kecurian dalam train!



Alhamdulillah..sekarang dah balik ke rumah sendiri..dah dapat teman suami kat rumah..kalau tak setiap hari kangeeeennn bangat!hehe..dila just balik ke kampung kat kelantan lebih kurang 6 7 hari je..sebelum raya cina..tu pun tiap2 hari suami tanya bila nak balik,bila nak balik..sunyi katanya rumah..makan pun xlalu sorang2..kesian pulak bila dengar macam tu..yela,i know my husband..semuanya dila uruskan..rasa seronok macam urus anak pulak..hehe..bila dengar dia cakap bosan camtu rasa bersalah la pulak balik kampung..tapi xpe..sebab seronok pulak rasa bila ada orang rindu kita..cinta pun bertambah..tak gitu??hehe...


nak citenya..masa dila balik ke kelantan naik train tu, satu peristiwa yang memang xleh lupa sampai sekarang..menakutkan ok! sebab ni first time kena kat diri sendiri..fobia dah eh nak naik train..huhu..tapi ni train yang tempat tido katil tu..sape pernah naik??camni gambar dia..




haa..sebijik camni la tempat dia..ni curi kat pakcik google..mana sempat nak ambik aih gambar..hihi..tempat katil ni memang bila kita naik automatik kita akan tutup langsir dan tido..syok gitu sebab xdela bergerak banyak sangat kan..masa dila naik ni dah kul10 lebih waktu malam..dila tido bawah,mak tido katil bawah lain tepi dila..nak dijadikan cite..tengah syok2 tido tu,kul 1 pagi lebih tiba2 mata dila terbuka..tengah mamai ni nampak ada sorang pakcik tua yang berkopiah buka kain langsir dila..separuh langsir dah dia buka!terkejut giler dila masa tu..tapi xleh nak jerit sebab tengah mamai..just mata terbuka! yang dila dengar dia cepat2 tutup semula langsir dan cakap sory2..ok..mungkin dia silap katil..i guess...nasib tido pakai tudung..

tapi salah! kali kedua,mata dila terbuka balik dalam 2 saat dan tengok dia masih mengendap langsir dila..ouh my god!takut gila masa tu..dia cepat2 lari dan 5 minit kemudian dila bangun dan kejutkan ma..tapi ma pun separuh sedar..yela,dah kul2 lebih..sunyi sepi train.semua tido mati..pak guard lak xtahu jaga kat mana..dila pun takut nak bangun sorang2 g cari pak guard..xpasal2 pakcik tadi cekup dila bawak lari g mana..macam dalam drama tu..huuu...tapi tertido lagi dila lepas tu..

dan kul3 lebih..tengah mamai tido sekali lagi mata dila terbuka..sekali lagi nampak pak cik tu jenguk langsir dila dan terus blah...Ya Allah!kenapa ngan pakcik ni! 2 minit lepas pakcik tu pergi,cepat2 dila tersedar dan boleh bangun..cepat2 mesej ma dan cik abang kat rumah..risau la dah 3x pakcik tu datang..dila pulak xleh buka mulut just mata je buka..bila sedar pakcik xde dah..g mana ntah..turun  dari gerabak tu kot sebab lepas dia pergi train berhenti rehat..dan baru je nak g tido ngan mak, tiba2 makcik tepi katil dila kejutkan orang laki kat tingkat atas..bising2 heboh2..rupa2nya duit dia hilang!


bukan sikit hilang tau..beribu2..makcik tu bawak duit beribu2 nak g golok kawasan thailand..kesian..dah tua makcik tu..dia sorang..dia cakap biasanya dia xtido ulang alik g tandas,mudah tersedar..ntah masa mana orang tu curi...dan beg dia letak bawah bantal..see..xtersedar beg ditarik..rasa macam kena pukau!dan masa tu la dila terfikir,sah!pakcik tua berkedut tadi yang curi!! dia pukau dila ke sampai mata je terbuka??xtahu la..mengucap dila dalam train..syukur sangat2 barang dila xcuri dan lagi syukur mata dila terbuka,dia xleh buat apa2 dan dia lari terus...Allah selamatkan dila..syukur...huhu..tapi sedih bukan makcik tu saja kena..3 orang makcik kena.ada tu siap ada anak kecil lagi..eee!jahat sungguh xpadan ngan tua dan pakai kopiah..

