ngan air suam hangat je rasa...hilang penat jap..pakai wangi wangian lagi bagus!

4) ubat paling mujarab tido! Hehe..yela..dari duk stress fikir nak buat kerja mana dulu sampai xbuat2, baik tido dulu,, rehatkan badan kejap...bila dah cukup tido badan rasa segar...

5) borak dengan sape2 yang kita suka...especially yang lagi rapat ngan kita...cerita je atau mengadu apa yang korang nak cakap...lepas tu rasa lega! Hilang apa yang kita penat...for me berkesan...

Itu jelah dulu...badan hari ni pun dah rasa penat...baik tido dulu...esok2 la fikir kerja..haha...gudnite;) selamat beramal...

3 comments:

  1. penat dengan assignment mase blaja.
    mase praktikal ni penat layan kerenah orang. haha
    stress ade dimana mana. stress !

    ReplyDelete
  2. stress !! jom layan running man

    ReplyDelete
  3. akak pilih tidur...hehhe...tq for sharing ;-)

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)