dah gitahu pakguard dalam train tu yang dila nampak pakcik tua ngendap2 langsir dila...rupanya ada kakak tepi katil dila juga nampak langsir dia diselak dan diintai..tapi masing2 tengah mamai xleh nak wat pape..dan pakguard tu cakap nanti dia serahkan masalah tu kepada polis kat pasir mas nanti..alahai..macam xde usaha langsung nak cari pakcik tu..yang dia tahu nanti sampai destinasi dia gitahu polis sana dan jadikan pengajaran je..pakcik tu xtahu g mana dah..benci la!


apa2 pun syukur  makcik tu dan dila x diapakan..duit boleh dicari..tapi maruah dan nyawa?jangan la tergadai...dah la dila tengah perut boyoi mengandung ni..na'uzubillah..huhu..terpanjang pulak taip..nak story punya pasal..:) ok la..nak masak aih..prut asyik lapar..xnak naik train dah eh..fobia! soo...untuk rakan2 sekalian,hati2 ye naik kenderaan awam..kita xjangka pun berlaku benda macam ni..baca doa banyak2 ye..

p/s : dila sebelum tido dalam train hari tu banyak kali baca ayat kursi...dan yakin Allah dan malaikat akan jaga hambaNya yang baca ayat kursi sampai waktu subuh..syukur...



Salam Sayang...

9 comments:

  1. Alhamdulillah dila n mak cik2 tuh selamat. risauuuunya. seram pon ada. kena aty2 lpas nie. btol tuh dila. kna byk berdoa moga kita d lindungi oleh Nya. ;)

    pak cik tuh pakai kopiah nak kaburkan mata org je kot. >.<

    Pssss >>> Rinduuunya kat dila. hee. update jgk kan :) dila , bila due? hee

    ReplyDelete
  2. bhya dear..ayh ayu kerja ktm ..rsanya baik report klu jd kes gini..sllu nya mmg xda org jg dlm tren..hnya skli odrang dtg cek tket..sllu gk blk nek ketapi tp xpnhjd lg gini..bhya ni..klu jd lg cri org yg cek tket tu..klu staf dorang pkai bju biru..klu lain tu bkn la..huhu

    ReplyDelete
  3. berkat ayat kursi dila baca agaknya...syukur xder apa2 jd kat dila..mmg bahaya betol..akak belom pernah naik traun cam dila naik tuu...

    ReplyDelete
  4. morning dila..sihat ?
    harap sihat ye..:)

    seriau je bila ciksu bc n3 ni.takut pon da.
    selalu ayh ciksu pesan kalau naik bas jgn tido sgt tkut mcm ni la.
    tp mmg mcm kena pukau kan.dila jga tp tak boleh jerit.

    setakat ni blom pernah naik train lagi ;)

    hati2 dan jga diri dila :)

    ReplyDelete
  5. Ya Allah... nasib baik tak apa2... sabar je la... pakcik tu...

    ReplyDelete
  6. seramnya.. tak pernah naik train yg da katil sekali.. moga kita semua dilindungi kan... apalah pakcik.. tak baik taw..

    ReplyDelete
  7. bahayanya..dya xpernah naik kete api.. tpi bila baca risau plak nk naik kete api..huhu

    ReplyDelete
  8. belum pernah pun naik train utk perjalanan yg jauh. :)

    ReplyDelete

~ dAh hAbis bAca daH??tiNggaLkaN koMen ye...TQ;)